دوره 19، شماره 3 - ( دوماهنامه طب جنوب 1395 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 445-435 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Arabi E, Salehi S, Najafpoor Bushehri S. The Study of Educational Program Effect Based on BAZNEF Model on Nutritional Performance of Pregnant Women Reffered to Meraj Health Center of Bushehr in 2013. Iran South Med J 2016; 19 (3) :435-445
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-806-fa.html
عربی الهام، صالحی شایسته، نجف‌پور بوشهری سعید. بررسی تأثیر برنامه آموزشی بر اساس مدل بزنف بر عملکرد تغذیه‌ای زنان باردار مراجعه کننده به مرکز بهداشتی معراج بوشهر در سال 1392. مجله طب جنوب. 1395; 19 (3) :435-445

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-806-fa.html


1- گروه آموزش پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان (اصفهان)
2- گروه آموزش پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان (اصفهان) ، salehi@nm.mui.ac.ir
3- گروه علوم تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
چکیده:   (6393 مشاهده)

زمینه: بارداری یکی از دوره‌های حیاتی در طول زندگی یک زن محسوب می‌شود. بارداری زمان مناسبی برای آموزش تغذیه است. مادران باردار توجه خاصی به جنبه‌های مختلف بر سلامت خود و جنین دارند و در رابطه با میزان و نوع مواد غذایی مصرفی خود دقت می‌کنند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تأثیر برنامه آموزشی بر اساس مدل بزنف بر عملکرد تغذیه‌ای زنان باردار مراجعه کننده به مرکز بهداشتی معراج بوشهر در سال 1392 انجام شد.

مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت نیمه تجربی در دو گروه شاهد و آزمون انجام شد. قبل از مداخله آموزشی در هر دو گروه پرسشنامه بسامد غذایی تکمیل گردیده، سپس مداخله آموزشی برای گروه آزمون در قالب چهار جلسه آموزشی (سه جلسه ویژه زنان باردار و یک جلسه ویژه همسران آنها) برگزار شد و همچنین پمفلت آموزشی در زمینه تغذیه صحیح در دوران بارداری به آنها داده شد. سپس اطلاعات از طریق نرم‌افزارSPSS  ویرایش 18 تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که 55 درصد ‌از زنان سطح تحصیلات تا دیپلم داشتند، اکثر آنها خانه‌دار بودند (65 درصد) و درآمد بیشتر آنها (5/47 درصد‌) بیش از یک میلیون تومان بود. همچنین نتایج نشان داد که بین عملکرد تغذیه‌ای آزمودنی‌ها در گروه غذایی نان و غلات (11/27=F و 0001/0=p)، گروه گوشت و مواد پروتئینی (647/7=F و 009/0=p)، گروه میوه‌جات (9/20=F و 0001/0=p)، گروه سبزیجات (236/6=F و 018/0=p) و گروه محصولات لبنی (66/3=F و 048/0=p) با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری وجود دارد. 

نتیجه‌گیری: طراحی و بکارگیری مدل بزنف در تغذیه دوران بارداری می‌تواند مؤثر باشد. این مدل می‌تواند با ساختاری مناسب و هماهنگ در بهبود عملکرد تغذیه‌های مادران باردار مؤثر باشد. طراحی برنامه‌های مداخله‌ای و آموزشی با استفاده از این مدل، ‌ارزان، کاربردی و قابل اجرا می‌باشد و چارچوبی سازمان یافته را در اختیار افراد قرار می‌دهد. 

واژه‌های کلیدی: بارداری، تغذیه، مدل بزنف، آموزش
متن کامل [PDF 498 kb]   (1781 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اختلالات سیستمیک- متابولیکی
دریافت: 1393/10/21 | پذیرش: 1394/2/2 | انتشار: 1395/4/27

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب جنوب می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian South Medical Journal

Designed & Developed by: Yektaweb