دوره 18، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 1163-1149 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- بخش آناتومی و جنین‌شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز ، mkhaksarymahabady@yahoo.com
2- بخش فارماکولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز
3- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (4392 مشاهده)

زمینه: فوروسماید به عنوان یک دیورتیک مؤثر بر قوس هنله می‌تواند در درمان فشارخون بالا، نارسایی کلیوی یا قلبی و سیروز کبدی که احتباس سدیم قابل توجه است استفاده شود. مشخص شده که استفاده از فوروسماید می‌تواند موجب ناهنجاری‌های مادرزادی در انسان و حیوانات شود. نیتروپروساید به عنوان دهنده نیتریک اکساید با اتساع عروق جفت و بهبود خون‌رسانی به جنین می‌تواند اختلالات خون‌رسانی و انقباضی جفت و رحم را کاهش دهد. هدف مطالعه حاضر پیشگیری یا کاهش ناهنجاری­های ناشی از فوروسماید در جنین موش صحرایی به‌وسیله نیتروپروساید سدیم بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی 28 سر موش صحرایی آبستن در 4 گروه انجام شد که گروه­ها شامل کنترل، فوروسماید، نیتروپروساید سدیم و فوروسماید به­همراه نیتروپروساید بود. داروها روز چهاردهم و شانزدهم آبستنی تجویز شد، که فوروسماید با دوز 200 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به­صورت خوراکی و نیتروپروساید با دوز 5/0 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به‌صورت داخل صفاقی استفاده شد. در روز نوزدهم آبستنی موش­ها آسان‌کشی شدند و پس از استحصال جنین­ها، طول و وزن آن­ها تعیین شد و با روش رنگ‌آمیزی آلیزین قرمز- آلیسین آبی رنگ‌آمیزی شدند. سپس اسکلت جنین‌های رنگ‌آمیزی شده با استفاده از دستگاه استریومیکروسکوپ از نظر ناهنجاری­ها مورد مطالعه قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد میانگین درصد ناهنجاری­های شکاف کام، دنده موج­دار و کاهش استخوانی شدن اندام قدامی و خلفی در گروه دریافت کننده فوروسماید به‌ترتیب 11/11، 88/68، 20 درصد بود در حالی‌که میانگین درصد این ناهنجاری­ها در گروه دریافت کننده فوروسماید به­همراه نیتروپروساید سدیم به­ترتیب 31/7، 95/21 و 19/12 درصد کاهش یافت.

نتیجه‌گیری: بنابراین می­توان نتیجه گرفت که نیتروپروساید سدیم به طور معنی­داری وقوع ناهنجاری­­های ناشی از فوروسماید را کاهش می­دهد.

متن کامل [PDF 962 kb]   (1568 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دستگاه عضلانی استخوانی
دریافت: 1393/7/12 | پذیرش: 1393/10/16 | انتشار: 1394/10/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.