دوره 21، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1397 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 492-481 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دپارتمان حکمرانی و سلامت، پژوهشکده علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات اعتیاد و رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
3- گروه اپیدمیولوژی، مرکز کنترل و پیشگیری از دخانیات، مؤسسه ملی تحقیقات سل و بیماری‌های ریوی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- بخش قلب کودکان، مرکز پزشکی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- شورای سیاستگذاری وزارت بهداشت درمان و آموزش، تهران، ایران
6- مرکز توسعه مدیریت و تحول اداری، وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی، تهران، ایران
7- دپارتمان حکمرانی و سلامت، پژوهشکده علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، minaee.farima@gmail.com
چکیده:   (3844 مشاهده)
زمینه: میدان گازی پارس جنوبی بزرگ‌ترین میدان گازی جهان و پایتخت انرژی کشور ایران است. صنعت نفت و گاز اثرات بالقوه بر سلامتی و فرهنگ جامعه پیرامون خود دارد. شروط پایداری طرح‌های توسعه؛ مشارکت محلی، پایداری انسانی و پایداری اجتماعی است. در این راستا چالش‌های مرتبط با سلامت، علل مؤثر و راه‌کارهای آن از دیدگاه ساکنان کمپ‌های مسکونی و کارکنان منطقه ویژه به عنوان ذینفعان و مشارکت کنندگان در توسعه، بررسی شده است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه کیفی است. جامعه هدف این مطالعه دو گروه کارکنان صنعت منطقه و ساکنین کمپ‌های مسکونی بوده‌اند. روش نمونه‌گیری هدفمند بوده و برای جمع‌آوری اطلاعات از 4 روش استفاده شده است: مطالعات کتابخانه‌ای، برگزاری جلسات بحث گروهی و نظرخواهی از کارکنان، مشاهدات اتنوگرافیک و بحث گروهی متمرکز. اطلاعات در قالب پرسش‌های مطروحه جمع‌آوری شده، تحلیل محتوا انجام گردید.
یافته‌ها: امکانات و فضای ناکافی برای سکونت، تفریح و ورزش؛ عدم رعایت استانداردها و الزامات بهداشتی و اعتیاد و بیماری‌های روان از مشکلات اصلی منطقه مطرح شدند. برنامه‌ریزی و تضمین اجرای آنها، الزام کارفرمایان به تأمین استانداردهای سلامت حداقلی، تأمین بودجه تسهیلات تفریحی و رفاهی و یا جذب سرمایه‌گذار؛ آموزش به ساکنین و کارکنان در زمینه نکات ایمنی و سلامت از راهکارهای پیشنهادی کارکنان منطقه بودند.
نتیجه‌گیری: ریشه مشکلات بیشتر عملیاتی و ساختاری است لذا بیشترین راهکارها در دسته تحکیمی هستند مانند الزاماتی از قبیل اجبار پیمانکاران یا تغییر در آئین نامه‌های رفاهی و همچنین حرکت بر اساس برنامه‌ای با ضمانت اجرایی مشخص.
متن کامل [PDF 723 kb]   (1859 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1397/3/5 | پذیرش: 1397/5/16 | انتشار: 1397/10/11

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.