Iranian South Medical Journal
مجله طب جنوب
Iran South Med J
Medical Sciences
http://ismj.bpums.ac.ir
57
journal57
1735-4374
1735-6954
10.52547/ismj
fa
jalali
1395
2
1
gregorian
2016
5
1
19
2
online
1
fulltext
fa
هیستامین، بیومارکر تازگی ماهی شیر (Scomberomorus commerrson)
Histamine, as a biomarker of freshness in Barred mackerel (Scomberomorus commerrson)
اختلالات سیستمیک- متابولیکی
Disorders of Systemic, Metabolic or Environmental Origin
پژوهشي
Original
<p dir="RTL"><strong><u>زمینه</u></strong><strong>:</strong> <strong>سندروم اسکومبروئیدی (</strong><strong><span dir="LTR">Scombridae</span></strong><strong>)، یکی از مهمترین مسمومیت غذایی با علایم شبیه آلرژی به غذاهای دریایی است که توسط آمینهای بیوژنیک ایجاد میگردد. هیستامین از دکربوکسیلاسیون اسید آمینه هیستیدین موجود در ماهیها، توسط آنزیم هیستیدین دکربوکسیلاز تولید میگردد. میزان هیستامین در ماهی و فرآوردههای آن، یکی از مهمترین بیومارکرهای سنجش تازگی و یا فساد در ماهی میباشند. از اهداف این مطالعه، تعیین میزان هیستامین به روش </strong><strong><span dir="LTR">HPLC</span></strong><strong>، در ماهیهای شیر، در شرایط نگهداری مختلف بود.</strong></p>
<p dir="RTL"><strong><u>مواد و روشها</u></strong><strong><span dir="LTR">:</span></strong> <strong>تعداد 21 نمونه ماهی شیر صید گردیده در سواحل بوشهر، پس از استخراج هیستامین به روش تریکلرواستیک اسید، میزان هیستامین آنها در فواصل روزهای اول، دهم (نگهداری در </strong><strong><span dir="LTR">C</span></strong><strong>°4) و 30 ام (نگهداری در </strong><strong><span dir="LTR">C</span></strong><strong>°20-) توسط </strong><strong><span dir="LTR">HPLC</span></strong> <strong>با آشکارساز </strong><strong><span dir="LTR">FLD</span></strong> <strong>در طول موجهای </strong><strong><span dir="LTR">λx:320 nm</span></strong><strong> و </strong><strong><span dir="LTR">λe:450 nm</span></strong><strong> مورد ارزیابی قرار گرفتند.</strong></p>
<p dir="RTL"><strong><u>یافتهها</u></strong>: <strong>میانگین هیستامین در نمونهها در روزهای مذکور به ترتیب دارای مقادیر 29/0</strong><strong>±</strong><strong>96/12، 53/0</strong><strong>±</strong><strong>02/17، 56/0</strong><strong>±</strong><strong>7/17 بود. کمترین میزان هیستامین در نمونههای ماهی شیر روزهای اول، دهم و سیام به ترتیب</strong><strong><span dir="LTR">:</span></strong> <strong><span dir="LTR">N.D</span></strong><strong>، 77/2، 07/7 و بیشترین مقادیر به ترتیب 86/40، 75/40، 07/40 بودند. </strong></p>
<p dir="RTL"><strong><u>نتیجهگیری</u></strong><strong><u>:</u></strong><strong> با وجود شناسایی هیستامین در 90 درصد از نمونهها، هیچکدام از مقادیر آنها کمتر از بیشتر از مجاز پذیرفته شده توسط استاندارد ملی ایران (50 میکروگرم بر میلیلیتر) نبود. هرچند که میزان 57/28 درصد از نمونهها دارای میزان هیستامین بالاتر از میزان پیشنهاد شده توسط </strong><strong><span dir="LTR">FDA</span></strong><strong> بودند (20 میکروگرم بر میلیلیتر).</strong></p>
<p><strong><u>Background</u></strong><strong>:</strong> Scombroid syndrome is one of the most important food poisoning with symptoms similar to seafood allergy, that caused by biogenic amines. Histamine is produced by decarboxylation of the amino acid histidine in fish, by histidine decarboxylase enzyme. The histamine levels in fish and its products is one of the most important biomarkers to assess the freshness or corruption of the fish. One of objectives of this study was determination of histamine levels in Barred mackerel (<em>Scomberomorus commerrson</em>), by HPLC method, in different conditions of keeping.</p>
<p><strong><u>Material and Methods:</u></strong> There were evaluated the histamine contents, in 21 Barred mackerel samples trapped in the Bushehr coasts (Iran), after TCA extraction method, at different periods of the first, tenth (keeping at 4°C) and 30th days (keeping at -20 °C) by HPLC with FLD detector in wavelengths λx: 320 and λe: 450 nm.</p>
<p><strong><u>Results</u></strong><strong>:</strong> The Mean ± SD of histamine in samples in revealed days were respectively the values of 12.96±0.29, 17.02±0.53 and 17.7±0.56 ppm. The highest levels of histamine in all samples in first, tenth and thirty days were respectively, ND, 2.77 and 7.77 ppm; and maximum levels were respectively 40.86, 40.75 and 40.07 ppm.</p>
<p><strong><u>Conclusion:</u></strong> Although the detection of histamine in 90% of samples, there was no sample above maximum Tolerable level (MTL) assigned by Institute of Standard and Industrial Research of Iran (50 ppm). However, the histamine levels in 27.87% of samples were exceeded the maximum levels set in the FDA (20ppm).</p>
<p></p>
هیستامین, ماهی شیر (S. Cammerson), روش -FLD HPLC, استخراج تری کلرواستیک اسید
Histamine, Scomberomorus commerrson, HPLC- FLD method, Trichloroacetic acid Extration
244
257
http://ismj.bpums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3-691&slc_lang=fa&sid=1
Samira
Gudarzi
سمیرا
گودرزی
570031947532846006827
570031947532846006827
No
Kherad institute of higher education, Bushehr - Iran
موسسه آموزش عالی خرد، بوشهر- ایران
Amar
Maryamabadi
عمار
مریم آبادی
570031947532846006828
570031947532846006828
No
Research and development Department, Shakheh Zeytoon Lian Inspection Co, Bushehr, Iran
واحد تحقیق و توسعه، شرکت بازرسی فنی شاخه زیتون لیان، بوشهر- ایران
Iraj
Nabipour
ایرج
نبیپور
570031947532846006829
570031947532846006829
No
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیجفارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
Gholamhossein
Mohebbi
غلامحسین
محبی
mohebbihsn@yahoo.com
570031947532846006830
570031947532846006830
Yes
The Persian Gulf Marine Biotechnology Research Center, The Persian Gulf Biomedical Research Institute, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran
مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیجفارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
Saeadeh
Armin
سعیده
آرمین
570031947532846006831
570031947532846006831
No
Research and development Department, Shakheh Zeytoon Lian Inspection Co, Bushehr, Iran
واحد تحقیق و توسعه، شرکت بازرسی فنی شاخه زیتون لیان، بوشهر- ایران
Amir
Vazirizadeh
امیر
وزیریزاده
570031947532846006832
570031947532846006832
No
Department of Marine Biotechnology, The Persian Gulf Research and Studies Center, The Persian Gulf University
گروه زیستشناسی دریا، مرکز مطالعات و پژوهشهای خلیجفارس، دانشگاه خلیجفارس، بوشهر، ایران
Soror
Shaghuli
سرور
شاغولی
570031947532846006833
570031947532846006833
No
Kherad institute of higher education, Bushehr - Iran
موسسه آموزش عالی خرد، بوشهر- ایران