دوره 16، شماره 2 - ( طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 163-156 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moazeni Bistgani M. Traumatic diaphragmatic rupture: a common missed diagnosis . Iran South Med J 2013; 16 (2) :156-163
مؤذنی‌بیستگانی محمد. پارگی دیافراگم در اثر تروما: یک خطای تشخیصی شایع. مجله طب جنوب. 1392; 16 (2) :156-163

بخش جراحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، drmoazeni@skums.ac.ir

پارگی دیافراگم یک حالت تهدیدکننده حیات است که نسبتاً ناشایع بوده و اغلب به‌علت ترومای بلانت یا نفوذی به‌وجود می‎آید. این حالت ممکن است در مراحل اولیه مورد توجه قرار نگرفته و با تأخیر تشخیص آن داده شود. این مطالعه به‌صورت گذشته‌نگر، اطلاعات پنج بیماری است که طی سال‌های 1375 تا 1390 دچار پارگی دیافراگم شده بودند. سن این بیماران (4 مرد و 1 زن)، بین 13 تا 63 سال (میانگین سنی 37 سال) بود. همه موارد پارگی دیافراگم در سمت چپ و علت 4 مورد آنها ترومای بلانت بود. تشخیص بیماری در 4 مورد با تأخیر 3 روز تا 4 سال بوده و به‌علت این تأخیر 3 بیمار دچار ناتوانی و 1 مورد منجر به مرگ شد. حتی با وجود انجام لاپاراتومی در مراکز دیگر (2 مورد) تشخیص با تأخیر داده شد. بنابراین با وجود ناشایع بودن پارگی دیافراگم تشخیص این بیماری مشکل می‌باشد و حتی در صورت عدم دقت در حین لاپاراتومی نیز ممکن است تشخیص با تأخیر داده شود، لذا داشتن شک بالینی قوی، انجام گرافی‌های سریال و به موقع، دقت در اکسپلور کامل شکم و به‌ویژه هر دو دیافراگم در حین لاپاراتومی می‌تواند به تشخیص به‌هنگام این بیماری کمک کند. هدف از ارائه این مقاله گزارشی از پارگی دیافراگم و ایرادات تشخیصی آن، به‌منظور جلب توجه پزشکان برای تشخیص سریع‌تر و درمان به‎موقع این بیماران می‌باشد.

دریافت: 1390/12/5 | پذیرش: 1391/2/17 | انتشار: 1392/2/9