زمینه: گیاه سرخارگل، گیاهی علفی میباشد که بهعنوان قابض، ضدعفونی کننده، ضدمیکروب و ضدمسمومیت بهکار میرود. هدف اصلی پژوهش کنونی بررسی خاصیت ضدمیکروبی اسانس حاصل از اندام هوایی این گیاه بر تعدادی از میکروارگانیسمها شامل باکتریهای گرم مثبت و منفی، قارچهای رشتهای و مخمر میباشد. مواد و روشها: در این بررسی تجربی آزمایشگاهی نمونه گیاهی برای تهیه اسانس در مرحله گل دهی کامل جمعآوری گردید. استخراج اسانس از اندام هوایی بهروش تقطیر با آب و بهکارگیری دستگاه کلونجر انجام شد. شناسایی اجزای اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی انجام شد. خواص ضدمیکروبی اسانس گیاه با استفاده از روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن) و رقیقسازی در چاهک (میکروبراث دایلوشن) بررسی شد. در پایان دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش 15 و به کمک آزمونهای آماری t و دانکن تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: شناسایی اجزای اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیفسنج جرمی وجود 29 ترکیب را نشان داد که در مجموع 21/96 درصد از کل اسانس را تشکیل دادند. در میان ترکیبات شناسایی شده جرماکرن دی (30/53 درصد)، پاراسیمن (78/9 درصد)، بتا کاریوفیلن (52/7 درصد)، آلفا هومولن (22/5 درصد)، بتا بیسابولن (43/4 درصد) و آلفا پینن (23/4 درصد) بهترتیب اجزای اصلی اسانس بودند. اسانس حاصل از اندام هوایی با میانگین قطر هاله عدم رشد 63/39 میلیمتر اثر ضدقارچی خوبی در مقابل قارچهای رشتهای و مخمر نشان داد. میکروارگانیسمها از نظر مقاومت نسبت به اسانس گیاهی متفاوت بوده و باکتریها (گرم مثبت و گرم منفی) نسبت به قارچها و باکتریهای گرم منفی نسبت به باکتریهای گرم مثبت مقاومتر بودند. پسودوموناس آئروژینوزا و سالمونلا تیفیموریوم از سایر میکروارگانیسمها نسبت به اسانس مقاومتر بودند. نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس گیاه سرخارگل دارای اثرات ضدمیکروبی قابل ملاحظهای میباشد و میتواند بهعنوان جایگزینی مناسب برای آنتیبیوتیکهای سنتزی که مقاومت میکروبی به آنها رو به افزایش است، بهکار رود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |