دوره 27، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1403 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 170-159 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemifard A, Arian A, Hoseinzadeh-Chahkandak F, Riahi S M, Soleimani Moghaddam R. An Assessment of the Prevalence of Malnutri-tion in Individuals with End- Stage Chronic kidney Disease; Descriptive Study. Iran South Med J 2024; 27 (2) :159-170
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-2014-fa.html
قاسمی‌فرد علی، آرین آناهیتا، حسین‎‌زاده چهکندک فاطمه، ریاحی سید محمد، سلیمانی مقدم رسول. ارزیابی شیوع سوء تغذیه در افراد دارای بیماری مزمن کلیوی مرحله انتهایی؛ مطالعه توصیفی. مجله طب جنوب. 1403; 27 (2) :159-170

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-2014-fa.html


1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- گروه پزشکی داخلی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات بیماری‌های قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
3- گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، rasool.solaimani@yahoo.com
چکیده:   (122 مشاهده)
زمینه: با توجه به شرایط بیماران همودیالیزی، وجود مشکلات تغذیه‌ای در این بیماران می‌تواند بر کیفیت زندگی و مرگ و میر آن­ها تأثیر بگذارد. این مطالعه با هدف ارزیابی شیوع سوء تغذیه در بیماران تحت همودیالیز بیرجند انجام گردید.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال 1401، بر روی 115 نفر از بیماران تحت همودیالیز شهر بیرجند، که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار جمع‌آوری اطلاعات در این مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سوء تغذیه- دیالیز (SGA-DMS) بود و مقادیر آنتروپومتریک و بیوشیمیایی بیماران تعیین و ارتباط آن با وضعیت تغذیه سنجیده شد.
یافته‌ها: 80 بیمار ( 69/6 درصد) وضعیت تغذیه­ای طبیعی و 35 بیمار (30/4 درصد) سوء تغذیه خفیف تا متوسط داشتند. میزان BUN، سطح آلبومین، CRP، قبل از همودیالیز در بیمارانی که تغذیه طبیعی داشتند از بیماران با سوء تغذیه خفیف تا متوسط بیش­تر بود و میزان کلسترول در بیمارانی که تغذیه طبیعی داشتند کم­تر بود، در حالی که بیماران با سوء تغذیه خفیف تا متوسط کراتینین قبل و بعد، BUN بعد از همودیالیز کمتری نسبت به بیماران با تغذیه طبیعی داشتند.
نتیجه‌گیری: اگرچه در این مطالعه شیوع سوء تغذیه نسبت به برخی مطالعات انجام شده، کمتر مشاهده شد؛ ولی شیوع بالای سوء تغذیه، لزوم بررسی‌های منظم و مداخلات تغذیه‌ای توسط متخصصان تغذیه را در این بیماران کاملاً آشکار می‌کند.
 
متن کامل [PDF 365 kb]   (89 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم و تغذیه
دریافت: 1403/2/22 | پذیرش: 1403/7/17 | انتشار: 1403/9/17

فهرست منابع
1. Tahir HB, Khan MNA, Tariq R & et al. Assessment of Nutritional Status of Patients on the Maintenance Hemodialysis at Tertiary Care Hospital using Malnutrition Inflammatory Score. Pakistan Arm Forc Med J 2022; 72(6): 2006-09. [DOI]
2. Leilami K, Sohrabi Z. Comparing Methods for Assessment of Nutritional Status in Hemodialysis Patients: A Review. Intern J Nutr Sci 2021; 6(2): 65-9. [DOI]
3. Saad MEN, Ragab U, Salah AM & et al. Study of nutritional status among end stage renal disease patients on regular hemodialysis in Zagazig University Hospitals. Egypt J Hospital Med 2022; 87(1): 1407-13. [DOI]
4. Holvoet E, Vanden Wyngaert K, Van Craenenbroeck AH & et al. The screening score of Mini Nutritional Assessment (MNA) is a useful routine screening tool for malnutrition risk in patients on maintenance dialysis. PloS One 2020; 15(3): e0229722. [DOI]
5. Rizvi N, Baig M. Nutritional Status of Patients on Maintenance Hemodialysis as Assessed by Mini Nutritional Assessment Survey-Short Form and Anthropometric Measurements. Pakistan J Kidney Dis 2020; 4(2). [DOI]
6. Bramania P, Ruggajo P, Bramania R & et al. Nutritional status of patients on maintenance hemodialysis at Muhimbili National Hospital in Dar es Salaam, Tanzania: a cross-sectional study. J Nutr Metabol 2021; 1-7. [DOI]
7. Arshad AR, Jamal Sh, Amanullah K. Agreement Between Two Nutritional Assessment Scores as Markers of Malnutrition in Patients with End-stage Renal Disease. Cureus 2020; 12(3): e7429. [DOI]
8. Syed F, Bashir S, Jabeen S & et al. Assessment of nutritional status of haemodialysis patients. Asian Journal of Allied Health Sciences (AJAHS) 2020; 33-8. [Article]
9. Bagherniya M, Navab FS ,Kiani Z & et al. The Prevalence of Malnutrition Based on the Anthropometric Variables in Patients Undergoing Hemodialysis in Isfahan, Iran. J Health System Res 2023; 19(2): 111-16. [DOI]
10. Xi W-z, Wu C, Liang Y-l, Wang L-L and Cao Y-h. Analysis of malnutrition factors for inpatients with chronic kidney disease. Front. Nutr.2023; 9: 1002498. [DOI]
11. Güzel S, Keser A, Bayram İK. Risk of malnutrition in general surgical patients. J Health Sci Med 2021; 4(1): 55-62. [DOI]
12. Ashabi A, Hejazi S, Mofidi-Nejad M, et al. Evaluation of nutritional status of hemodialysis patients by hand grip strength. Koomesh 2022; 24(4): 496- 503. [Article]
13. Akhlaghi Z, Sharifipour F, Nematy M & et al. Assessment of nutritional status in maintenance hemodialysis patients: A multicenter cross‐sectional study in Iran. Semin Dial 2021; 34(1): 77-82. [DOI]
14. Yılmaz SK, Rakıcıoğlu N. Assessment of Relationship Between Nutritional Status and Handgrip Strength in Hemodialysis Patients. Galician Med J 2020; 27(3): E202034. [DOI]
15. Kirushnan B, Rao BS, Annigeri R, et al. Impact of malnutrition, inflammation, and atherosclerosis on the outcome in hemodialysis patients. Indian J Nephrol 2017; 27(4): 277-283. [DOI]
16. Sohrabi Z, Kohansal A, Mirzahosseini H & et al. Comparison of the nutritional status assessment methods for hemodialysis patients. Clin Nutr Res 2021; 10(3): 219-229. [DOI]
17. da Cunha Bandeira SB, Cansanção K, de Paula TP, et al. Evaluation of the prognostic significance of the malnutrition inflammation score in hemodialysis patients. Clinical nutrition ESPEN 2020; 35: 109-115. [DOI]
18. Lin Y-L, Hsu B-G. Assessment of uremic sarcopenia in dialysis patients: An update. Tzu Chi Med J 2021; 34(2): 182-191. [DOI]
19. Kono K, Moriyama Y, Yabe H & et al. Relationship between malnutrition and possible sarcopenia in the AWGS 2019 consensus affecting mortality in hemodialysis patients: a prospective cohort study. BMC nephrology 2021; 22(1): 378. [DOI]
20. Rimsevicius L, Gincaite A, Vicka V & et al. Malnutrition assessment in hemodialysis patients: role of bioelectrical impedance analysis phase angle. J Renal Nutr 2016; 26(6): 391-5. [DOI]
21. Omari AM, Omari LS, Dagash HH & et al. Assessment of nutritional status in the maintenance of haemodialysis patients: a cross-sectional study from Palestine. BMC nephrology 2019; 20(1): 92. [DOI]
22. Rezeq HA, Khdair LN, Hamdan ZI & et al. Prevalence of malnutrition in hemodialysis patients: A single-center study in Palestine. Saudi J Kidney Dis Transpl 2018; 29(2): 332-40. [DOI]
23. Gencer F, Yıldıran H, Erten Y. Association of malnutrition inflammation score with anthropometric parameters, depression, and quality of life in hemodialysis patients. J Am Coll Nutr 2019; 38(5): 457-62. [DOI]
24. Leij-Halfwerk S, Verwijs MH, van Houdt S & et al. Prevalence of protein-energy malnutrition risk in European older adults in community, residential and hospital settings, according to 22 malnutrition screening tools validated for use in adults≥ 65 years: a systematic review and meta-analysis. Maturitas 2019; 126: 80-9. [DOI]
25. Lan APT, Thanh AT, Ngoc QL & et al. Prevalence and factors associated with malnutrition among hemodialysis patients in a single hemodialysis center in Vietnam: A cross-sectional study. Medicine (Baltimore) 2024; 103(14): e37679. [DOI]
26. Peng H, Aoieong Ch, Tou T & et al. Clinical assessment of nutritional status using the modified quantified subjective global assessment and anthropometric and biochemical parameters in patients undergoing hemodialysis in Macao. J Intern Med Res 2021; 49(9): 03000605211045517. [DOI]
27. Ghorbani A, Hayati F, Karandish M & et al. The prevalence of malnutrition in hemodialysis patients. J Renal Inj Prev 2020; 9(2): e15. 10.34172/jrip.2020.15 28.Yigit IP, Ulu R, Celiker H & et al. Evaluation of nutritional status using anthropometric measurements and MQSGA in geriatric hemodialysis patients .North clin Istanb 2016; 3(2): 124-30. [DOI]
28. Azzeh FS, Turkistani WM, Ghaith MM & et al. Factors associated with the prevalence of malnutrition among adult hemodialytic patients: A twocenter study in the Jeddah region, Saudi Arabia. Medicine 2022; 101(40): e30757. [DOI]
29. Naini AE, Karbalaie A, Abedini M & et al. Comparison of malnutrition in hemodialysis and peritoneal dialysis patients and its relationship with echocardiographic findings. J Res Med Sci 2016; 21. [DOI]
30. Naini AE, Karbalaie A, Abedini M & et al. Comparison of malnutrition in hemodialysis and peritoneal dialysis patients and its relationship with echocardiographic findings. J Res Med Sci 2016; 21. [DOI]

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله طب جنوب می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Iranian South Medical Journal

Designed & Developed by: Yektaweb