دوره 14، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1390 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 133-122 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fard-fahani A, Beiki D, Fallahi B, Emami-Ardakani A, Saghari M, Eftekhary M. Neuroendocrine tumors treatment with I-131 Metaiodobenzylguanidine (MIBG). Iran South Med J 2011; 14 (2) :122-133
فرد اصفهانی ارمغان، بیکی داود، فلاحی بابک، امامی اردکانی علیرضا، ساغری محسن، افتخاری محمد. درمان تومورهای غددی-عصبی با I-131 Metaiodobenzylguanidine (I-131 MIBG). مجله طب جنوب. 1390; 14 (2) :122-133

1- دانشگاه علوم پزشکی‌تهران
2- دانشگاه علوم پزشکی‌تهران ، beikidav@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (21946 مشاهده)
زمینه: کاربرد رادیودارویI-131 MIBG در درمان تومورهای با منشأ غددی- عصبی، خصوصاً از نوع نورواکتودرمال (سمپاتوآدرنال) شامل فئوکروموسیتوم، پاراگانگلیوم و نوروبلاستوم مؤثر بوده است. در سایر تومورهای غددی- عصبی (عمدتاً کارسینوئید و کارسینوم مدولاری تیروئید) نیز این درمان گاهی می‌تواند مؤثر واقع گردد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، کارآزمایی‌های بالینی شاهد - موردی و همچنین مطالعات باز که دارای اعتبار کافی بودند، بررسی شدند. از کلید واژه‌های تومور غددی- عصبی، نوروبلاستوم، فئوکروموسیتوم، کانسر مدولاری تیروئید، کارسینوئید و I-131 MIBGدر سایت‌های معتبر ISI، EMBASE و PUBMED جهت جستجو استفاده شد. یافته‌ها: استفاده ازI-131 MIBG برای تومورهای فئوکروموسیتوم و پاراگانگیوم کارآمدترین روش درمان غیرجراحی است، زیرا علاوه بر افزایش امید به‌زندگی، علائم بیمار را نیز به‌طور قابل ملاحظه‌ای (90-75 درصد) کنترل می‌کند. در نوروبلاستوم اگرچه در موارد با عود مکرر و مقاوم به درمان 30 درصد تأثیر درمانی داشته است، اما با افزودن سایر مودالیتی‌های درمانی به این نوع درمان، موفقیت بیشتری به‌دست می‎آید، ضمن این که I-131 MIBG در کنترل علائم نیز مؤثر بوده است. برای سایر تومورهای غددی- عصبی شامل تومور کارسینوئید و کارسینوم مدولاری تیروئید اثرات این درمان در کاهش علائم بیمار مشاهده شده است. مهم‌ترین عارضه این درمان مهار مغز استخوان است که نیاز به پیگیری و درمان در صورت لزوم دارد. نتیجه‌گیری: I-131 MIBG نقش مهمی در درمان تومورهای کرومافینی دارد و برای تومورهای فئوکروموسیتوم و پاراگانگیوم کارآمدترین درمان غیرجراحی است. استفاده از این پرتودار و در مورد تومور نوروبلاستوم خصوصاً اگر همراه با سایر روش‌های درمانی استفاده شود، سودمند می‌باشد. درمان با این رادیودارو در بهبود علائم تومورهای کارسینوئید و کارسینوم مدولاری تیروئید نیز مؤثر بوده است.
دریافت: 1389/10/2 | پذیرش: 1389/11/14 | انتشار: 1389/12/25