TY - JOUR JF - ISMJ JO - Iran South Med J VL - 9 IS - 1 PY - 2006 Y1 - 2006/9/01 TI - Isolation and purification of toxic fractions from the venom of Mesobuthus eupeus TT - جداسازی و خالص‌سازی فراکسیون‌های سمی زهر عقرب مزوبوتوس اپیوس N2 - زمینه: عقرب مزوبوتوس اپیوس (Mesobuthus eupeus) از عقرب‌های خانواده بوتیده (Buthidae) بومی ایران به ویژه در منطقه خوزستان می‌باشد. زهر عقرب‎ها به ویژه عقرب‎های خانواده بوتیده از ترکیبات فعال بیولوژیکی مختلف از جمله انواع توکسین‌ها تشکیل شده است. این توکسین‎ها انواع مختلفی از کانال‎های یونی بدن حشرات و یا پستانداران را تحت تأثیر قرار می‌دهند. جهت مطالعه اجزاء سمی در زهر عقرب ابتدا لازم است این اجزاء خالص شوند، لذا در این مطالعه فراکسیون‎های سمی زهر عقرب جداسازی و سمی‌ترین آنها خالص شدند. روش‌کار: اجزاء سمی زهر خام عقرب مزوبوتوس اپیوس به وسیله کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون روی سفادکس 50G- در تعادل با بافر استات آمونیوم 20 میلی‎مولار 7/4=pH جداسازی شد. سپس اجزاء سمی‎ترین فراکسیون بوسیله کروماتوگرافی تعویض یونی کاتیونی جدا شد و خلوص آنها بوسیله الکتروفورز مورد تائید قرار گرفت. یافته‌ها: از 816 میلی‌گرم پروتئین زهر خام که روی ستون سفادکس 50G- برده شد، 815 میلی‌گرم پروتئین در 6 فراکسیون تفکیک شده بدست آمد. فراکسیون‎های III و IV برای موش‎ها اثر سمی داشتند و50LD (Lethal Dose 50) آنها به ترتیب 40/0 و 46/0 میلی‎گرم بر کیلوگرم بدست آمد. فراکسیون سوم به 20 زیرفراکسیون تفکیک شد، که با بررسی سمیت آنها بر روی موش‎ها مشخص گردید که زیرفراکسیون‎های III.14 تا III.19 دارای اثر سمی بودند. از 250 میلی‌گرم پروتئین فراکسیون III که روی ستون برده شد، 75/242 میلی‌گرم (97 درصد) در زیرفراکسیون‎های تفکیک شده بدست آمد. زیرفراکسیون III.14.2، III.14.3 و III.14.4 برای موش‎ها سمی بودند. نتیجه‌گیری: در این مطالعه سه توکسین به صورت خالص بدست آمد. توکسین III.14.4 با 50LD برابر با 11/0 میلی‎گرم بر کیلوگرم وزن بدن موش، بیشترین سمیت را دارا بود. از این سه توکسین خالص می‌توان در تحقیقات بعدی در تهیه آنتی سرم و یا مطالعه خصوصیات ساختمانی و اثرات فیزیولوژی فارماکولوژی استفاده نمود. SP - 9 EP - 19 AU - Kadkhodaie, Manijeh AU - hanifi, Hossain AU - Amoozegary, Zohreh AD - KW - Mesobuthus eupeus KW - venom KW - scorpion KW - toxin UR - http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-41-fa.html ER -