دوره 18، شماره 5 - ( دوماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 5 صفحات 991-982 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghanbari Z, Khosravi M, Hoseini Namvar F, Zarrin Ehteram B, Sarahian N, Sahraei H. Effect of intermittent feeding on metabolic symptoms of chronic stress in female NMRI mice. Iran South Med J 2015; 18 (5) :982-991
قنبری زهرا، خسروی مریم، حسینی نامور فاطمه‌السادات، زرین احترام بدری‌، سراحیان ناهید، صحرایی هدایت. تاثیر تغذیه متناوب بر علایم متابولیکی استرس مزمن در موش کوچک آزمایشگاهی ماده نژاد NMRI. مجله طب جنوب. 1394; 18 (5) :982-991

1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)، تهران، ایران ، h.sahraei@bmsu.ac.ir

زمینه: کاهش کالری دریافتی می‌تواند به بهبود فعالیت دستگاه عصبی منجر شود. اما تاکنون اثر کاهش کالری ورودی بر فعالیت محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال که مهم‌ترین محور مغزی- اندوکرینی پاسخ‌دهی به استرس است مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این تحقیق اثر کاهش کالری ورودی (تغذیه متناوب) بر علائم متابولیکی استرس را مورد بررسی قرار دادیم.

مواد و روش‌ها: موش‌های کوچک آزمایشگاهی ماده با میانگین وزنی 3±27 گرم به 4 گروه 7 تایی تقسیم شد. گروه کنترل آب و غذای کافی دریافت کردند و استرس ندیدند. گروه دوم به مدت یک هفته و هر روز 2 ساعت از غذا محروم شدند و سپس به مدت 4 روز تحت استرس شوک الکتریکی کف پا قرار گرفتند. گروه سوم تنها به مدت یک هفته و هر روز 2 ساعت از غذا محروم شدند و گروه چهارم تغذیه عادی داشتند اما به مدت 4 روز شوک الکتریکی دریافت کردند.در پایان آزمایش‌ها از تمامی حیوانات نمونه خونی جهت سنجش کورتیکوسترون گرفته شد.

یافته‌ها: استرس و تغذیه متناوب سبب افزایش سطح کورتیکوسترون پلاسما نسبت به گروه کنترل شد در حالی که تغذیه متناوب هنگامی که با استرس همراه شد غلظت کورتیکوسترون پلاسما نسبت به گروه کنترل افزایش نداشت. استرس مصرف غذا را کاهش داد اما تغذیه متناوب همراه یا بدون استرس باعث افزایش تغذیه گردید. استرس و تغذیه متناوب زمان تاخیر در غذا خوردن را کاهش داد، اما هنگامی که تغذیه متناوب با استرس همراه شد زمان تأخیر در غذا خوردن افزایش یافت. استرس و تغذیه متناوب تاثیری بر وزن حیوانات نداشتند. همچین، مواد دفعی در گروهی که استرس، تغذیه متناوب و یا گروهی که تغذیه متناوب همراه با استرس را تجربه کردند، کاهش پیدا کرد.

نتیجه‌گیری: تغذیه متناوب سبب شد تا اثر استرس در بروز پاسخ‌های متابولیکی در حیوانات مهار شوند. این مهار در کاهش کورتیکوسترون، تغذیه و افزایش وزن مشخص گردید.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اختلالات سیستمیک- متابولیکی
دریافت: 1393/6/4 | پذیرش: 1393/8/25 | انتشار: 1394/8/17