دوره 24، شماره 1 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1400 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 26-14 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، yazdanpanah2004@gmail.com
3- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج‌فارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
چکیده:   (2387 مشاهده)
زمینه: جلبک دریایی سارگاسوم بوینوم (Sargassum boveanum) نوعی جلبک قهوه­ای است که دارای استفاده­های فراوانی از جمله در صنایع غذایی، پزشکی و آرایشی بهداشتی می­باشد. با توجه به وجود این جلبک در سواحل بوشهر و سهولت پرورش و تکثیر آن، با پرورش آن می­توان از فواید زیادی بهره برد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه، پس از جمع­آوری نمونه­های جلبک مذکور از سه منطقه شورای شهر، نفتکش و بندرگاه استان بوشهر، آماده­سازی نمونه و استحصال چربی، تعیین میزان چربی تام، بررسی کمی و کیفی پارامترهای ایندکس اسیدی (AV)، ایندکس پراکسیداسیون (PV)، ضریب شکست (RI) و همچنین شناسایی پروفایل اسیدهای چرب، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله­ای (GC-FID) انجام شد.
یافته‌ها: میزان ایندکس اسیدی در روغن استخراجی در منطقه شورای شهر، بندرگاه و نفتکش به ترتیب 0/73، 0/73، 0/72، همچنین عدد پراکسید به ترتیب 0/75، 0/73، 0/75 و میزان ضریب شکست در هر سه منطقه 1412 و میانگین میزان روغن در سه منطقه مذکور به‌ترتیب معادل 12، 14 و 3 درصد تعیین گردید. در این سه منطقه انواع اسید چرب‌های (C6)، (C7)، (C8)، (C9)، (C11)، (C12)، (C13)، (C14)، (C15)، (C16)، (C17)، (C18:3)، (C18:1)، (C18:0)، (C19) و (C20) شناسایی شد. میانگین میزان امگا-6 به امگا-3 در مناطق شورای شهر، نفت کش و بندرگاه به‌ترتیب معادل 0/30، 0/24، 0/15 درصد گزارش شد. همچنین میزان درصد پروتین استخراجی در وزن خشک معادل 15 درصد گزارش شد.
نتیجه‌گیری: در سه منطقه مذکور میزان اسید چرب اشباع 87-91 درصد، اسید چرب غیر اشباع 10-8 درصد و بیشترین مقدار اسید چرب مربوط به آراشیدونیک اسید بود. میزان اسید چرب امگا 3 بیشتر از اسید چرب امگا 6 در روغن این جلبک تعیین گردید. بنابراین اهمیت تغذیه ­ای آن نمایان می‌شود و می‌تواند پس از ارزیابی­ های سم‌شناسی و ایمنی به‌عنوان یک مکمل غذایی مورد استفاده قرار گیرد که با توجه به آب و هوای جغرافیایی مناسب بوشهر پرورش این جلبک پیشنهاد می­شود.
متن کامل [PDF 703 kb]   (457 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/6/8 | پذیرش: 1399/9/3 | انتشار: 1399/12/9

فهرست منابع
1. Basiri S, Shahdi F, Farhosh R, et al. Determining The Physicochemical And Thermal Properties Of Oil Extracted From Pomegranate Seed In Sabzevar Region. Inov Food Sci Technol 2012; 4(4): 97-107. (Persian)
2. Welch EB. Ecological Effects Of Waste Water: Applied Limnology And Pollutant Effects. 2 nd ed. United Kingdom: CRC Press, 1992, 4-25. [DOI:10.4324/9780203038499]
3. Jadavi N, Vaziri SA, Nabipour I, et al. Fat Characteristics And Fatty Acid Profile Of Sea Cucumbers (Holothuria Scabra) Obtained From The Coasts Of The Bushehr Province-Iran. Iran South Med J 2015; 18(5): 992-1006. (Persian)
4. Gorjzdadeh H, Sakhaei N, Doustshenas B, et al. Fatty Acid Composition Of Spirulina Sp., Chlorella Sp. And Chaetoceros Sp. Microalgae And Introduction As Potential New Sources To Extinct Omega 3 And Omega 6. Iran South Med J 2016; 19(2): 212-24. (Persian) [DOI:10.18869/acadpub.ismj.19.2.212]
5. Abka Khajouei R, Keramat J, Hamdami N. Optimization Of Sodium Alginate Extraction Conditions From An Iranian Brown Algae (Nizimuddinia Zanardini) Using Response Surface Methodology. J Manage Sys 2020; 29(4): 13-28. (Persian)
6. Nekooei M, Zahiri M, Shafiee SM. The Effects of Marine Algae on Osteoporosis. Iran South Med J 2019; 22(1): 62-76. (Persian) [DOI:10.29252/ismj.22.1.62]
7. Dunstan GA, Volkman JK, Barrett SM, et al. Changes In The Lipid Composition And Maximization Of The Polyunsaturated Fatty Acid Content Of Three Microalgae Grown In Mass Culture. J Appl Phycol 1993; 5: 71-83. [DOI:10.1007/BF02182424]
8. Khotimchenko SV, Vaskovsky VE, Titlyanova TV. Fatty Acids Of Marine Algae From The Pacific Coast Of North California. Bot Mar 2002; 45(1): 17-22. [DOI:10.1515/BOT.2002.003]
9. Parsons TR, Stephens K, Strickland JDH. On The Chemical Composition Of Eleven Species Of Marine Phytoplankters. J Fish Res Board Can 1961; 18(6): 1001-16. [DOI:10.1139/f61-063]
10. Zhao Z, Zhao F, Yao J, et al. Early Development Of Germlings Of Sargassum Thunbergii (Fucales, Phaeophyta) Under Laboratory Conditions. J Appl Phycol 2008; 20: 925-31. [DOI:10.1007/s10811-008-9311-y]
11. Rafiei F, Esmaeili A, Kermanshahi H. Growth Of Sargassum Boveanum (Fucales, Phaeophyta) Under Variations Of Temperature, Photoperiod And Irradiance In Laboratory Conditions. J Marine Sci Tech Res 2012; 7(3): 28-36. (Persian)
12. Zhu M, Yu LJ, Li W, et al. Optimization Of Arachidonic Acid Production By Fed-Batch Culture Of Mortierella Alpina Based On Dynamic Analysis. Enzyme Microb Tech 2006; 38(6): 735-40. [DOI:10.1016/j.enzmictec.2005.07.025]
13. Ataran Fariman G, Gangi Zehi Shastan S, Zahedi MM. Seasonal Variations Of Total Lipids, Fatty Acid Composition, Of Nizimuddinia Zanardini From The Seashore Of Chabahar. J Aqu Eco 2014; 3(4): 10-20. (Persian)
14. Garidel P, Folting B, Schaller I, et al. The Microstructure Of The Stratum Corneum Lipid Barrier; Mid-Infrared Spectroscopic Studies Of Hydrated Ceramide: Palmitic Acid: Cholesterol Moder Systems. Biophys Chem 2010; 150(1-3): 144-56. [DOI:10.1016/j.bpc.2010.03.008]
15. Assadi T, Bargahi A, Mohebbi GH, et al. Determination Of Oil And Fatty Acids Concentration In Seeds Of Coastal Halophytic Sueada Aegyptica Plant. Iran South Med J 2013; 16(1): 9-16. (Persian)
16. Alavi N, Golmakani MT, Aminlari M, et al. Improving The Oxidation Stability Of Virgin Olive Oil Using Spirulina Microalgae As A Natural Antioxidant. Iran J Nut Sci Food Tech 2016; 10(4): 63-74. (Persian)
17. Torruco-Uco J, Chel-Guerrero L, Martı'Nez-Ayala A, et al. Angiotensin-I Converting Enzyme Inhibitory And Antioxidant Activities Of Protein Hydrolysates From Phaseolus Lunatus And Phaseolus Vulgaris Seeds. LWT- Food Sci Technol 2009; 42(10): 1597-604. [DOI:10.1016/j.lwt.2009.06.006]
18. Rohani-Ghadikolaei K, Abdulalian E, Ng WK. Evaluation Of The Proximate, Fatty Acid And Mineral Composition Of Representative Green, And Red Seaweeds From The Persian Gulf Of Iran As Potential Food And Feed Resources. J Food Sci Technol 2012; 49(6): 774-80. [DOI:10.1007/s13197-010-0220-0]
19. Banamoon SA. Fatty Acids In Marine Macroalgae From Southern Yemen (Hadramout) Including Occurrence Of Eicosatetraenoic (20 : 4) And Eicosapentaenoic (20 : 5) Acids. Bot Mar 1992; 35(2): 165-8. [DOI:10.1515/botm.1992.35.2.165]
20. Muralidhar AP, Karthireddy S, Prakash C, et al. Comparative Studies Of Fatty Acid Composition Of Three Marine Macroalgae Collected From Mandapam Region: South east Coast of India. World Appl Sci J 2010; 11(8): 958-65.
21. Pereira H, Barreira L, Figueiredo F, et al. Polyunsaturated Fatty Acids Of Marine Macroalgae: Potential For Nutritional And Pharmaceutical Applications. Mar Drugs 2012; 10(9): 1920-35. [DOI:10.3390/md10091920]
22. Khairy HM, El-Shafay SM. Seasonal Variations In The Biochemical Composition Of Some Common Seaweed Species From The Coast Of Abu Qir Bay, Alexandria, Egypt. Oceanologia 2013; 55(2): 435-52. [DOI:10.5697/oc.55-2.435]
23. Tabarsa M, Rezaei M, Ramezanpour Z, et al. Fatty Acids, Amino Acids, Mineral Contents, And Proximate Composition Of Some Brown Seaweeds. J Phycol 2012; 48(2): 285-92. [DOI:10.1111/j.1529-8817.2012.01122.x]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.