دوره 23، شماره 2 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1399 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 142-129 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه تغذیه جامعه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، تهران ، arezoo.rezazadeh@gmail.com
2- گروه تغذیه جامعه، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی، تهران
چکیده:   (2909 مشاهده)
زمینه: الگوی غذایی یک جمعیت منعکس کننده ترجیحات و عادات غذایی و وضعیت اقتصادی اجتماعی و جمعیتی نظیر قومیت و محل سکونت است. تاکنون مطالعات مختلفی در ایران به بررسی الگوهای غذایی در جمعیت‌های مختلف پرداخته‌اند ولی اطلاعات راجع به الگوهای غذایی در روستاها در مقایسه به شهرها محدود است. هدف این مطالعه، تعیین الگوهای غذایی غالب و مقایسه امتیاز این الگوها در زنان شهری و روستایی شهرستان دشتستان (استان بوشهر) بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی 302 زن (168 شهری و 134 روستایی) 20 تا 59 ساله ساکن شهرستان دشتستان به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای (خوشه‌ای طبقه‌بندی شده) انتخاب شدند. دریافت‌های غذایی معمول افراد در طول یکسال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمّی بسامد خوراک حاوی 166 قلم غذایی که روایی صوری آن برای جامعه مورد مطالعه بررسی و تأیید شده بود، به دست آمد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد. تحلیل من ویتنی برای مقایسه امتیاز الگوهای استخراج شده در زنان شهری و روستایی به کار برده شد.
یافته‌ها: سه الگوی غذایی غالب شناسایی شد: "الگوی غذایی سالم"، "الگوی غذایی غربی" و "الگوی غذایی سنتی". امتیاز الگوی غذایی غربی در زنان شهری به‌طور معنی‌داری بیشتر از زنان روستایی بود (05/0>P). امتیاز سایر الگوها تفاوت معنی‌داری بین مناطق شهری و روستایی نداشت.
نتیجه‌گیری: یافته‌های مطالعه نشان داد که با وجود اینکه شهرستان دشتستان به عنوان یک کلانشهر نمی‌باشد میزان تبعیت از الگوی غذایی غربی در زنان شهری قابل توجه است که نشان‌دهنده ضرورت اتخاذ برنامه‌های آموزشی برای ارتقاء وضعیت تغذیه‌ درجامعه مورد مطالعه می‌باشد.  
متن کامل [PDF 781 kb]   (634 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1398/5/1 | پذیرش: 1398/11/16 | انتشار: 1399/4/7

فهرست منابع
1. Hu FB. Dietary Pattern Analysis: A New Direction In Nutritional Epidemiology. Curr Opin Lipidol 2002; 13(1): 3-9. [DOI:10.1097/00041433-200202000-00002]
2. Schulze M, Hoffmann K. Methodolog ical Approaches To Study Dietary Patterns In Relation To Risk Of Coronary Heart Disease And Stroke. Br J Nutr 2006; 95(5): 860-9. [DOI:10.1079/BJN20061731]
3. Noel SE, Newby P, Ordovas JM, et al. A Traditional Rice And Beans Pattern Is Associated With Metabolic Syndrome In Puerto Rican Older Adults. J Nutr 2009; 139(7): 1360-7. [DOI:10.3945/jn.109.105874]
4. Shang X, Li Y, Liu A, et al. Dietary Pattern And Its Association With The Prevalence Of Obesity And Related Cardiometabolic Risk Factors Among Chinese Children. Plos One 2012; 7(8): E43183. [DOI:10.1371/journal.pone.0043183]
5. Esposito K, Kastorini CM, Panagiotakos DB, et al. Prevention Of Type 2 Diabetes By Dietary Patterns: A Systematic Review Of Prospective Studies And Meta-Analysis. Metab Syndr Relat Disord 2010; 8(6): 471-6. [DOI:10.1089/met.2010.0009]
6. Esmaillzadeh A, Kimiagar M, Mehrabi Y, et al. Dietary Patterns, Insulin Resistance, And Prevalence Of The Metabolic Syndrome In Women. Am J Clin Nutr 2007; 85(3): 910-8. [DOI:10.1093/ajcn/85.3.910]
7. Joy EJ, Green R, Agrawal S, et al. Die tary Patterns And Non-Communicable Disease Risk In Indian Adults: Secondary Analysis Of Indian Migration Study Data. Public Health Nutr 2017; 20(11): 1963-72. [DOI:10.1017/S1368980017000416]
8. Darmon N, Drewnowski A. Does Social Class Predict Diet Quality?. Am J Clin Nutr 2008; 87(5): 1107-17. [DOI:10.1093/ajcn/87.5.1107]
9. Popkin BM. The Nutrition Transition In The Developing World. Dev Policy Rev 2003; 21(5‐6): 581-97. [DOI:10.1111/j.1467-8659.2003.00225.x]
10. Popkin BM. The Nutrition Transition: An Overview Of World Patterns Of Change. Nutr Rev 2004; 62(7 Pt 2): S140-3. [DOI:10.1301/nr.2004.jul.S140-S143]
11. Drewnowski A, Popkin BM. The Nutrition Transition: New Trends In The Global Diet. Nutr Rev 1997; 55(2): 31-43. [DOI:10.1111/j.1753-4887.1997.tb01593.x]
12. Results of the census of Bushehr province in 2016 + table. Results of the census of Bushehr province in 2016 + table. (Accessed March 15, 2020, at https://www.dana.ir/news/1065631.html) (Persian)
13. Shaneshin M, Nazary F. Major Dietary Pattern And Association With Between Obesity And Central Obesity In Adult Women Of Bushehr City. Iran South Med J 2015; 18(1): 1-14. (Persian)
14. Hulley SB, Cummings SR, Browner WS, et al. Designing Clinical Research: An Epidemiologic Approach. 4th Ed. Philadelphia, PA: Lippincott Williams & Wilkins, 2013.
15. Willett WC. Nutritional Epidemiology. 2nd Ed. New York: Oxford University Press, 1998. [DOI:10.1093/acprof:oso/9780195122978.001.0001]
16. Mohammadi F, Omidvar N, Harrison GG, et al. Is Household Food Insecurity Associated With Overweight/Obesity In Women?. Iran J Public Health 2013; 42(4): 380-90.
17. Al Jasser MS. Physiochemical Composition Of Dates Fruit (Phoenix Dactyifera L.) From Offshoots And Cultured Cells At Different Stages. J Food Technol 2009; 7(4): 102-5.
18. Rezazadeh A, Omidvar N, Eini-Zinab H, et al. Major Dietary Patterns In Relation To Demographic And Socio-Economic Status And Food Insecurity In Two Iranian Ethnic Groups Living In Urmia, Iran. Public Health Nutr 2016; 19(18): 3337-48. [DOI:10.1017/S1368980016001634]
19. Rezazadeh A, Rashidkhani B, Omidvar N. Association Of Major Dietary Patterns With Socioeconomic And Lifestyle Factors Of Adult Women Living In Tehran, Iran. Nutrition 2010; 26(3): 337-41. [DOI:10.1016/j.nut.2009.06.019]
20. Khani BR, Ye W, Terry P, et al. Reproducibility And Validity Of Major Dietary Patterns Among Swedish Women Assessed With A Food-Frequency Questionnaire. J Nutr 2004; 134(6): 1541-5. [DOI:10.1093/jn/134.6.1541]
21. Kim JO, Mueller CW. Factor Analysis: Statistical Methods And Practical Issues. United States: Sage, 1978. [DOI:10.4135/9781412984256]
22. Sobhani S, Pouraram H, Keshtkar AA, et al. Association Of Major Dietary Patterns With Socioeconomic Factors Among Rural School-Aged Children In Bijar, 2014. Yafte 2015; 17(3): 57-66. (Persian)
23. Jafarabadi M, Ghazizahedi S, Mohajeri S, et al. Comparison Of Dietary Pattern In Different Provinces Of Iran. Switzerland Res Park J 2014; 12: 102-10.
