1- گروه ایمونولوژی، آسم و آلرژی، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر مرکز تحقیقات پزشکی هستهای خلیجفارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، sh.farokhi@bpums.ac.ir 2- مرکز تحقیقات پزشکی هستهای خلیجفارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر 3- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر 4- گروه اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر 5- گروه بیماریهای عفونی، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر 6- گروه ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
چکیده: (6166 مشاهده)
زمینه: در سالهای اخیر فراوانی بیماریهای آلرژیک پوستی مانند درماتیت آتوپیک (اگزما) و کهیر در منطقه بسیار بالا گزارش شده است. شناسایی فراوانی اینگونه آلرژنهای مناطق مختلف در تشخیص و درمان بیماریهای آلرژیک نقش بسیار مهمی دارد. هدف از این پژوهش بررسی فراوانی آلرژنهای شایع در بیماران آلرژیک پوستی بهویژه اگزما و کهیر در استان بوشهر بوده است. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی- توصیفی، 234 بیمار مبتلا به کهیر و اگزما که در تست آلرژی پوستی پریک حداقل به یک آلرژن حساسیت داشتند، وارد مطالعه شدند. تست آلرژی پوستی پریک با عصاره آلرژنهای شایع استنشاقی و غذایی منطقهای انجام شد. یافتهها: از بین 837 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه آلرژی، 91 نفر (8/10 درصد) اگزما و 143 نفر (17 درصد) کهیر داشتند. شیوع اگزما و همچنین کهیر در زنها به شکل معنیداری بیشتر از مردان بود. شایعترین آلرژنهای خوراکی در بین بیماران اگزما به ترتیب بادام زمینی (6/56 درصد)، گردو (7/47 درصد)، سویا (1/46 درصد) بود. همچنین شایعترین آلرژنهای استنشاقی در این بیماران بهترتیب مایت غبار خانگی (7/67 درصد)، گرده علف هرز شور (7/57 درصد) و اسپور قارچ آلترناریا (6/51 درصد) بود. در بیماران با کهیر بادام زمینی (58 درصد)، گردو (1/53 درصد)، گوجه فرنگی (2/48 درصد) شایعترین آلرژنهای خوراکی بودند، درحالیکه شایعترین آلرژنهای استنشاقی در این بیماران بهترتیب مایت غبار خانگی (4/66 درصد)، گرده علف هرز شور (4/52 درصد) و گرده درخت خرما (51 درصد) بود. نتیجهگیری: یافتههای این بررسی نشان داد که فراوانی عوامل حساسیتزای خوراکی در بیماران اگزما و کهیر، بادام زمینی و گردو میباشند. همچنین شایعترین عوامل حساسیتزای استنشاقی در این بیماران، مایت غبار خانگی و علفهای هرز بودند.
Farrokhi S, Gheybi M K, Movahed A, Iranpour D, Ostovar A, Vahdat K et al . Evaluation of the Frequency of Food and Aeroallergens in Patients with Eczema and Urticaria in Province of Bushehr: Based on Skin Prick Test Reactivity. Iran South Med J. 2014; 17 (4) :629-637 URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-579-fa.html
فرخی شکراله، غیبی محمد کاظم، موحد علی، ایرانپور داریوش، استوار افشین، وحدت کتایون و همکاران.. بررسی فراوانی آلرژنهای غذایی و استنشاقی در افراد مبتلا به اگزما و کهیر در استان بوشهر: بر اساس واکنشپذیری تست آلرژی پوستی پریک. طب جنوب. 1393; 17 (4) :637-629
Iranian South Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License which allows users to read,
copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly