زمینه: غربالگری ماموگرافی برای تشخیص سرطان پستان در زنان جوان نتایج مثبت و منفی کاذب نشان میدهد و بنابراین برای تشخیص سرطان پستان در مراحل ابتدایی نیاز به یک روش غیرتهاجمی و کم هزینه دیگر نیز هست. تغییرات متیلاسیون DNA یکی از رایجترین تغییرات مولکولی در سرطانهای انسانی و از جمله سرطان پستان است. بنابراین بررسی الگوی متیلاسیون بافتها میتواند در تشخیص زود هنگام سرطان مورد استفاده قرار گیرد. همچنین شباهت الگوهای متیلاسیون یافت شده در نمونههای توموری و در پلاسما، کاربرد بالقوه شناسایی مولکولی سرطان پستان، بر پایه خون را نشان میدهد. هدف از این بررسی ارزیابی قابلیت متیلاسیون پروموتور برای تشخیص بالینی سرطان پستان است.
مواد و روشها: به منظور بررسی متیلاسیون پروموتور برای تشخیص بالینی سرطان پستان ۲۱ بافت توموری و ۲۱ بافت نرمال مورد مطالعه قرار گرفتند. وضعیت متیلاسیون ۶ ژن (NANOG۱، RASSF۱A، SFN، CASP۸، WIF۱ و CTSL۲) با استفاده از روش PCR مختص متیلاسیون (MS-PCR) آنالیز شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد ژن NANOG در ۷/۹۴ درصد نمونههای توموری و ۱۰۰ درصد نمونههای سالم، ژن RASSF۱A در ۵/۹ درصد بافتهای توموری و صفر درصد بافتهای سالم، ژن SFN در ۳/۱۴ درصد نمونههای توموری و ۸/۲۷ درصد نمونههای سالم، ژن CASP۸ در ۳۰ درصد نمونههای توموری و ۵/۲۳ درصد نمونههای سالم، ژن WIF۱ در ۸۰ درصد نمونههای توموری و ۸/۲۷ درصد نمونههای سالم و ژن CTSL۲ در ۶/۲۸ درصد نمونههای توموری و ۵/۲۳ درصد نمونههای سالم متیله بود. آنالیز دادهها توسط آزمون فیشر ارتباط معنیداری بین این نتایج نشان نداد (۰۵/۰<P).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان دادند که وضعیت متیلاسیون ۶ ژن برای افتراق دو گروه سرطانی و نرمال کافی نبوده است. این مطالعه مشکلات متدولوژی (MSPCR) استفاده شده در ارزیابی مارکرهای متیلاسیون برای ارزیابی وضعیت متیلاسیون به عنوان بیومارکرهای تشخیصی را نشان میدهد.