Iranian South Medical Journal
مجله طب جنوب
Iran South Med J
Medical Sciences
http://ismj.bpums.ac.ir
57
journal57
1735-4374
1735-6954
10.52547/ismj
fa
jalali
1393
1
1
gregorian
2014
4
1
17
1
online
1
fulltext
fa
بررسی کیفیت میکروبی شیرهای پاستوریزه و استریلیزه عرضه شده در شهر بوشهر
Microbial quality evaluation of pasteurized and sterilized marketing milks in Bushehr
عمومى
General
پژوهشي
Original
<p>زمینه: شیر منبعی ارزشمند، از مواد مغذی است که میکرو ارگانیسمها در صورت مساعد بودن شرایط میتوانند در آن رشد کنند. این بررسی بهمنظور ارزیابی کیفیت میکروبی شیرهای پاستوریزه و استریلیزه موجود در شهر بوشهر صورت گرفت. مواد و روشها: این مطالعه توصیفی در پاییز و اوایل زمستان سال 1389 انجام شد. در این مطالعه 11 مارک شامل 6 مارک پاستوریزه و 5 مارک استریلیزه و در مجموع 160 نمونه مورد بررسی و آزمایش قرار گرفتند. آزمایشات میکروبی انجام شده شامل باکتریهای هتروتروف، کلیفرم کل و اشرشیاکلی (E.coli) طبق استاندارد متد بود. در این تحقیق، ارتباط بین رشد باکتریهای هتروترف و کلی فرم با پارامترهای دما و اختلاف زمان بین تاریخ تولید و تاریخ نمونهبرداری (دوره نگهداری) سنجیده شد و از نرمافزار SPSS نسخه 16 جهت آنالیز استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که از 98 نمونه پاستوریزه 7/35 درصد نمونهها دارای آلودگی باکتریایی هتروترفیک (HPC) و 2/15 درصد دارای آلودگی کلی فرم کل بودند و در 62 نمونه استریلیزه هیچگونه آلودگی مشاهده نشد. میانگین باکتریهای هتروتروف در شیر پاستوریزه، از استاندارد ملی ایران بسیار بالاتر بود. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که رشد باکتریهای هتروترف و کلی فرم با دما دارای رابطه مستقیم و معنیداری میباشد ولی با دوره نگهداری رابطهی معنیداری بهدست نیامد.</p>
<p>Background: Milk is a valuable source of nutrients that microorganisms can grow in favorable conditions on it. This study was conducted to evaluate the microbiological quality of pasteurized and sterilized marketing milks in Bushehr. Material and Methods: This descriptive study was conducted in the autumn and early winter 2011. In this study 11 brands including 6 pasteurized, 5 sterilized brands and in total 160 samples were elevauted. Microbial tests included heterotrophic bacteria (HPC), total coliform and Escherichia coli (E.coli) were conducted according to standard methods. Results: results of this study showed that from 98 pasteurized samples, 35/7% and HPC and 15/2% of samples were contaminated by HPC and total coliform, respectively. There was no microbial contamination in all 62 sterilized samples. Mean heterotrophic bacteria in pasteurized milk was much more than Iranian national standard. Conclusion: In this research the relationship between heterotrophic and coliform bacterial growth with temperature and time variation between production date and sampling date (maintenance period) were measured and the results showed that bacterial growth had direct and significant association with temperature but there was no statistically significant association with maintenance period.</p>
کیفیت میکروبی, شیر پاستوریزه, استریلیزه, ایران
microbial quality, pasteurized milk, sterilized, Iran
76
84
http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-424&slc_lang=fa&sid=1
Sina
Dobaradaran
سینا
دوبرادران
570031947532846006157
570031947532846006157
No
Department of Enviromental Health Engineering, Faculty of Health, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, IRAN
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
Amir Abbas
Hamedian
امیرعباس
حامدیان
570031947532846006158
570031947532846006158
No
Rahim
Tahmasebi
رحیم
طهماسبی
570031947532846006159
570031947532846006159
No
Department of Statistics, School of Health, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, IRAN
گروه آمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
Hossein
Qaedi
حسین
قائدی
hqaedi@yahoo.com
570031947532846006160
570031947532846006160
Yes
Azam
Mohamadi
اعظم
محمدی
570031947532846006161
570031947532846006161
No
Hamidreza
Alizadeh Otaghvar
حمیدرضا
علیزاده اطاقور
570031947532846006162
570031947532846006162
No