جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای آگاهی

کامران میرزایی، ثریا زحمتکش،
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۳ )
چکیده

زمینه: اندوکاردیت عفونی (IE) به‌عنوان یک بیماری تهدیدکننده زندگی محسوب می‌شود و باکتریمی ایجاد شده به‌دنبال اقدامات دندانپزشکی همواره به‌عنوان یک علت عمده آن محسوب می‌گردد. لذا پیشگیری از ابتلا به IE با استفاده از آنتی‌بیوتیک به‌صورت وسیع توصیه شده است. دستورالعمل ۲۰۰۷ AHA برای پیشگیری و درمان این بیماران به‌خوبی شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی دندانپزشکان استان بوشهر در خصوص اندوکاردیت عفونی بود. مواد و روش‌ها: در یک مطالعه مقطعی و با استفاده از پرسشنامه‌ای خود ایفا که بر اساس دستورالعمل ۲۰۰۷AHA تهیه شده بود، داده‎ها از تمامی دندانپزشکان شاغل در بخش دولتی و خصوصی در استان بوشهر جمع‌آوری شد. نتایج با استفاده از آزمون‌های تست T مستقل، مجذور کای و ضریب همبستگی پیرسون توسط نرم‌افزارSPSS ویرایش ۱۶ و در سطح معنی‌دار ۰۵/۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از مجموع ۷۲ پرسشنامه توزیع شده در بین تمامی دندانپزشکان شاغل در استان بوشهر، ۵۹ پرسشنامه تکمیل شد (درصد پاسخ دهندگان در این مطالعه ۹۴/۸۱ درصد بود). نزدیک به ۴۸ درصد دندانپزشکان تعداد بیماران در معرض خطر اندوکاردیت عفونی ویزیت شده در سال اندک اعلام کردند و فقط ۴/۶۰ درصد از پاسخ دهندگان از دستورالعمل‌های پیشگیری آن اطلاع داشتند. فراوانی پاسخ صحیح در هیچ یک از موارد بیماری قلبی نیازمند آنتی‌بیوتیک پیشگیرانه از ۴۳ درصد بالاتر نبود. نوع و روش استفاده، زمان تجویز و مقدار آنتی‌بیوتیک تجویزی در تمامی موارد با دستورالعمل AHA-۲۰۰۷ مطابقت داشت. در مجموع، سطح آگاهی دندانپزشکان در خصوص نیاز به آنتی‌بیوتیک پیشگیرانه از اندوکاردیت عفونی ضعیف ارزیابی شد و فراوانی پاسخ‌های صحیح به بیماری‌های قلبی نیازمند آنتی‌بیوتیک پیشگیرانه از اندوکاردیت عفونی در هیچ یک از موارد از ۴۳ درصد بیشتر نبود. نتیجه‌گیری: یافته‌ها بیانگر اهمیت نیاز به ارتقاء آگاهی دندانپزشکان برای پیشگیری از ابتلا به IE می‌باشد اگر چه فراوانی تعداد بیمارانی در معرض خطر IE ویزیت شده توسط دندانپزشکان بسیار پائین است.


