دوره 15، شماره 2 - ( طب جنوب 1391 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 126-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vahdat K, Hadavand F, Rabieian P, Farhangpour L. Study of daily quality of life in patients living with HIV in Bushehr province. Iran South Med J 2012; 15 (2) :119-126
وحدت کتایون، هداوند فهیمه، ربیعیان پریا، فرهنگ پور لیلا. بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در بیماران اچ آی وی. مجله طب جنوب. 1391; 15 (2) :119-126

1- مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران ، k.vahdat@bpums.ac.ir
2- مرکز تحقیقات طب گرمسیری و عفونی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ علوم زیست پزشکی خلیج‌فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
3- مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
زمینه: درحال حاضر با توجه به استراتژی‌های درمانی و پیشگیرانه‌ی جدید در HIV، این بیماران از طول عمر بیشتری برخوردار هستند. لذا اخیراً بررسی کیفیت زندگی (Quality of life) این بیماران به‌عنوان یک معیار مهم نتیجه‌ی درمان معرفی شده است. در این بررسی سعی شده تا کیفیت زندگی افراد مبتلا به بیماری یا عفونتHIV استان بوشهر مورد بررسی قرار گیرد. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی بر روی 54 بیمار HIV مثبت مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره رفتارهای پرخطر بوشهر (در سال 1388) انجام شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات پرسشنامه سازمان جهانی بهداشت (WHO-QOL-Brief) بود که علاوه‌بر اطلاعات دموگرافیک، جنبه‎های مختلف زندگی بیماران که شامل عملکرد فیزیکی، روانی می‌شد نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: 54 بیمار با میانگین سنی 42/7±1/38 که شامل 8 زن و 46 مرد بودند در این مطالعه شرکت داده شدند که از این میان 36 نفر تحت درمان ضد رتروویروسی قرار داشتند و 15 نفر تحت درمان نبودند. 37 نفر بیکار، 15 نفر متأهل و 5 نفر کاملاً بیسواد بودند. از فاکتورهای مورد بررسی وضعیت اشتغال، متأهل بودن، مرحله‌ی بیماری و سطح سواد با میزان لذت از زندگی رابطه‌ی معناداری داشتند و رضایتمندی بیشتری از توانایی‌های خود و همچنین دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی داشتند. نتیجه‌گیری: در این مطالعه نیز همانند مطالعات دیگر دنیا مشخص شد که فاکتورهای مؤثر بر کیفیت پایین زندگی این بیماران شامل بیکاری، عدم تأهل و مرحله‌ی پیشرفته‌ی بیماری می‌باشد. همچنین بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت استفاده از فاکتورهای کیفیت زندگی (Quality of life) در بررسی و پیگیری درمانی بیماران HIV/AIDS در کشورهایی با منابع محدود اساسی می‌باشد.
دریافت: 1390/9/8 | پذیرش: 1390/10/15 | انتشار: 1390/12/28