زمینه: گیاه حرا با نام علمی Vierh (Forssk) Avicennia marina متعلق به خانواده آکانتاسه، بهصورت گسترده در طب سنتی جهت درمان رماتیسم و زخمها مورد استفاده قرار میگرفته است. با توجه به وجود ترکیبات زیستی فعال موجود در گیاه حرا، بهنظر میرسد این گیاه دارای اثرات ضدباکتریایی قابل ملاحظهای باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر ضدمیکروبی غلظتهای مختلف عصارههای آبی و اتانولی برگ گیاه حرا بر استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس PTCC 1435، استرپتوکوکوس پایوژنز PTCC 1447 و پسودوموناس آئروژینوزا PTCC 1310 در شرایط آزمایشگاهی بوده است. مواد و روشها: اثر ضدمیکروبی عصاره به دو روش پخش عصاره در سطح محیط کشت و انتشار در آگار (دیسک) مورد ارزیابی قرار گرفت. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش رقت لولهای تعیین گردید. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از برنامه آنالیز واریانس (ANOVA) انجام شد. یافتهها: در روش انتشار در آگار همه غلظتهای عصاره اتانولی بر استرپتوکوکوس پایوژنز و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس اثر بازدارندگی داشت. در روش پخش عصاره در سطح محیط کشت عصاره آبی اثر ضدمیکروبی بر پسودوموناس آئروژینوزا نشان نداد. MIC عصاره آبی و اتانولی برای پسودوموناس آئروژینوزا بهترتیب 32 و 16 میلیگرم بر میلیلیتر و MBC عصاره آبی و اتانولی نیز در خصوص پسودوموناس آئروژینوزا بهترتیب 64 و 32 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتیجهگیری: پسودوموناس آئروژینوزا بیشترین مقاومت را به عصارههای آبی و اتانولی نشان داد. عصاره اتانولی برگ گیاه حرا در شرایط آزمایشگاهی دارای اثر ضدمیکروبی قابل ملاحظهای بر پسودوموناس آئروژینوزا بهعنوان باکتری گرم منفی و استرپتوکوکوس پایوژنز و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بهعنوان باکتریهای گرم مثبت نشان داد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |