دوره 17، شماره 5 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1393 )                   جلد 17 شماره 5 صفحات 915-907 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mardaneh J, Soltan Dallal M M, Taheri Poor M. Isolation and determination antimicrobial susceptibility pattern of Enterobacter cloacae strains isolated from consumed powdered infant formula milk in NICU ward. Iran South Med J 2014; 17 (5) :907-915
مردانه جلال، سلطان دلال محمدمهدی، طاهری پور مهرناز. جداسازی و تعیین پروفایل حساسیت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های انتروباکتر کلوآکه جدا‏شده از شیرهای خشک مصرفی در بخش مراقبت‌های وی‍ژه نوزادان. مجله طب جنوب. 1393; 17 (5) :907-915

1- مرکز تحقیقات میکروب‌شناسی بالینی استاد البرزی، بیمارستان نمازی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
2- مرکز تحقیقات میکروب‏شناسی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
بخش باکتری‏شناسی، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، msoltandallal@gmail.com
3- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات اراک

زمینه: باکتری انتروباکتر کلوآکه باسیلی گرم منفی، متحرک و عضوی از خانواده انتروباکتریاسه است. این ارگانیسم، پاتوژنی فرصت‌طلب و مهم محسوب می‌شود و در گیاهان و انسان‌ها به‌ویژه افراد دارای نقص سیستم ایمنی و نوزادان نارس و در تمام گروه‌های سنی ایجاد بیماری می‌نماید. هدف از این مطالعه جداسازی سویه‌های انتروباکتر کلوآکه از شیرهای خشک مصرفی نوزادان بستری در NICU و تعیین الگوی حساسیت آنتی‌بیوتیکی این ایزوله‌ها بوده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی تعداد 125 نمونه پودر شیر خشک که جهت تغذیه نوزادان در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) بیمارستان‌ها استفاده می‌شود، مورد بررسی قرار گرفته‌اند. جداسازی و شناسایی میکروارگانیسم بر اساس استاندارد FDA (FDA Method) انجام شد. تعیین حساسیت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های جدا شده با روش استاندارد دیسک دیفیوژن بر اساس دستورالعمل پیشنهادی سازمان استاندارهای بالینی و آزمایشگاهی (CLSI 2011) صورت پذیرفت. یافته‌ها: نتایج این بررسی نشان داد از 125 نمونه پودر شیر خشک مورد بررسی 2 نمونه (6/1 درصد) از نظر آلودگی به انتروباکتر کلوآکه مثبت بودند. سویه‌های ایزوله شده به بیشتر آنتی‌بیوتیک‌های مورد استفاده در بالین حساس بودند، اما همه به آنتی‌بیوتیک آموکسی‌سیلین مقاوم بودند. نتیجه‌گیری: از آنجایی که نمونه‌های شیر خشک (PIF) غیر استریل می‌باشند و آلودگی به انتروباکتریاسه می‌تواند طی مراحل مختلف فرآوری آن رخ دهد، ضروری است که نمونه‌های شیر خشک نوزادان بر اساس اصول کارخانه و در شرایط آسپتیک تهیه شوند. آلودگی غذاهای نوزادان را تنها می‌توان با نظارت بر نقاط کنترل اصلی و به کار بردن عملکردهای مناسب طی فرآوری کاهش داد یا جلوگیری نمود.

دریافت: 1392/2/14 | پذیرش: 1392/4/9 | انتشار: 1393/7/23