دوره 16، شماره 1 - ( فصلنامه علمی پژوهشی طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Assadi T, Bargahi A, Mohebbi G H, Barmak A, Nabipour I, Mohajeri Borazjani S et al . Determination of oil and fatty acids concentration in seeds of coastal halophytic Sueada aegyptica plant . Iran South Med J 2013; 16 (1) :9-16
اسدی طاهره، بارگاهی افشار، محبی غلامحسین، برمک علیرضا، نبی‌پور ایرج، مهاجری برازجانی سهیل و همکاران.. تعیین غلظت روغن و اسیدهای چرب موجود در بذر گیاه ساحلی شوره زیست Sueada aegyptica. مجله طب جنوب. 1392; 16 (1) :9-16

1- گروه زیست‌شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی
2- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده زیست فناوری دریایی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
3- آزمایشگاه مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
4- سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر
5- گروه زیست‌شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات فارس، دانشگاه آزاد اسلامی ، bkholdeb@susc.ac.ir

زمینه: گیاه سودا آجیپتیکا (Suaeda aegyptiaca) متعلق به خانواده اسفنجیان (Chenopodiaceae) بوده که دومین رتبه را بین خانواده‌های گیاهی دنیا از لحاظ تعداد داراست. این گیاه هالوفیت بومی نواحی خشک و نیمه خشک و اراضی شور ساحلی نظیر سواحل خلیج‌فارس است. دارای برگ‌های گوشتی، یکساله, بذر روغنی، رشد سریع و تولید مقدار زیاد بیوماس می‌باشد. هدف از این پژوهش بررسی مقدار روغن، شناسایی و تعیین درصد اسیدهای چرب موجود در بذر گیاه S. aegyptiaca می‌باشد. مواد و روش‌ها: بذر گیاه S. aegyptiaca پس از جمع‌آوری از نواحی ساحل خلیج‌فارس استان بوشهر، شستشو و خشک گردید. توسط دستگاه سوکسله و با حلال نرمال هگزان استخراج اسیدهای چرب انجام گرفت. پس از تبخیر حلال توسط دستگاه تقطیر در خلاء، آن‌گاه در محیط حاوی پتاس و در حضور BF3، به‌مدت 30 دقیقه به‌روش رفلاکس متانولیز شد. سپس مشتقات متیل استر به‌دست آمده توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC-FID) آنالیز گردید. یافته‌ها: بذر گیاه S. aegyptiaca حاوی هشت اسید چرب بوده که عبارتند از: اسیدچرب پلارگونیک (C9)، کاپریک (C10)، اندیسیلیک (C11)، تری‌دیسیلیک (C13)، پالمیتیک (C16)، استئاریک (C18)، لینولئیک (C18:2) و لینولنیک (C18:3). میانگین مقدار روغن دربذرگیاه014/0±87/0 درصد بود. نتیجه‌گیری: نسبت اسیدهای چرب غیراشباع بیش از انوع اشباع بود. اسید لینولئیک و اسید پالمتیک به‌ترتیب بیشترین اسیدهای چرب غیراشباع و اشباع موجود در روغن بذر گیاه S. aegyptiaca بود.

دریافت: 1391/6/19 | پذیرش: 1391/8/6 | انتشار: 1391/10/11