دوره 15، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1391 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 182-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari Niaki A, Hosseinpour F, Fathi R, Safai-Kenari A. The effect of 8 weeks of endurance training on hypothalamic Nesfatin-1 gene expression and its concentration in male rats . Iran South Med J 2012; 15 (3) :171-182
قنبری نیاکی عباس، حسین پور فاطمه، فتحی رزیتا، صفایی کناری علیرضا. اثر 8 هفته تمرین استقامتی بر بیان ژن نسفاتین و غلظت آن در هیپوتالاموس موش‌های صحرایی نر. مجله طب جنوب. 1391; 15 (3) :171-182

1- دانشکده‌ی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران ، ghanbara@umz.ac.ir
2- دانشکده‌ی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران
زمینه: هیپوتالاموس مرکز اصلی تنظیم اشتها و تعادل انرژی است. فعالیت بدنی و ورزش قادر است تعادل انرژی را در جهت منفی شدن برهم زند. نسفاتین-1 ازجمله نوروپپتیدهای تنظیم کننده‌ی اشتها است که توسط هیپوتالاموس تولید شده و نقش مهمی در برقراری تعادل انرژی ایفا می‌کند. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی بر بیان ژن نسفاتین و غلظت آن در هیپوتالاموس موش‌های صحرایی نر بوده است. مواد و روش‌ها: 11 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (10-8 هفته،130-145 گرم) به گروه تمرین و شاهد تقسیم شدند. گروه تمرین با شدت 20 متر در دقیقه، ۶۰ دقیقه، ۵ روز در هفته و در مجموع به‌مدت 8 هفته روی نوارگردان دویدند. موش‌ها 72 ساعت پس از آخرین جلسه‌ی تمرین کشته شده و بافت هیپوتالاموس جهت تعیین بیان ژن و غلظت نسفاتین-1 به‌روش‌هایRT-PCR و الایزا (ELISA) جدا گردید. غذا نه آب 4 ساعت قبل از آزمایش از قفس برداشته شد. داده‌ها با استفاده از تی- غیروابسته تحلیل گردید. یافته‌ها: نتایج نشان می‌دهد که میزان بیان و غلظت نسفاتین-1، ATP و گلیکوژن هیپوتالاموس در گروه تمرین به‌طور غیر معنی‌داری پایین‌تر از گروه شاهد بود. نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر برای نخستین بار نشان داد که تمرین با شدت کم، موجب کاهش بیان نسفاتین-1 و غلظت آن در هیپوتالاموس گشته که با کاهش غیر معنی‌داری در منابع انرژی همراه گردید. به‌نظر می‌رسد که در شرایط پژوهشی حاضر، احتمالاً تمرین اثری شبه ناشتایی و گرسنگی، بر بیان و غلظت نسفاتین-1 در هیپوتالاموس داشته است.
دریافت: 1389/10/21 | پذیرش: 1390/2/22 | انتشار: 1391/3/28