زمینه: افزایش چربی میتواند سبب ایجاد بیماریهای گوناگونی مانند آترواسکلروز، دیابت و همچنین ایجاد کبد چرب شود و بهدنبال آن آنزیمهای کبدی افزایش مییابد. از آنجائیکه گیاه خرفه دارای ویژگیهای هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک میباشد بنابراین در پژوهش کنونی اثر عصاره گیاه خرفه بر میزان غلظت آنزیمهای کبدی شامل آسپارتات آمینوترانسفراز (SGOT یا AST)، آلانین آمینوترانسفراز (SGPT یا ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) در موشهای صحرایی مورد مطالعه قرار گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 60 سر رت نژاد ویستار نر در 6 گروه ده تایی انتخاب شدند، گروه کنترل بکر با رژیم غذایی عادی،گروه کنترل مثبت با رژیم غذای چرب و سایر گروهها بهطور مشابه به گروههای تجربی دریافت کننده رژیم غذای چرب به اضافه عصاره الکلی گیاه خرفه با دوز حداکثر 800، دوز متوسط 400، و دوز حداقل 200 (میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن) بصورت تزریق داخل صفاقی (ip) و آتورواستاتین بهمیزان (10 میلیگرم بر کیلوگرم) و تحت تیمار با غذای چرب تقسیمبندی شدند. بعد از پایان این دوره (21 روزه)، خونگیری و اندازهگیری نمونهها، اطلاعات بهدست آمده با استفاده از آزمونهای آماریT و Tukey و با استفاده از نرمافزار آماریSPSS ویرایش 5/11 و با در نظر گرفتن 05/0>P، مورد تجزیه تحلیل آماری قرارگرفت. یافتهها: مقایسه نتایج آزمونهای آماری نشان میدهد که میزان آنزیمهای ALT و ALP درگروه کنترل مثبت که تنها غذای چرب را دریافت میکند افزایش مییابد، در حالیکه در گروههای تجربی دریافت کننده عصاره گیاه خرفه و همچنین در گروه دریافت کننده آتورواستاتین میزان آنها کاهش مییابد. نتیجهگیری: با توجه به ویژگی های آنتیاکسیدانی هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک عصاره و همچنین اثر آن بر کاهش آنزیمهای کبدی، عصاره این گیاه میتواند پیشنهادی برای بهبود عملکرد کبد باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |