زمینه:چاقی و پرفشاری خون از مهمترین بیماریهای غیرواگیرند که در مطالعات بسیاری به بررسی شیوع و عوامل خطر آنها در هر منطقه جغرافیایی به صورت تک متغیره انجام شده است. بررسی عوامل مؤثر بر پیامد توام چاقی و پرفشاری خون از اهمیت زیادی میتواند برخوردار باشد که در این مطالعه به آن پرداخته میشود.
مواد و روشها:این مطالعه مقطعی بر روی 1000 نفر از افراد 70-20 ساله ساکن استان بوشهر انجام و فشارخون افراد در سه نوبت اندازهگیری شدکه میانگین آنها به عنوان یکی از متغیرهای پاسخ در نظر گرفته شده است. فشارخون سیستولیک 140≤ (و-یا) فشارخون دیاستولیک 90≤ پرفشاری خون و به شاخص توده بدنی ≤25 چاقی گفته میشود. دادهها با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره چندسطحی در نرم افزار MlwiN تحلیل شد.
یافتهها: ضریب همبستگی درون گروهی در سطح خوشهها برای پرفشاری خون برابر با 33 درصد و برای چاقی 37 درصد بهدست آمد، لذا مدل دو سطحی به دادهها برازش شد. شیوع چاقی 6/43 درصد (5/46-6/40CI:95/0 درصد) و پرفشاریخون 4/29 درصد
(1/32-6/26 CI: 95/0 درصد) حاصل شد. متغیرهای سن، جنس، استعمال سیگار، هیپرلیپیدمی، دیابت، مصرف میوه و سبزی و فعالیت بدنی بر پرفشاری خون (05/0≥p) و متغیرهای سن، جنس، هیپرلیپیدمی، دیابت، مصرف میوه و سبزی، فعالیت بدنی و محل سکونت بر چاقی مؤثرند (05/0≥p).
نتیجهگیری: مدلهای چندسطحی با لحاظ نمودن پراکندگی سطوح برآوردهای دقیقتری ارائه میدهند. با توجه به اینکه چاقی و پرفشاری خون از عوامل خطر اصلی بیماریهای قلبی- عروقی میباشد، با دانستن گروههای پرخطر میتوان برنامهریزی دقیقی جهت پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر و ارتقای سلامت جامعه بهعملآورد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |