زمینه: از مدت ها پیش غضروف کوسه ماهی به عنوان یک ماده ضد رگزای طبیعی در طب سنتی مطرح بوده و جهت آن خواصی از جمله مهار چسبندگی، تکثیر، مهاجرت سلول های اندوتلیال و هضم وتجزیه ماتریکس خارج سلولی گزارش شده است. لذا به دلیل کاربرد درمانی وسیع آن در کنترل رگزایی، هدف تحقیق حاضر، بررسی خواص پروتئین های فعال و ضد رگزای مربوطه می باشد. مواد و روشها: پروتئین های بافت غضروف در بافر استات سدیم 100 میلی مولار با 8/4=pH حاوی گوانیدین هیدروکلراید 4 مولار و در حضور مخلوطی از مهارکنندگان آنزیمی استخراج گردید. پس از کروماتوگرافی نمونه بر روی ستون های تعویض آنیون و کاتیون، پروتئینها تفکیک و جهت ارزیابی رگزایی (شامل ضخامت و تعداد عروق، تعداد و شدت خمش شاخههای فرعی و رنگ غیر طبیعی غشاء) در مدل غشاء کوریوآلانتوئیک جنین تخم مرغ به کار گرفته شدند. یافتهها : بیشترین فعالیت ضد رگزایی در نمونه A1 استخراج شده از غضروف کوسه ماهی نسبت به گروه شاهد و نیز سایر گروههای مورد آزمایش مشاهده شد. بررسی محتوای پروتئینی نمونه فعال A1 بر روی ژل الکتروفورز، وجود پروتئینهایی با وزن مولکولی 16- 14 کیلودالتون را نشان داد. نتیجهگیری: پروتئینهایی از غضروف کوسه ماهی خلیج فارس دارای اثرات ضدرگزایی می باشند. لذا با توجه به اهمیت و ضرورت تحقیق در زمینه درمان بیماری های ناشی از رگزایی، این پروتئین ها جهت انجام مطالعات مولکولی بیشتر و کاربرد و طراحی دارویی در درمان بیماریهای ذیربط, میبایست مورد توجه قرار گیرند.
Rabbani O, Bargahi A. The effect of antiangiogenesis proteins, isolated from shark cartilage, on chick chorioallantoic membrane. Iran South Med J. 2007; 10 (1) :1-8 URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-1-fa.html
ربانی چادگانی عذرا، بارگاهی افشار. بررسی تاثیر ضد رگزایی پروتئینهای استخراج شده از غضروف کوسه ماهی بر غشاء کوریوآلانتوئیک جنین جوجه. طب جنوب. 1386; 10 (1) :8-1
Iranian South Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License which allows users to read,
copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly