زمینه: سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. در نظر گرفتن نیازهای خاص این دوران، از جمله توجه به تغذیه امر مهمی است که عمدتاً مورد غفلت واقع شده است. این بررسی با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد سالمندان شهر اهرم در خصوص رفتارهای مرتبط با تغذیه اجرا شد. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 200 نفر از سالمندان 75-60 ساله شهر اهرم (مرکز شهرستان تنگستان- استان بوشهر)، شرکت کردند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه 4 قسمتی بود که شامل بخشهای سؤالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و رفتار تغذیهای بود. دادهها با کمک نرمافزار SPSS ویرایش 16 با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای تی دانشجویی، آنالیز واریانس یکطرفه، کای دو و تحلیل رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: میانگین سنی افراد، 5/5±2/66 سال بود. 67 درصد زن و بقیه مرد بودند. نمره آگاهی حدود 80 درصد افراد، پایینتر از حد مورد انتظار بود. میانگین نمرات آگاهی با جنس، مدرک تحصیلی و شغل ارتباط معنیداری نداشت. در حالی که نمره نگرش بین دو جنس دارای اختلاف معنیدار بوده (001/0>P). به طوری که نمره حیطههای حساسیت درک شده (001/0=P)، موانع درک شده (017/0=P) و خودکارآمدی درک شده (004/0=P) در مردان بیش از زنان بود. از میان حیطههای نگرش، تنها حساسیت درک شده با مدرک تحصیلی رابطه معنیدار داشت (008/0=P). از نظر عملکرد رفتار تغذیهای مناسب در 5 گروه غذایی با جنس و شغل ارتباط معنیدار مشاهده نشد. تحلیل نتایج رگرسیون لجستیک بیان کننده این بود که از میان حیطههای نگرش؛ در گروه غذایی نان و غلات، تنها حیطه فواید درک شده دارای اثر معنیدار مستقیم (045/=P) و در گروه غذایی گوشت، تنها حیطه موانع درک شده دارای اثر معنیدار معکوس (020/=P) بوده است. نتیجهگیری: با توجه به پایین بودن میزان آگاهی سالمندان در خصوص تغذیه، برنامهریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |