RT - Journal Article T1 - An epidemiological survey on clustering appendicitis in Chaharmahal and Bakhtiari Province JF - ISMJ YR - 2008 JO - ISMJ VO - 11 IS - 1 UR - http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-135-fa.html SP - 40 EP - 46 K1 - appendicitis K1 - appendectomy K1 - wild vegetables K1 - appendectomy K1 - nutrition AB - زمینه: آپاندیسیت شایع ترین بیماری و علت شکم درد منجر به جراحی است. آنچه ما را بر آن داشت تا به بررسی این موضوع بپردازیم فراوانی غیرمنتظره موارد مظنون به آپاندیسیت به صورت خوشه ای (گروهی) و تعیین علل آن در استان چهارمحال و بختیاری بوده است. مواد و روش‌ها: در یک مطالعه تحلیلی گذشته نگر از نوع مورد– شاهدی مبتنی بر جمعیت از 11 روستای بخش بازفت شهرستان کوهرنگ واقع در استان چهارمحال و بختیاری، 54 نفر به عنوان گروه مورد انتخاب و با 54 نفر به عنوان گروه شاهد، مورد مقایسه قرار گرفتند. برای هر دو گروه مورد و شاهد، یادآمد خوراکی آنها پرسش گردید. یافته‌ها: میزان بروز آپاندیسیت در یازده روستای مورد بررسی 57/1 درصد و در روستایی با جمعیت 275 نفر که کانون تلقّی گردید، 12 درصد بود. میزان صحت آپاندیسیت بر اساس پاتولوژی 1/57 درصد به دست آمد. با مقایسه سوابق مواجهه در گروه های مورد بررسی، علل اصلی درد شکم در افراد مظنون به آپاندیسیت، مصرف سبزیجات وحشی (کوهی) به نام‎های کنگر، کرفس، تره، لوه و مچه به تنهایی با 75/7= OR و (87/21 – 8/2): CI 95% یا مخلوط با ماست محلی و مصرف ترکیبی به نام تلیکه با 25/6 = OR و (1/16 – 4/2) :CI 95% بوده است. نتیجه گیری: در معاینات پزشکی افراد مظنون به آپاندیسیت گروهی و کاندید آپاندکتومی، توجه به تاریخچه مصرف مواد غذایی، مخصوصاً سبزیجات کوهی (وحشی) و محلی ضروری و مهم به نظر می رسد. LA eng UL http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-135-fa.html M3 ER -