[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 14، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1390 ) ::
جلد 14 شماره 2 صفحات 100-105 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مواد مغذی و ترکیبات فعال موجود در پنیر خرما
علی موحد *1، محمدمهدی محمدی2، صمد اکبرزاده2، ایرج نبی پور2، نادر رمضانیان2، نجمه حاجیان2
1- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ، Amirali_1957@yahoo.com
2- دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
چکیده:   (29539 مشاهده)

زمینه: درخت خرما با نام لاتین (phoenix dactlyliferal) یکی از سه نوع درخت میوه‌ای مهم از خانواده نخیلات می-باشد. درخت خرمای کبکاب از عمده‌ترین نوع نخیلات کشت شده در جنوب غربی ایران، استان بوشهر می‌باشد. قلب خرما که قسمت انتهایی بالای درخت و در حقیقت سلول‌های بنیادی درخت خرما را تشکیل می‌دهد از ارزش‌های غذایی بالایی برخوردار می‌باشد. به‌عنوان یک داروی محلی مورد استفاده متعددی از جمله تقویت بنیه و در درمان ضعف جنسی به‌کار برده می شود. به‌منظور بررسی ارزش‌های غذایی این محصول درخت خرما میزان کربوهیدراتها، پروتئین‌ها، چربی‎ها و مواد معدنی موجود در آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: پنیر خرما از چند درخت مختلف خرمای کبکاب از منطقه تهیه و توسط مخلوط‌کن خرد و در دمای 70 درجه سانتی‎گراد به‎صورت پودر خشک در آمد. چربی‌های نمونه‌ها استخراج و توسط روشBligh & Dyer و کروماتوگرافی GC مورد آنالیز قرار گرفت. میزان پروتئین تام و کربوهیدرات‌ها به‌ترتیب با روش کجل- دال و لین – آینون (Eynon Lane --and Kjldahl) اندازه‌گیری شد. مواد معدنی موجود در نمونه‌ها توسط روش اتمیک آبزوربشن تعیین مقدار گردید. همچنین مقدار فیبر موجود در نمونه‌ها اندازه‎گیری شد. یافته‌ها: میانگین مقدار چربی تام نمونه‌ها 5/0±27/0 گرم در 28 گرم تعیین گردید. میزان اسیدهای چرب غیراشباع موجود در نمونه‌های مورد آزمایش عمدتاً اسیدهای چرب لینولئیک، لینولنیک و اولئیک جمعاً 2/27 درصد کل چربی‌ها را تشکیل می‌دهند. عمده‌ترین چربی اشباع موجود در نمونه‌ها اسید پالمتیک می‌باشد. میزان پروتئین تام نمونه‌ها 3/0 گرم در هر اونس (28 گرم) تخمین زده شد. مقدار کربوهیدرات نمونه‌ها 29/2 گرم در هر اونس تعیین مقدار گردید. مواد معدنی موجود در نمونه‌ها عمدتاً روی، آهن، منیزیم، فسفر، منگنز، کلسیم، پتاسیم و سلنیوم می‌باشد. نتیجه‌گیری: از نتایج این مطالعه این‌طور به‌عمل می‌آید که پنیر خرما حاوی اسیدهای چرب ضروری و مواد معدنی مفید به‌ویژه روی که اثرات ضد التهابی دارد می‌باشد. میزان فیبر خام موجود در نمونه‌ها ارزش غذایی آنها را بیشتر نشان می-دهد و پیشنهاد می‌شود که این محصول به‎عنوان یک مواد مغذی بدون کلسترول مورد استفاده در رژیم‌های غذایی مختلف قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: پنیر خرما، کبکاب، قلب خرما، ارزش‌های غذایی
متن کامل [PDF 191 kb]   (1786 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۹/۱۲/۲۴ | پذیرش: ۱۳۸۹/۱۲/۲۴ | انتشار: ۱۳۸۹/۱۲/۲۴
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Movahed A, Mohammadi M M, Akbarzadeh S, Nabipour I, Ramezanian N, Hajian N. The heart of date palm: its nutritional and functional constituents. Iran South Med J. 2011; 14 (2) :100-105
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-256-fa.html
موحد علی، محمدی محمدمهدی، اکبرزاده صمد، نبی پور ایرج، رمضانیان نادر، حاجیان نجمه. بررسی مواد مغذی و ترکیبات فعال موجود در پنیر خرما. طب جنوب. 1390; 14 (2) :100-105

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-256-fa.html

دوره 14، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، طب جنوب ISMJ

Iranian South Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License which allows users to read,
copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly

Copyright © 2017, Iranian South Medical Journal| All Rights Reserved

Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 802 queries by yektaweb 3510