لیلا سلیمانی، سعید نجف‌پور بوشهری، رحیم طهماسبی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه: سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است و توجه به مسائل و نیازهای این مرحله یک ضرورت اجتماعی است. در نظر گرفتن نیازهای خاص این دوران، از جمله توجه به تغذیه امر مهمی است که عمدتاً مورد غفلت واقع شده است. این بررسی با هدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و اظهار عملکرد سالمندان شهر اهرم در خصوص رفتارهای مرتبط با تغذیه اجرا شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، ۲۰۰ نفر از سالمندان ۷۵-۶۰ ساله شهر اهرم (مرکز شهرستان تنگستان- استان بوشهر)، شرکت کردند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه ۴ قسمتی بود که شامل بخش‌های سؤالات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و رفتار تغذیه‌ای بود. داده‌ها با کمک نرم‌افزار SPSS ویرایش ۱۶ با استفاده از آمار توصیفی و آزمون‌های تی دانشجویی، آنالیز واریانس یکطرفه، کای دو و تحلیل رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها: میانگین سنی افراد، ۵/۵±۲/۶۶ سال بود. ۶۷ درصد زن و بقیه مرد بودند. نمره آگاهی حدود ۸۰ درصد افراد، پایین‌تر از حد مورد انتظار بود. میانگین نمرات آگاهی با جنس، مدرک تحصیلی و شغل ارتباط معنی‌داری نداشت. در حالی که نمره نگرش بین دو جنس دارای اختلاف معنی‌دار بوده (۰۰۱/۰>P). به طوری که نمره حیطه‌های حساسیت درک شده (۰۰۱/۰=P)، موانع درک شده (۰۱۷/۰=P) و خودکارآمدی درک شده (۰۰۴/۰=P) در مردان بیش از زنان بود. از میان حیطه‌های نگرش، تنها حساسیت درک شده با مدرک تحصیلی رابطه معنی‌دار داشت (۰۰۸/۰=P). از نظر عملکرد رفتار تغذیه‌ای مناسب در ۵ گروه غذایی با جنس و شغل ارتباط معنی‌دار مشاهده نشد. تحلیل نتایج رگرسیون لجستیک بیان کننده این بود که از میان حیطه‌های نگرش؛ در گروه غذایی نان و غلات، تنها حیطه فواید درک شده دارای اثر معنی‌دار مستقیم (۰۴۵/=P) و در گروه غذایی گوشت، تنها حیطه موانع درک شده دارای اثر معنی‌دار معکوس (۰۲۰/=P) بوده است. نتیجه‌گیری: با توجه به پایین بودن میزان آگاهی سالمندان در خصوص تغذیه، برنامه‌ریزی دقیق و جامع آموزشی جهت ارتقاء سطح آگاهی این افراد ضروری به نظر می‌رسد.


فرهاد خرمائی، شکیبا کلانتری، اعظم فرمانی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه: ذهن آگاهی مفهومی جدید است که در سال‌های اخیر در درمان بسیاری از اختلالات روانشناختی مورد توجه روانپزشکان و روانشناسان قرار گرفته است. استفاده از تکنیک‌های ذهن آگاهی مستلزم بهره‌گیری از اطلاعات دیگری در خصوص چگونگی عملکرد مؤلفه‌های ذهن آگاهی در هر یک از اختلالات روانشناختی است. هدف این پژوهش مقایسه‌ی مؤلفه‌های ذهن‌آگاهی در سه گروه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی، اضطراب منتشر و افراد بهنجار بوده است. مواد و روش‌ها: جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بود که به مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرده بودند. از میان این افراد، تعداد ۳۰ نفر با تشخیص اختلال افسردگی اساسی و ۳۰ نفر با تشخیص اختلال اضطراب منتشر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. یک گروه ۳۰ نفری از افراد بهنجار که فاقد اختلالات افسردگی اساسی و اضطراب منتشر بودند نیز از بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی انتخاب شد. افراد هر سه گروه (افسرده، مضطرب و بهنجار) بر حسب متغیرهای سن، جنسیت، فقدان بیماری‌های جسمی و عدم ابتلا به سایر بیماری‌های روانی همتاسازی شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر و پرسشنامه پنج مؤلفه ذهن‌آگاهی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌های پژوهش، در بخش آمار توصیفی از شاخص‌های میانگین و انحراف استاندارد و در بخش آمار استنباطی از تحلیل واریانس چندمتغیره (MANOVA) و آزمون تعقیبی توکی استفاده شده است. یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین سه گروه در مؤلفه‌های ذهن‌آگاهی تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، در مؤلفه‌های مشاهده، توصیف و عمل توأم با آگاهی میان افراد مضطرب و بهنجار و همچنین افراد افسرده و بهنجار تفاوت معناداری (۰۰۰۱/۰>P) وجود داشت. در مؤلفه‌ی عدم قضاوت ذهن آگاهی، میان افراد افسرده و مضطرب و افراد بهنجار و مضطرب تفاوت‌ها معنادار (۰۰۰۱/۰>P) بود. همچنین در مؤلفه‌ی عدم واکنش تفاوت میان گروه‌های مضطرب- افسرده (۰۰۱/۰>P)، مضطرب- بهنجار (۰۰۰۱/۰>P) و افسرده- بهنجار (۰۵/۰>P) معنادار بود. نتیجه‌گیری: در تبیین نتایج این پژوهش می‌توان این گونه نتیجه‌گیری کرد که بیماران مضطرب و افسرده نسبت به افراد بهنجار در مؤلفه‌های ذهن آگاهی عملکرد ضعیف‌تری دارند و بنابراین درمان‌های مبتنی بر ذهن آگاهی می‌توانند با تأکید بر این مؤلفه‌ها موجب تسهیل روند درمان و همچنین بهبود علایم این گونه بیماران شود.


