دوره 14، شماره 4 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1390 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 219-214 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shirzad H, Dehghanian S L, Yousefi M, Nikookar M, Rafieian M. Effects of tramadol on activity of peritoneal phagocytes in Balb / C mice. Iran South Med J 2011; 14 (4) :214-219
شیرزاد هدایت الله، دهقانیان سیده لیلا، یوسفی مریم، نیکوکار مرتضی، رفیعیان محمود. بررسی اثر ترامادول بر روی تعداد بیگانه‌خوارها و شدت فاگوسیتوز بیگانه-خوارهای صفاق موش Balb/C. مجله طب جنوب. 1390; 14 (4) :214-219

1- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهرکرد
2- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهرکرد
3- مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم‌پزشکی شهرکرد ، rafieian@yahoo.com
زمینه: به‌دنبال مصرف مورفین سیستم ایمنی تضعیف می‌شود که در شرایطی مثل وجود درد، استرس و یا عفونت می-تواند بر روند بیماری اثر منفی داشته باشد، لذا در تحقیق حاضر تأثیر ترامادول بر فعالیت سلول‌های دفاعی مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش‌ها: تعداد 70 سر موش بالغ Balb/c انتخاب و در دو گروه مساوی شاهد و درمان تقسیم شدند. به موش-های گروه درمان از روز اول تا پنجم در دو نوبت به‌ترتیب 20، 40، 60، 80 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم و از روز ششم تا سی‌ام در یک نوبت 100 میلی‎گرم بر کیلوگرم ترامادول و به‌طور همزمان در گروه شاهد نرمال سالین تزریق شد. در روزهای 3، 5، 10، 20 و 30 از هر گروه 6 موش را کشته و از ناحیه صفاقی نمونه‌برداری شد. با استفاده از روش محاسبه میزان فاگوسیتوز گلبول‌های قرمز گوسفندی شدت و میزان فاگوسیتوز بیگانه‎خوارهای موجود در نمونه‌های حاصل محاسبه شد. یافته‌ها: در میزان و شدت فاگوسیتوز تا روز پنجم مطالعه تغییری مشاهده نشد، ولی تا روز دهم در هر دو گروه به-صورت موازی افزایش یافت. از روز دهم فقط در گروه درمان این افزایش مشاهده شد. میزان فاگوسیتوز در نمونه‌گیری اول، دوم و سوم به ترتیب در گروه درمان 4±20، 8±23، 7±49 و در گروه شاهد 9±18، 11±19 و 1±32 بود که در نمونه‌گیری سوم این مقادیر از نظر آماری تفاوت معنی‎داری داشتند. شدت فاگوسیتوز در گروه درمان نمونه‌گیری سوم بیشتر از گروه شاهد بود (05/0>P). نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان داد که داروی ترامادول اثر تقویت کننده سیستم ایمنی دارد و استفاده از داروی ترامادول در مواردی که احتمال تضعیف سیستم ایمنی می‌رود می‌تواند به‌عنوان داروی ضد درد ارجح باشد.
دریافت: 1389/7/21 | پذیرش: 1389/10/16 | انتشار: 1390/9/9