دوره 17، شماره 3 - ( دوماهنامه طب جنوب 1393 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 486-476 | برگشت به فهرست نسخه ها

PMID: 27737522

XML English Abstract Print


1- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
2- گروه بیماری‌های عفونی، مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر
3- گروه بیماری‌های عفونی، مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بوشهر ، vahdatpg@bpums.ac.ir
چکیده:   (10234 مشاهده)

زمینه: گردهمایی عظیم سالیانه‌ی مسلمانان همه کشورهای دنیا در مکه و مدینه برای انجام فرایض حج، بزرگ‌ترین مراسم مذهبی دنیا را رقم می‌زند. علاوه‌بر حج تمتّع، کشور عربستان در طول سال نیز پذیرای شمار زیادی زایر برای انجام حج عمره می‌باشد. این مهاجرت عظیم انسانی، مهم‌ترین چالش در زمینه‌ی مراقبت بهداشت عمومی و مسایل کنترل عفونت را به همراه دارد. در نوشتار کنونی، سعی شده است تا مروری بر بیماری‌های شایع در بین زایرین، نحوه‌ی انتقال آن‌ها و چگونگی کنترل این بیماری‌ها، انجام شود. مواد و روش‌ها: در یک بررسی کلی سایت‌های Pubmed، ScinceDirect و Google scholar، برای واژگان حج، بیماری‌های عفونی، مکه و عربستان سعودی مورد جستجو قرار گرفتند. جست وجو محدود به مقالات فارسی و انگلیسی چاپ شده در بازه زمانی بیست ساله (1994 الی 2014) بود. یافته‌ها: در مجموع مقالات به‌دست آمده 97 عدد بودند که با حذف موارد مشابه و اطلاعات قدیمی‌تر، در نهایت تعداد 64 مورد بررسی نهایی قرار گرفت. نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت مراسم حج و شیوع بیماری‌های عفونی گوناگون نظیر عفونت‌های مننگوکوکی، آنفولانزا، بیماری‌های اسهالی انجام اقدامات پیشگیرانه مانند واکسیناسیون و رعایت نکات بهداشتی فردی پیش از مناسک حج و طی آن کاملاً ضروری به نظر می‌رسد. آموزش کارکنان بهداشتی-درمانی و همچنین حاجیان و تمامی افراد حاضر در مراسم حج از اقدامات مؤثر می‌باشد.

متن کامل [PDF 479 kb]   (4036 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1393/2/25 | پذیرش: 1393/3/5 | انتشار: 1393/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.