TY - JOUR T1 - Evaluation of Antioxidant and Cytotoxic Activi-ty of Spirulina Platensis Ethanolic Extract TT - بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس JF - ISMJ JO - ISMJ VL - 25 IS - 4 UR - http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-1638-fa.html Y1 - 2022 SP - 285 EP - 296 KW - Spirulina Platensis KW - Colorectal Cancer KW - Ethanolic Extract KW - Antioxidant KW - Cytotoxicity N2 - زمینه: اسپیرولینا پلاتنسیس یک ریزجلبک رشته‌ای و فتوسنتزکننده است که حاوی 25 نوع ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات زیست فعال مانند فلاونوئیدها و پلی‌فنل‌ها می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس است. مواد و روش‌ها: میزان غلظت ترکیبات پلی‌فنلی، فلانوئیدی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی اسپیرولینا، به‌ترتیب با روش فولین سیوکالتو، کلرید آلومینیوم و کاپراک اندازه‌گیری شد. سمیت سلولی عصاره بر سلول‌های سرطان کولورکتال HCT116 و SW742 با استفاده از روش MTT تعیین گردید. سلول‌ها به مدت 24، 48 و 72 ساعت با غلظت‌های مختلف عصاره‌ اتانولی اسپیرولینا (1000-0 میکروگرم بر میلی‌لیتر) تیمار شدند. یافته‌ها: فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره اتانولی اسپیرولینا پلاتنسیس، 6/63±53/7 میلی‌گرم اسید آسکوربیک بر گرم عصاره خشک بوده و دارای سطح بالایی از ترکیبات پلی‌فنلی و فلاونوئید می‌باشد. کاهش زنده مانی وابسته به دوز و زمان در سلول‌های HCT116 و SW742 پس از قرار گرفتن در معرض عصاره مشاهده شد. بعد از تیمار 72 ساعته، میزان IC50 برای رده سلول‌های HCT116 و SW742 به‌ترتیب 0/33±14/97 و 26/52±13/1 میکروگرم بر میلی‌لیتر می‌باشد. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی اسپیرولینا به‌طور چشمگیری باعث کاهش زنده مانی سلول‌های سرطان کولورکتال شد. بنابراین این عصاره می‌تواند کاندیدی جهت تولید مواد ضدسرطان باشد. M3 10.52547/ismj.25.4.285 ER -