دوره 18، شماره 1 - ( دوماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 63-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirdar Harijani S, Musavi N, Hamidian G. Effect of endurance swimming training during pregnancy on histology and apoptotic index of rats' liver. Iran South Med J 2015; 18 (1) :54-63
میردارهریجانی شادمهر، موسوی نرگس، حمیدیان غلام رضا. تأثیر تمرین استقامتی شنا در دوران بارداری بر ساختار بافتی و شاخص آپوپتوزی کبد موش‏های صحرایی. مجله طب جنوب. 1394; 18 (1) :54-63

1- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر ، shadmehr.mirdar@gmail.com
2- گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر
3- گروه علوم پایه،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز

زمینه: پژوهش‏ها نشان داده‏اند که فعالیت‏های ورزشی موجب القای آپوپتوز در بافت‏های مختلف بدن می‏شوند. تنظیم نابهنجار آپوپتوز باعث پیشروی فرایندهای پاتولوژیکی در جفت زنان باردار شده و بر رشد جنین تأثیر می‏گذارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر تمرین استقامتی شنا در طی دوران بارداری بر القای آپوپتوز بافت کبد موش‏های صحرایی باردار بود. مواد و روش‌ها: در این پژوهش 16 موش صحرایی باردار با میانگین وزنی 20±200 گرم به دو گروه (گروه کنترل و گروه تمرین) تقسیم شدند. موش‏های صحرایی باردار گروه تمرین از روز اول بارداری تا روز زایمان در استخر ویژه‏ای وادار به شنا شدند. مدت زمان تمرین در روز اول بارداری 10 دقیقه بود که این مدت با افزایش روزانه پنج دقیقه، در هفته دوم به 60 دقیقه رسید. زمان 60 دقیقه تا پایان هفته سوم ادامه داشت. نمونه‏برداری از بافت کبد موش‏های صحرایی روز دوم پس از زایمان انجام و شاخص آپوپتوزی کبد با استفاده از تست TUNEL تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل یافته‏های این پژوهش از آزمون Independent sample t-test در سطح خطای (05/0≥α) استفاده شد. یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که تمرین استقامتی شنا باعث تغییر معناداری در شاخص آپوپتوزی کبد نشد (424/0P<). میانگین شاخص آپوپتوزی کبد گروه کنترل برابر با 40/7 درصد و گروه تمرین شنا 60/8 درصد بود. اما دوره 3 هفته‏ای تمرین شنا باعث افزایش کمتری در وزن پس از بارداری موش‏های صحرایی در مقایسه با گروه کنترل شد (001/0P<). به علاوه کاهش معناداری در وزن کبد موش‏های صحرایی گروه تمرین شنا در مقایسه با گروه کنترل مشاهده نشد (00/1=P). نتیجه‌گیری: به نظر می‏رسد تمرین استقامتی شنا در طی دوران بارداری تأثیر نگران کننده‏ای بر القای آپوپتوز کبدی ندارد و می‏تواند در این دوران به‌عنوان یک روش تمرینی ایمن در بهبود کیفیت سلامتی مادر و نوزاد مورد توجه قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1391/9/23 | پذیرش: 1392/7/29 | انتشار: 1393/11/29