TY - JOUR T1 - Determination of some Nutraceutical Compounds, Amino Acids and Fatty acids Present in the Extracts of Sargasum boveanum Algae Obtained from the Coastal Waters of Central Bushehr, Iran TT - تعیین برخی ترکیبات غذا - دارویی، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب موجود در عصاره جلبک سارگاسوم بوویانوم به‌دست آمده از آب‌های ساحلی مرکزی بوشهر، ایران JF - ISMJ JO - ISMJ VL - 24 IS - 2 UR - http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-1443-fa.html Y1 - 2021 SP - 134 EP - 159 KW - algae KW - Sargasum boveanum KW - amino acid KW - fatty acid KW - secondary metabolites KW - nutraceutical KW - Persian Gulf. N2 - زمینه: جلبک‌های دریایی، به دلیل خواص عملکردی و غذا- دارویی منحصر به فرد و محتوای اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب، ویتامین­ها و عناصر کمیاب خود، در حوزه‌های مختلف غذایی، پزشکی و آرایشی اهمیت زیادی یافته‌اند. از اهداف این مطالعه، شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود و تعیین برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و غذا- دارویی جلبک قهوه‌ای سارگاسوم بوویانوم سواحل بوشهر بود. مواد و روش‌ها: میزان پروتئین تام، پروفایل اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب و ترکیبات شیمیایی، به ترتیب با استفاده از روش­های کجلدال،HPLC-UV، کروماتوگرافی گازی- آشکارساز یونیزاسیون شعله‌ای (GC-FID) و کروماتوگرافی گازی-آشکارساز طیف‌سنجی جرمی (GC-MS)، تعیین گردیدند. یافته‌ها: میزان پروتئین تام 5/12 درصد بود. از بین 17 اسید آمینه شناسایی شده، بیشترین میزان مربوط به لیزین و پس از آن گلیسین و سپس اسپارتیک اسید بود. میزان اسیدهای آمینه ضروری، نیمه‌ضروری و غیرضروری به ترتیب 1/48، 6/24 و 5/27 درصد بودند. از بین 18 اسید چرب مورد شناسایی، پالمیتیک اسید، کاپروئیک اسید و میریستیک اسید به‌ترتیب، بیشترین میزان را دارا بودند. نتایج طیف­سنجی جرمی، نشان دهنده وجود 25 ترکیب مختلف ازگروه­های فنولی، کینولینی، ایزوکینولینی، ایندولی، پیرازولی، اکسادیازولی و پیرولی در عصاره جلبک بود. نتیجه‌گیری: جلبک سارگاسوم بوویانوم خلیج‌فارس را به‌دلیل غنای اسیدهای آمینه ضروری و نیمه‌ضروری، اسیدهای چرب مناسب و ترکیبات شیمیایی منحصربه­فرد خود، به عنوان غذای عملگرای بالقوه و یک بسته غذا-دارویی کامل مطرح نمود. M3 10.52547/ismj.24.2.134 ER -