سیدیونس محمدی، سعید ایمانی، فاطمه صادقی پویا،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه: پدیده اعتیاد به عنوان یکی از معضلات اجتماعی، در جامعه، به ویژه در بین جوانان از شیوع بالایی برخوردار است. مطالعه و شناخت علمی مؤلفه‌های ذهنی و روانی افراد معتاد برای کمک به سازگاری و کاهش آسیب‌های روانشناختی در آنان اهمیت فراوانی دارد. بر همین اساس در پژوهش حاضر به مقایسه مؤلفه‌های ذهن آگاهی در معتادان به مواد محرک و افیونی پرداخته شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه، ۶۰ نفر (۳۰ نفر سوء مصرف کننده مواد افیونی و ۳۰ نفر سوء مصرف کننده مواد محرک) با استفاده از پرسشنامه­ی ۵ عاملی ذهن آگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)، تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که معتادان به مواد محرک و افیونی در مؤلفه‌های ذهن آگاهی با یکدیگر تفاوت معناداری داشتند.

نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از این بود که نمرات مصرف کنندگان به مواد افیونی نسبت به مصرف کنندگان مواد محرک از نظر عامل‌های ذهن آگاهی بالاتر بود. نتایج همچنین مؤلفه‌های ذهن­آگاهی به عنوان متغیری تعیین کننده در آسیب­شناسی معتادان به مواد محرک و افیونی مور تأکید قرار می­دهد. 


