دوره 14، شماره 4 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1390 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 287-274 | برگشت به فهرست نسخه ها

Assadi M, Nemati R, Nabipour I. The Potential role of marine derived food products on Alzheimer's disese and cognitive decline . Iran South Med J 2011; 14 (4) :274-287
اسدی مهسان، نعمتی رضا، نبی‌پور ایرج. نقش فرآورده‌های غذایی دریایی در بیماری آلزایمر و دیگر اختلالات شناختی. مجله طب جنوب. 1390; 14 (4) :274-287

1- مرکز تحقیقات طب گرمسیری عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ، msassadi16@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات پزشکی هسته‌ای خلیج‌فارس، پژوهشکده زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
3- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی پزشکی خلیج‌فارس، پژوهشکده زیست‌پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
زمینه: بیماری آلزایمر شایع‌ترین علت دمانس و یکی از علت‌های مهم بیماری‌زایی و مرگ ومیر در جهان است. با وجود درمان‌های گوناگون برای این بیماری، نتایج حاصل از درمان آلزایمر همچنان امیدوارکننده نیست. اسیدهای چرب امگا 3 موجود در فرآورده‌های غذایی دریایی می‌توانند با مکانیسم‌های گوناگونی در محافظت سیستم اعصاب مرکزی و در بهبود سیستم شناختی و حافظه نقش داشته باشند که در این مطالعه مروری اثر فرآورده‌های دریایی در اختلالات شناختی و آلزایمر بررسی خواهد شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری کارآزمایی‌های بالینی شاهدی - موردی و همچنین مطالعات باز که دارای اعتبار کافی بودند بررسی شدند از کلید واژه‌های آلزایمر، اختلال‌شناختی، دریا و فرآورده‌های دریایی در سایت‌های معتبر Pubmed، Embase، ISI وGoogle Scholar جهت جستجو استفاده شد. یافته‌ها: بسیاری از مطالعات نشان دادند که اسیدهای چرب امگا 3 موجود در فرآورده‌های غذایی دریایی می‌توانند با مکانیسم‌های گوناگون شامل کاهش سطح التهاب و استرس اکسیداتیو، افزایش نوروپلاستیستی غشاء عصب برای شرکت در ساخت سیناپس و انتقال سیناپسی در محافظت سیستم اعصاب مرکزی و در بهبود سیستم‌شناختی و حافظه نقش داشته باشند. همچنین، اسیدهای چرب امگا 3 ماهی و میگو می‌توانند در کاهش خطر بیماری آلزایمر و دیگر اختلالات شناختی مؤثر باشند. نتیجه‌گیری: هر چند مطالعات گسترده‌ای در زمینه نقش این فرآورده‌های غذایی دریایی در بیماری آلزایمر و اثر مثبت آنها بر اختلالات شناختی انجام گردیده است، امّا ارائه‌ی نظر قطعی در این مورد، به انجام کارآزمایی‌های بالینی گسترده-ای نیاز دارد.
دریافت: 1390/1/9 | پذیرش: 1390/2/25 | انتشار: 1390/9/9