دوره 18، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 1123-1115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arjomandzadegan M, Geravand S, Ahmadi A, Sadrnia M, Kahbazi M. Rapid detection of mutations in codon 43 of rpsL gene by RFLP method with BsajI and MbooII restriction enzymes associated with resistance to Streptomycin in clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis. Iran South Med J 2016; 18 (6) :1115-1123
ارجمندزادگان محمد، گراوند سمیه، احمدی اعظم، صدرنیا مریم، کهبازی منیژه. تشخیص سریع موتاسیون در کدون 43 ژن rpsL مرتبط با مقاومت به استرپتومایسین توسط تکنیک RFLP با آنزیم‌های اندونوکلئازی BsajI و MbooII در سویه‌های کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس. مجله طب جنوب. 1394; 18 (6) :1115-1123

1- گروه میکروبیولوژی و ایمونولوژی، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی علوم تحقیقات تهران (مرکزی)، ایران
3- گروه ژنتیک مولکولی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، azam.ahmadi@modares.ac.ir
4- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
5- بخش اطفال، مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

زمینه: استرپتومایسین یکی از مهم‌ترین داروهای مؤثر جهت درمان بیماری سل می‌باشد که مقاومت به آن به طور فزاینده‌ای گزارش می‌شود. شایع‌ترین موتاسیون‌های مرتبط با مقاومت به داروی استرپتومایسین در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در کدون‌های 43 و 88 &zwjژن rpsL (NC_000962.3) اتفاق می‌افتد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ژن rpsL در سویه‌های کلینیکی این باکتری با استفاده از دو آنزیم BsajI و MbooII است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه 71 سویه کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس استفاده شد. روش مولکولی PCR-RFLP با دو آنزیم BsajI و MboII جهت تعیین موتاسیون در کدون 43 ژن rpsL، به ترتیب در سویه‌های مقاوم و حساس، طراحی و نتایج به‌دست آمده با روش توالی‌یابی و فنوتیپ سویه‌ها مقایسه گردید.

یافته‌ها: در این مطالعه از کل سویه‌های موجود، 25 سویه توسط آنزیم BsajI بررسی شدند که از این تعداد، ۶۴ درصد سویه‌های مقاوم تشخیص داده شد. 46 سویه نیز توسط آنزیم MboII بررسی و حدود ۹۱ درصد سویه‌های حساس فاقد موتاسیون تشخیص داده شد. این آنزیم (برخلاف BsajI) برای تشخیص سویه‌های حساس طراحی شده بود. نتایج توالی‌یابی انطباق کامل با نتایج PCR-RFLP را نشان داد و وجود جهش در کدون‌های 43 این ژن را در سویه‌های مورد مطالعه اثبات نمود.

نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد که روش RFLP با آنزیم‌های اندونوکلئازی طراحی شده می‌تواند به عنوان روشی سریع، ساده و دارای حساسیت بالا برای تمایز سویه‌های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مقاوم و حساس به استرپتومایسین مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی و ایمنولوژی
دریافت: 1393/7/29 | پذیرش: 1393/9/4 | انتشار: 1394/10/1