عمار بصری، نیلوفر معتمد، نیلوفر مزینانی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه: با توجه به شایع بودن بیماری پریودنتال در بیماران دیابتی و عوارض دهانی شناخته شده بیماری دیابت، همچنین به دلیل خلاء اطلاعاتی بیماران دیابتی در رابطه با بیماری پریودنتال و عدم وجود مطالعه‌ای در بررسی ارتباط این دو در شهر بوشهر، این تحقیق انجام گرفته است. هدف این مطالعه ارزیابی سطح آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی در رابطه با بیماری پریودنتال می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی و به‌وسیله پرسشنامه انجام گرفت. جامعه مورد بررسی بیماران دیابتی ۴۰ سال به بالا (۱۵۰=n)، دارای دیابت نوع یک یا دو، کنترل شده و یا نشده (علی‌رغم مصرف دارو) و حداقل دارای ۱۰ دندان بودند که به‌صورت نمونه‌گیری آسان انتخاب شدند. پرسشنامه شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و ۲۵ سؤال بود که ۵ سؤال مربوط به آگاهی، ۸ سؤال مربوط به نگرش، ۶ سؤال مربوط به عملکرد بوده و روایی و پایایی آن قبلاً سنجیده شده است. اطلاعات پس از استخراج از پرسشنامه‌ها کدگذاری و سپس وارد نرم‌افزار SPSS ویرایش ۱۸ شد و توسط آزمون‌های آنالیز آماری مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: از میان شرکت کنندگان در این مطالعه ۳۰/۵۱ درصد از بیماران دیابتی دارای سطح آگاهی خوب و ۶۲ درصد دارای سطح نگرش خوب بودند,۷۰/۴۴ درصد از بیماران نیز دارای سطح عملکرد ضعیف بودند. رابطه همبستگی مثبتی میان آگاهی و نگرش، آگاهی و عملکرد و نگرش و عملکرد وجود داشت.
نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان داد که بیش از نیمی از بیماران دیابتی در شهر بوشهر دارای آگاهی و نگرش خوب بودند اما عملکرد آنها ضعیف بوده است. لذا راهکارهای دیگری جهت بهبود سطح عملکرد بیماران مورد نیاز می‌باشد.
پیمان رضایی، الهام مسرت، امیر تراب میاندوآب،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه: تکنولوژی‌های جدید حوزه‌های مختلفی از جمله پزشکی را تغییر می‌دهند. یکی از این تکنولوژی‌ها، پزشکی از راه دور می‌باشد. تله مدیسین می‌تواند دسترسی یکسان به خدمات و کیفیت خدمات مراقبت سلامت را بهبود ببخشد. ارزیابی میزان آگاهی و نگرش پزشکان نقش کلیدی در پذیرش این فناوری دارد. هدف این مطالعه بررسی دیدگاه پزشکان متخصص درباره پزشکی از راه دور و موانع استفاده آن در بیمارستان‌های آموزشی شهر تبریز می‌باشد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در سال ۱۳۹۵ انجام گردید. این تحقیق با استفاده از پرسشنامه که شامل چهار بخش بود انجام شد (میزان آگاهی، نگرش، موانع و میزان استفاده). ۱۱۷ نفر از پزشکان متخصص بیمارستان‌های آموزشی و درمانی شهر تبریز با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و در مطالعه شرکت کردند.
یافته‌ها: میزان آگاهی ۵۵/۳۳ درصد از پزشکان درباره فناوری پزشکی از راه دور کم بود. ۴/۶۸ درصد از پزشکان بر این باور بودند که استفاده از پزشکی از راه دور باعث بهبود ارایه خدمات مراقبت سلامت می‌شود. ۳/۴۵ درصد از پزشکان از پزشکی از راه دور استفاده کردند که بیشترین استفاده مربوط به سرویس مشاوره تلفنی از راه دور بود. فقدان فرهنگ مناسب برای استفاده از تله مدیسین، عدم آگاهی نسبت به این فناوری و نبود امکانات از مهم‌ترین موانع پزشکی از راه دور بودند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد میزان آگاهی و میزان استفاده پزشکان متخصص از پزشکی از راه دور پایین و میزان پذیرش پزشکی از راه دور بالاست. برای از بین بردن موانع و اجرای مناسب این فناوری، پزشکان متخصص به آموزش جامع برای آشنایی با خدمات پزشکی از راه دور نیاز دارند. همچنین زیرساخت‌های ضروری از جمله فرهنگی، فنی و دیگر زیرساخت‌ها باید تجزیه و تحلیل و فراهم شوند.
جمیله کیانی، مرضیه محمودی ، سعید کشمیری ، صدیقه خیراندیش ، علیرضا حاجیونی ، فرهاد عباسی ،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه: پیوند عضو به‌عنوان درمان انتخابی برای بیمارانی که در مرحله آخر اختلال عضوی می‌باشند، در نظر گرفته می‌شود. این فرآیند باعث بهبود کیفیت زندگی دریافت کننده عضو و همچنین افزایش طول عمر وی می‌شود. با این ‌حال کمبود عضو برای پیوند به عنوان یک مسئله حل نشده جهانی باقی مانده است. اجساد مرگ مغزی به عنوان یکی از منابع اولیه اهداء عضو هستند. مهم‌ترین عامل محدود کننده موفقیت در این امر، عدم رضایت خانواده‌ها است. این مطالعه با هدف تعیین نگرش و آگاهی مراجعین و کادر درمانی بیمارستان شهدای خلیج‌فارس بوشهر نسبت به تصمیم‌گیری در اهدای عضو انجام شده است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی و بر روی ۲۲۳ نفر از کارکنان و ۲۲۲ نفر از مراجعین بیمارستان شهدای خلیج‌فارس بوشهر در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت. نمونه‌گیری به شیوه طبقه‌ای و با تخصیص متناسب از هر یک از بیمارستان‌ها بود. در این پژوهش از پرسشنامه آگاهی و نگرش افراد به اهداء عضو تدوین شده توسط انجمن اهدا عضو ایرانیان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق نرم‌افزار SPSS ویرایش ۱۶ انجام شد.
یافته‌ها: میانگین نمره نگرش و آگاهی کارکنان نسبت به مراجعین بیمارستان‌ها بیشتر بود ولی میانگین نمره دیدگاه مذهبی مراجعین بیشتر از کارکنان گزارش شد. بین نگرش و دیدگاه مذهبی کارکنان رابطه مثبت و بین آگاهی و علت‌های احتمالی مخالفت آن‌ها با اهدای عضو رابطه معناداری مشاهده شد. بین نگرش و دیدگاه مذهبی، آگاهی و علت‌های احتمالی مخالفت مراجعین با اهدای عضو رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین آگاهی با دیدگاه مذهبی و علت‌های احتمالی مخالفت مراجعین با اهدای عضو نیز رابطه خطی معناداری مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با توجه اینکه اهدای عضو می‌تواند جان بسیاری از افراد را نجات دهد، نیاز به آموزش و بهبود عوامل این پژوهش جهت تشویق مردم برای اهدای عضو احساس می‌شود.

