دوره 15، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1391 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 170-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Parvin Jahromi S, Zahiri S, Mahjoor A A, Ahsan nia N, Safarpour D. Histopathological and stereological studies of soybean hydroalcoholic extract effects on the rat ovary . Iran South Med J 2012; 15 (3) :161-170
پروین جهرمی شهره، ظهیری شهلا، مهجور امیراشکان، احسن نیا نهله، صفرپور دانیال. مطالعات هیستوپاتولوژیک و استریولوژیک بافت تخمدان پس از تأثیر عصاره هیدروالکلی دانه سویا در موش صحرایی. مجله طب جنوب. 1391; 15 (3) :161-170

1- دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم ، o@jia.ac.ir
2- مرکز تحقیقات استریولوژی ومورفومتری، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
3- دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم
4- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، باشگاه پژوهشگران جوان، البرز
زمینه: دانه سویا منبع غنی فیتواستروژن‌ها است که خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدسرطانی و استروژنیک دارند. این پ‍ژوهش جهت بررسی تأثیر عصاره‌ی هیدروالکلی سویا بر بافت تخمدان با تأکید بر اثرات هیستوپاتولوژیک و استریولوژیک انجام گرفت. مواد و روش‌ها: 40 سر موش صحرایی ماده نژاد اسپراک- داولی با سن 10 هفته به‌طور تصادفی به 5 گروه کنترل، شم و سه گروه آزمایشی 1 ،2 و3 تفکیک شدند،گروه‌های مورد آزمایش مدت 25 روز مقادیر 30، 60 و 120 (میلی‌گرم بر کیلوگرم) عصاره خوراکی دریافت کردند. گروه شم آب مقطر گرفت. پس از بیهوشی تخمدان‎های راست حیوانات خارج گردیده، توزین و مراحل پاسا‍ژ بافتی جهت مطالعات هیستولوژیک و استریولوژیک انجام گردید. بررسی هیستولوژیک با دو نوع رنگ‌آمیزی تری کروماسون وهماتوکسیلین ائوزین انجام گرفت. در مطالعات استریولوژیک حجم تخمدان با روش کاوالیه محاسبه شد. در هر اسلاید درصد فولیکول‌ها وجسم زرد محاسبه گردید. یافته‌ها: تجویز عصاره تغییر معنی‌داری در درصد فولیکول‌های پری‌انترال، گراف، کورپوس لوتئوم و حجم تخمدان در گروه‌های آزمایشی و شم نسبت به کنترل ایجاد نکرد. وزن تخمدان در گروه تجربی1 افزایش معنی‌دار نشان داد. فولیکول‌های انترال در گروه تجربی 3 افزایش معنی‌داری داشت. فولیکول آترتیک در همه گروه‌های تجربی و شم کاهش معنی‌داری داشت. در بررسی‌های هیستوپاتولوژیک تغییرات بافت‎شناسی بر بافت تخمدان مشاهده نگردید. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که کاهش درصد فولیکول‌های آترتیک و افزایش فولیکول‌های آنترال نشانگر تأثیرات مثبت استروژن گیاهی بر بافت تخمدان بوده. به‌نظر می‌رسد با توجه به اثرات مثبت سویا بر بسیاری سیستم‌های بدن استفاده آن در غلظت‌های متعادل، اختلالی در روند تولید مثلی جنس ماده ایجاد نکند.
دریافت: 1389/11/18 | پذیرش: 1390/3/22 | انتشار: 1391/3/28