دوره 17، شماره 6 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1393 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 1159-1153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moazemi S, Arjomandzadegan M, Ahmadi A, Tayebun M, Shojapor M. Study of ethA gene sequence in Ethionamide resistant clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis. Iran South Med J 2015; 17 (6) :1153-1159
معظمی سمیه، ارجمندزادگان محمد، محمدی اعظم، طیبون مریم، شجاع پور مانا. بررسی توالی نوکلئوتیدی ژن ethA در سویه‌های حساس و مقاوم به اتیونامید در باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس. مجله طب جنوب. 1393; 17 (6) :1153-1159

1- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران
2- مرکز تحقیقات سل و عفونی کودکان، گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، arjomandzadegan@arakmu.ac.ir
3- مرکز تحقیقات سل و عفونی کودکان، گروه ژنتیک مولکولی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات پزشکی و مولکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

زمینه: اتیونامید (ETH) یک آنالوگ ساختاری از ایزونیازید و از داروهای خط دوم در درمان بیماری سل می‌باشد. اتیونامید و ایزونیازید پروتئین INHA را در باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (MTB) هدف قرار می‌دهند. این پروتئین در بیوسنتز اسیدمایکولیک دیواره نقش دارد. هدف از این مطالعه بررسی ترادف ژن ethA به‌منظور شناسایی موتاسیون‌های مرتبط با مقاومت به اتیونامید در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توالی نوکلئوتیدی در 27 سویه کلینیکی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس مقاوم و حساس به اتیونامید مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به طویل بودن قطعه (1470 bp) جهت تعیین ترادف کامل ژن، از مجموعه پرایمرهای اختصاصی 10-ethA، 8-ethA، 9-ethA، 4-ethA، 5-ethA، 1- ethAبرای تولید سه قطعه‌ای که همپوشانی دارند در واکنش PCR، استفاده شد. به ازای هر نمونه سه واکنش PCR با پرایمرهای اختصاصی 10-ethA، 8-ethA، 9-ethA، 4-ethA، 5-ethA، 1- ethA اجرا شد.

یافته‌ها: از 27 سویه مورد بررسی، 23 سویه مقاوم به اتیونامید و 4 سویه حساس به دارو بودند. نتایج الکتروفورز نشان دهنده‌ی انتخاب مناسب پرایمرها و برنامه PCR بود. نتایج تعیین توالی، رخداد موتاسیون را در نقاط مختلف ژن، در سویه‌های مقاوم مورد مطالعه اثبات کرد. سویه‌های حساس نیز همگی فاقد موتاسیون بودند.

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که هرگونه جهش در هر نقطه از ژن ethA میتواند منجر به مقاومت به اتیونامید شود. تشخیص مولکولی سریع مقاومت از طریق توالی یابی کل ژن امکان پذیر است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروب‌شناسی و ایمنولوژی
دریافت: 1392/2/8 | پذیرش: 1392/6/12 | انتشار: 1393/9/27