سمانه غضنفرپور، شهناز پولادی، حکیمه واحدپرست، راضیه باقرزاده،
دوره ۲۵، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه: بحران کووید-۱۹ در دسامبر ۲۰۱۹ اختلالات متعددی همچون استرس و اضطراب را در جوامع مختلف به دنبال داشت. آمار بالای ابتلاء و مرگ ومیر و عدم روش¬های درمانی شناخته شده ضرورت کشف آگاهی، نگرش و عملکرد جامعه را درباره کرونا مشخص می‌کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و رفتارهای خودمراقبتی کارکنان دانشگاه در پاندمی کرونا و رابطه آن با اضطراب درشهر بوشهر انجام شد.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی با شرکت ۲۸۷ نفر از کارکنان دانشگاه‌های شهر بوشهر در سال ۱۴۰۰ انجام شد. نمونه¬گیری به صورت در دسترس با توجه به معیارهای ورود انجام گرفت. شرکت¬کنندگان از طریق آنلاین، پرسشنامه محقق ساخته آگاهی نگرش و رفتار خودمراقبتی دربارهِ بیماری کووید-۱۹ و پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر را دریافت کردند. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش ۱۹ انجام پذیرفت. برای توصیف داده‌ها از میانگین، انحراف معیار، جداول فراوانی و برای تحلیل داده‌ها از رگرسیون لجستیک تک متغیره و رگرسیون لجستیک چند متغیره سلسله مراتبی استفاده شد. سطح معنی‌داری کمتر از ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین نمره آگاهی، نگرش و خودمراقبتی در برابر کووید-۱۹ به¬ترتیب (۱/۸۸±۲۸/۱۹) و (۱۳/۳۰±۱۳/۱) و (۴/۰۲±۳۴/۲۶) بود. شرکت-کنندگان در مطالعه ۶۸ درصد، دچار اضطراب آشکار متوسط تا شدید و ۸۸ درصد دارای اضطراب پنهان متوسط تا شدید بودند. نگرش با اضطراب آشکار ارتباط معناداری داشت (۰/۰۰۱>P). رضایت کامل و نسبی از درآمد نیز با اضطراب آشکار در ارتباط بود (۰/۰۰۱>P)؛ اما آگاهی و خود مراقبتی با اضطراب آشکار و پنهان ارتباط معنی‌داری نداشت (P>۰,۰۵).
نتیجه‌گیری: نظر به یافته‌های مطالعه هر چند آگاهی شرکت کنندگان درباره بیماری کووید-۱۹ پایین‌تر از حد متوسط بود ولی از نگرش و عملکرد خودمراقبتی بالاتر از متوسط و اضطراب بالایی برخوردار بودند. در واقع آن دسته از شرکت کنندگانی که دیدگاه مثبتی در شرایط کووید-۱۹ داشتند از سطح اضطراب پایین‌تری برخوردار بودند. اما آگاهی و خود مراقبتی با اضطراب آنان ارتباطی نداشت. پیشنهاد می‌شود با توجه به میزان آگاهی نه چندان مطلوب مشارکت کنندگان و همچنین اضطراب آن‌ها در شرایط بحرانی کرونا، متولیان نظام سلامت، با برنامه‌ریزی صحیح و به موقع خود در افزایش سطح آگاهی و نگرش افراد جامعه و کاهش اضطراب افراد اقدامات مؤثری در دستور کار قرار دهند. همچنین یافته‌های مطالعه ما را به این موضوع رهنمون می‌سازد که نگرش و عملکرد خود مراقبتی مثبت مشارکت کنندگان در شرایط کرونا در سایه مؤلفه‌های دیگری به غیر از داشتن آگاهی محقق می‌شود که لازم است پژوهشگران این عرصه با انجام مطالعات دیگر به تبیین نقش سایر عوامل تأثیرگذار بر نگرش و عملکرد خود مراقبتی در شرایط کرونا اهتمام بیشتری ورزند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب جنوب می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Iranian South Medical Journal

Designed & Developed by: Yektaweb