زمینه: با توجه به شیوع روزافزون بیماری دیابت تا جایی که حدود 6 درصد جمعیت بالغ دنیا را به خود درگیر کرده است و اهمیت پیشگیری و کنترل این بیماری، نیاز به شیرین کنندههای کم کالری و البته طبیعی بیش از پیش احساس میشود. مطالعات اخیر نشان دادهاند که هورمونهایی نظیر واسپین و پروتئین شبه آنژیوپویتین نوع 3 (Angiopoietin-like Protein3, ANGPTL) با دیابت در ارتباط میباشند. هدف این مطالعه بررسی تأثیر گیاه استویا (Stevia rebaudiana) که بهعنوان گیاهی که قند حاصل از آن بهعنوان قند کم کالری معرفی شده است، بر میزان سرمی هورمونهای واسپین و پروتئین شبه آنژیوپویتین -3 در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوسین میباشد. مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد شاهد میباشد که بر روی 40 سر موش نر ویستار در محدوده وزنی 250-180 گرم انجام گردید. موشها به 5 گروه 8 تایی تحت عنوان گروههای اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم تقسیم شدند. به گروهای دوم تا پنجم داروی استرپتوزوسین با دوز 60 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن بهصورت درون وریدی تزریق گردید. بعد از 5 روز رتهایی که گلوکز آنها بالای 300 میلیگرم بر دسیلیتر بود بهعنوان دیابتی در نظر گرفته شدند. گروه اول بهعنوان کنترل بکر، گروه دوم بهعنوان کنترل دیابتی و گروههای سوم تا پنجم تحت گروههای تیمار بهترتیب مقادیر 250، 500 و 750 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره بهصورت گاواژ بهمدت سی روز دریافت داشتند. از همه گروهها در روز سیام خونگیری بهعمل آمد و نمونههای سرمی حاصل از خونگیری جهت اندازهگیری پارامترهای مختلف شامل واسپین، پروتئین شبه آنژیوپویتین - 3 ، تری گلیسیرید، کلسترول، HDL، گلوکز، انسولین و آنزیم آلکالین فسفاتاز استفاده گردید. جهت مطالعه بافتی بیوپسی از پانکراس و کبد صورت گرفت. نتایج حاصل از گروههای تیمار و کنترل توسط نرمافزار SPSS ویرایش 17 مورد ارزیابی قرار میگیرد و (05/0>P) بهعنوان معنیدار تلقی میشود. یافتهها: میانگین سطح سرمی آنزیم الکالین فسفاتاز، شاخص مقاومت انسولینی، میزان گلوکز و تریگلیسیرید سرم در گروههای دریافت کننده عصاره بهمقدار 250 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن کاهش معناداری در مقایسه با گروه کنترل دیابتی داشت (05/0>P). اما میزان انسولین، شاخص عملکرد سلولهای بتا، واسپین، پروتئین شبه آنژیوپویتین -3 و وزن موشها در تمام گروههای تیمار تفاوت معنیداری با گروه کنترل دیابتی نداشت. متعاقب دوزهای مختلف عصاره گیاه استویا تغییر خاصی در بافت پانکراس و کبد حاصل نشد. نتیجهگیری: مصرف خوراکی عصاره استویا از طریق کاهش میزان سرمی گلوکز، مقاومت انسولینی و تریگلیسیرید قادر است در کاهش قند و چربی خون مؤثر باشد و از جنبه دیگر با کاهش مقادیر آنزیم الکالین فسفاتاز میتواند اثر محافظتی بر بافت کبد داشته باشد. نکته حائز اهمیت این است که جوانب احتیاط در دوز مصرفی این گیاه بایستی مد نظر قرار بگیرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |