Montazery Fard F, Karaji Bani M, Dashipour A. The prevalence of obesity and wasting and their correlation with food intake in female junior school students in Zahedan, 2004 . Iran South Med J 2006; 9 (1) :66-76
URL:
http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-48-fa.html
منتظری فرد فرزانه، کرجی بانی منصور، داشی پور علیرضا. شیوع چاقی و لاغری و ارتباط آن با مواد غذایی دریافتی در دختران دانشآموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان؛ 1383. مجله طب جنوب. 1385; 9 (1) :66-76
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-48-fa.html
1- ، fmontazerifar@yahoo.com
چکیده: (23470 مشاهده)
زمینه: با توجه به نقش تغذیه در سلامتی، با اندازهگیری وزن و قد میتوان وضعیت تغذیهای کودکان و نوجوانان را به شکل چاقی و لاغری تعیین نمود. بر این اساس هدف از این تحقیق، تعیین شیوع چاقی و لاغری در دختران دانشآموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان و ارتباط آن با مواد غذایی دریافتی میباشد.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 687 دختر دانش آموز از مدارس راهنمایی شهر زاهدان به روش نمونهگیری چند مرحلهای انتخاب شدند. پس از ثبت مشخصات نمونهها، وزن و قد به روش استاندارد اندازهگیری و شاخص توده بدن محاسبه جهت تعیین چاقی و لاغری با مقادیر توصیه شده مرکز ملی آمارهای بهداشتی آمریکا مقایسه شد. بررسی مصرف مواد غذایی نیز به روش یاد آمد خوراک 48 ساعته انجام گردید.
یافتهها: از دختران دانشآموز 9/16 درصد لاغر، 7/31 درصد کموزن و 2/13 درصد دچار کوتاه قدی بوده و فقط 7/8 درصد در معرض اضافه وزن و 7/1 درصد چاق بودند. میانگین انرژی دریافتی در دختران دانشآموز بطور متوسط 7/415±1/1502 کیلوکالری در روز بود که از مقادیر توصیه شده استاندارد کمتر بود و تعادلی از نظر کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها موجود نبود، به طوری که بر اساس انرژی و پروتئین دریافتی به ترتیب، 1/94 درصد و 6/26 درصد دانشآموزان کمبود داشتند و از نظر ویتامینها و املاح معدنی دریافتی روزانه، ریزمغذیهایی مانند آهن (1/72 درصد)، کلسیم (8/99 درصد)، فسفر(6/83 درصد)، روی (3/84 درصد) و ویتامین A (8/63 درصد) و ویتامین 12B (5/66 درصد) دچار کمبود بودند.
نتیجهگیری: دختران دانشآموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان از نظر رشد جسمی و دریافت انرژی و پروتئین و سایر ریزمغذیها وضعیت مطلوبی نداشته و در معرض خطر پدیدههایی مانند لاغری و کم وزنی میباشند؛ لذا با توجه به جهش رشدی دوران بلوغ و افزایش نیازهای تغذیهای - ضمن اجرای برنامههای حمایتی غذایی - طراحی الگویی به شیوه مناسب، جهت بهبود وضعیت تغذیه و ارتقاء سلامتی دختران نوجوان توصیه میگردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1384/7/7 | پذیرش: 1385/3/6 | انتشار: 1387/10/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول