Khalifeh T, Mohebbi N, Mohebbi G, Darabi A, Emami M, Amirazodi E. Iron and Folic Acid Content in Wheat Flour: Analysis of Pre- and Post-Enrichment Levels in Bushehr Province, Iran. Iran South Med J 2025; 28 (1) :491-512
URL:
http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-2226-fa.html
خلیفه طاهره، محبی ناصر، محبی غلامحسین، دارابی امیرحسین، امامی محمد، امیرعضدی الناز. محتوای آهن و اسیدفولیک در آرد گندم: بررسی میزان قبل و بعد از غنیسازی در استان بوشهر، ایران. مجله طب جنوب. 1404; 28 (1) :491-512
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-2226-fa.html
1- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیجفارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیجفارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
2- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیجفارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیجفارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران ، Mohebbihsn@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیجفارس، پژوهشکده علوم زیست پزشکی خلیجفارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
چکیده: (15 مشاهده)
زمینه: آرد گندم بهعنوان یکی از مهمترین اجزای رژیم غذایی در ایران، بستری مناسب برای غنیسازی با ریزمغذیهایی مانند آهن و اسیدفولیک است. این مطالعه توصیفی- تحلیلی با رویکرد مقایسهای، با هدف بررسی میزان آهن و اسید فولیک در آرد گندم قبل و بعد از غنیسازی در استان بوشهر انجام شد تا اثربخشی برنامه ملی غنیسازی را ارزیابی کند.
مواد و روشها: نمونهبرداری از 15 فروردین تا 15 تیر 1402 از خط تولید یک کارخانه آرد در بوشهر انجام شد. 14 نمونه آرد غنینشده و 14 نمونه غنیشده جمعآوری گردید. میزان آهن با روشهای آزمون نقطهای (1999،AACC)، اسپکتروفتومتری (2001، 5688 ISIRI) و طیفسنجی جذب اتمی (2002، 70-40 AACC) و میزان اسیدفولیک با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC)، (1999، 5333 ISIRI) اندازهگیری شدند.
یافتهها: آزمون نقطهای نشان داد که آهن در نمونههای غنینشده غیرقابل تشخیص و در نمونههای غنیشده در محدوده 60-30 میلیگرم بر کیلوگرم بود. در روش اسپکتروفتومتری، میانگین آهن قبل و بعد از غنیسازی بهترتیب 2/37±26/135 و 2/81±62/324 میلیگرم بر کیلوگرم (0/0001>p) و در روش جذب اتمی 8/43±7/309 و 11/76±40/489 میکروگرم بر گرم بود (0/0001>p). کروماتوگرامهای HPLC هیچ پیک قابل تشخیصی برای اسید فولیک نشان ندادند.
نتیجهگیری: غنیسازی آرد با آهن در بوشهر موفقیتآمیز بود و با استانداردهای ملی (85-40 میلیگرم بر کیلوگرم) مطابقت داشت، اما عدم تشخیص اسید فولیک نشاندهنده مشکلات احتمالی در پایداری یا افزودن پرمیکس است. بهبود فرآیند غنیسازی و کنترل کیفیت توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
دارو و غذا دریافت: 1403/12/28 | پذیرش: 1404/5/18 | انتشار: 1404/7/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول