دوره 7، شماره 1 - ( مجله علمی و پژوهشی طب جنوب 1383 )                   جلد 7 شماره 1 صفحات 87-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (20162 مشاهده)
تغذیه شیرخوار با شیرمادر در تأمین سلامت مادر و کودک اهمیت زیادی دارد . اطلاعات موجود نشان می دهد میزان تغذیه انحصاری با شیرمادر و تداوم شیردهی به کودک تا یکسالگی در استان بوشهر به نسبت کل کشور کمتر می باشد این مشکل در مناطق شهری استان بسیار بارزتر می باشد . در این مطالعه به مـنـظـور تـعیین عـلل ایـن مسئله ؛ 436 پسر ( 213 ) و دختر ( 223 ) زیر یکسال به روش تصادفی خـوشـه ای از جمعیت مناطق شهری استان انتخاب شدند و توسط پرسشگران مجرب دوره دیده پرسشنامه ای مشتمل بر 25 سوال با مراجعه به منازل از مادران آنان تکمیل گردید. شروع تغذیه با شیرمادر در 96 درصد در بدو تولد انجام شده بود ولی 80% کودکان زیر 6 ماه و 62% کودکان 6 تا 12 ماه شیرمادر را به تنهایی یا با غذای کمکی مصرف می کردند. و تغذیه انحصاری با شیرمادر تنها در 47% موارد انجام شده بود . شایعترین علل ذکر شده جهت عدم تداوم شیردهی به کودک« کمبود شیرمادر » ، « شاغل بودن مادر » و «‌گریه و ناآرامی کودک »‌ بود. در این پژوهش مشخص شد که شیرمادر خوارگی با « میزان تحصیلات مادر» (05/0 > P ) ،« اشتغال مادر در خارج از خانه» ( 001/0 > P ) ، «بیماری مادر در دوران شیردهی» ( 001/0 > P ) ، «بیماری کودک در دوران شیردهی» ( 001/0 > P ) و« آگاهیهای مادر در مورد برنامه ترویج تغذیه با شیرمادر» ( 05/0 > P ) مرتبط می باشد در حالیکه این ارتباط با مواردی همچون« میزان سواد پدر» ، «شغل پدر» ، «تعداد فرزندان زنده مادر» و« وضعیت شیردهی به فرزند قبلی» یافت نشد.( 05/0 < P ). بنابراین مهمترین امر در افزایش تداوم شیردهی افزایش آگاهی مادران در خصوص شیر مادر از طریق پرسنل مراکز بهداشتی درمانی، پرسنل بیمارستان و تهیه ی مجموعه ی آموزشی مناسب می باشد .
متن کامل [PDF 191 kb]   (1633 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/10/28 | پذیرش: 1387/10/28 | انتشار: 1387/10/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.