TY - JOUR T1 - Effect of water coffee extract on kidney volume (a stereological study) TT - بررسی استریولوژیک اثر غلظت‌های مختلف عصاره آبی قهوه بر روی حجم کلیه JF - ISMJ JO - ISMJ VL - 16 IS - 3 UR - http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-444-fa.html Y1 - 2013 SP - 207 EP - 214 KW - coffeine KW - stereology KW - kidney KW - glomerule N2 - زمینه: قهوه یک نوشیدنی سنتی است که مورد استفاده اغلب مردم دنیا قرار دارد. زیاده‌روی در مصرف این نوشیدنی، سبب بروز عوارض متعددی بر روی بدن می‌شود. در این مطالعه تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره آبی دانه قهوه بر روی حجم کلیه توسط روش‎های استریولوژی مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: به این منظور 60 موش صحرایی نر از نژاد اسپراگو- داولی با وزن 250-230 گرم به 6 گروه تقسیم شدند. به گروه کنترل آب ( 5/0 میلی‌لیتر) و به گروه‌های آزمایش از عصاره آبی دانه قهوه با غلظت‌های (5/1، 1، 5/0، 25/0، 125/0) گرم بر کیلوگرم به‌مدت 14 روز و به میزان حجم آب در گروه کنترل خورانیده شد. سپس حیوانات تحت بیهوشی، تشریح و کلیه راست آن‌ها برداشته شد. از هر کلیه پس از ثبوت و انجام مراحل پاساژ بافتی، اسلایدهایی به‌روش تصادفی همگون به ضخامت 5 میکرون، تهیه گردید و پس از رنگ‌آمیزی با هماتوکسیلین- ائوزین و با استفاده از اصل کاوالیه، حجم کل کلیه و حجم قسمت‌های قشری و مرکزی مورد مطالعه قرار گرفت. از آزمون‌های من- ویتنی و کروسکال- والیس برای آنالیز آماری استفاده گردید. یافته‌ها: عصاره قهوه با غلظت‌های کم، سبب افزایش حجم کلیه و معدل حجمی گلومرول‌ها شد اما در غلظت‌های زیاد، حجم کلیه و معدل حجمی گلومرول‌ها کاهش یافت. نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد که قهوه در غلظت‌های زیاد دارای اثرات سوء بر روی کلیه است سبب کاهش حجم کلیه و حجم گلومرول‎ها می‌شود. ولی برای رسیدن به نتایج قطعی، تحقیقات بیشتری لازم است. M3 ER -