24. Aghajani-Delavar M, Lye MS, Khor GL, et al. Dietary Patterns And The Metabolic Syndrome In Middle Aged Women, Babol, Iran. Asia Pac J Clin Nutr 2009; 18(2): 285-91.
25. Arruda SP, Silva AA, Kac G, et al. Socioeconomic And Demographic Factors Are Associated With Dietary Patterns In A Cohort Of Young Brazilian Adults. BMC Public Health 2014; 14: 654. [DOI:10.1186/1471-2458-14-654]
26. Fonseca MJ, Gaio R, Lopes C, et al. Association Between Dietary Patterns And Metabolic Syndrome In A Sample Of Portuguese Adults. Nutr J 2012; 11: 64. [DOI:10.1186/1475-2891-11-64]
27. Richter A, Heidemann C, Schulze MB, et al. Dietary Patterns Of Adolescents In Germany - Associations With Nutrient Intake And Other Health Related Lifestyle Characteristics. BMC Pediatr 2012; 12: 35. [DOI:10.1186/1471-2431-12-35]
28. Olinto MTA, Willett WC, Gigante DP, et al. Sociodemographic And Lifestyle Characteristics In Relation To Dietary Patterns Among Young Brazilian Adults. Public Health Nutr 2011; 14(1): 150-9. [DOI:10.1017/S136898001000162X]
29. Naja F, Nasreddine L, Itani L, et al. Dietary Patterns And Their Association With Obesity And Sociodemographic Factors In A National Sample Of Lebanese Adults. Public Health Nutr 2011; 14(9): 1570-8. [DOI:10.1017/S136898001100070X]
30. Markussen MS, Veierød MB, Kristiansen AL, et al. Dietary Patterns Of Women Aged 50-69 Years And Associations With Nutrient Intake, Sociodemographic Factors And Key Risk Factors For Non-Communicable Diseases. Public Health Nutr 2016; 19(11): 2024-32. [DOI:10.1017/S1368980015003547]
31. Marques-Vidal P, Waeber G, Vollenweider P, et al. Socio-Demographic And Lifestyle Determinants Of Dietary Patterns In French-Speaking Switzerland, 2009-2012. BMC Public Health 2018; 18(1): 131. [DOI:10.1186/s12889-018-5045-1]
32. Mayén AL, Stringhini S, Ford ND, et al. Socioeconomic Predictors Of Dietary Patterns Among Guatemalan Adults. Int J Public Health 2016; 61(9): 1069-77. [DOI:10.1007/s00038-016-0863-3]
33. Cunha DB, De Almeida RM, Sichieri R, et al. Association Of Dietary Patterns With BMI And Waist Circumference In A Low Income Neighborhood In Brazil. Br J Nutr 2010; 104(6): 908-13. [DOI:10.1017/S0007114510001479]
34. Mishra G, Mcnaughton S, Ball K, et al. Major Dietary Patterns Of Young And Middle Aged Women: Results From A Prospective Australian Cohort Study. Eur J Clin Nutr 2010; 64(10): 1125-33. [DOI:10.1038/ejcn.2010.121]
35. Knudsen VK, Matthiessen J, Biltoft-Jensen A, et al. Identifying Dietary Patterns And Associated Health-Related Lifestyle Factors In The Adult Danish Population. Eur J Clin Nutr 2014; 68(6): 736-40. [DOI:10.1038/ejcn.2014.38]
36. Sherafat-Kazemzadeh R, Egtesadi S, Mirmiran P, et al. Dietary Patterns By Reduced Rank Regression Predicting Changes In Obesity Indices In A Cohort Study: Tehran Lipid And Glucose Study. Asia Pac J Clin Nutr 2010; 19(1): 22-32.
37. Niu K, Momma H, Kobayashi Y, et al. The Traditional Japanese Dietary Pattern And Longitudinal Changes In Cardiovascular Disease Risk Factors In Apparently Healthy Japanese Adults. Eur J Nutr 2016; 55(1): 267-79. [DOI:10.1007/s00394-015-0844-y]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.