دوره 17، شماره 4 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1393 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 646-638 | برگشت به فهرست نسخه ها

Assadi T, Bargahi A, Nabipour I, Mohebbi G H, Kholdebarin B, Mohajerani S, et al . Determination of fatty acid composition of halophyte plant (Suaeda vermiculata) collected from the shorelines of Persian Gulf region (Bushehr Province).. Iran South Med J 2014; 17 (4) :638-646
اسدی طاهره، بارگاهی افشار، نبی‌پور ایرج، محبی غلامحسین، خلدبرین بهمن، مهاجرانی سهیل، و همکاران.. تعیین میزان روغن و درصد اسیدهای چرب موجود در گیاه شور زیست vermiculata Suaeda جمع‌آوری شده از سواحل خلیج‌فارس (بوشهر). مجله طب جنوب. 1393; 17 (4) :638-646

1- گروه زیست‌شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی
2- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
3- آزمایشگاه مواد غذایی، معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
4- گروه زیست‌شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی ، bkholdeb@susc.ac.ir
5- سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
6- بخش پرستاری، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر
7- مرکز تحقیقات پزشکی هسته‌ای خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر

زمینه: این پژوهش به‌منظور تعیین درصد روغن و اسیدهای چرب در ساقه، برگ و بذر گیاه شوره زیست (Suaeda vermiculata) با نام محلی تهما و رویشگاه سواحل خلیج‌‌‎فارس در استان بوشهرانجام شد. مواد و روش‌ها: روغن‌ تام و اسیدهای چرب موجود در برگ و ساقه و ریشه در حلال نرمال هگزان توسط سوکسله استخراج گردید و سپس آنالیز و شناسایی اسیدهای چرب مربوطه با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی FID-GC انجام شد. یافته‌ها: مقدار روغن در نمونه‌های مورد نظر بین 74/1-68/0 (درصد وزن خشک از بافت) به‌دست آمد که کمترین مقدار روغن در ساقه و بیشترین مقدار در برگ مشاهده گردید. تعداد 11 اسید چرب شناسایی شد که هشت اسید چرب از نوع اشباع و سه اسید چرب غیراشباع بود. اسید پالمیتیک، اسیدچرب اشباع غالب در ساقه و برگ ولی در بذر اسید مارگاریک بود. همچنین اسید چرب غیراشباع غالب در برگ، بذر و ساقه به‌ترتیب اسید اولئیک، اسید لینولئیک و لینولنیک بود. همچنین نتایج نشان داد که اسیدهای چربی نظیر پلارگونیک، پالمیتیک و استئاریک در همه اندام‌های فوق‌الذکر وجود دارند.اسید چرب پلارگونیک در برگ ولی لینولئیک و استئاریک در ساقه وفور بیشتری داشتند. نتیجه‌گیری: با تحلیل یافته‌ها مشخص گردید که در بذر گیاه S. vermiculata اسید چرب اشباع غالب، مارگاریک و اسید چرب غیراشباع غالب، لینولئیک بود. و از طرفی در دانه گیاه درصد اسیدهای چرب اشباع بیشتر از انواع غیر اشباع بود.

دریافت: 1391/8/16 | پذیرش: 1391/9/20 | انتشار: 1393/5/20