دوره 18، شماره 2 - ( دو ماهنامه طب جنوب 1394 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 279-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarei A, Taheri S, Changizi Ashtiyani S, Rezaei A. The study of the effect of the extract Berberis Vulgaris root on serum levels of thyroid hormones in hypercholesterolemia rats. Iran South Med J 2015; 18 (2) :270-279
زارعی علی، طاهری سهیلا، چنگیزی آشتیانی سعید، رضایی اعظم. بررسی اثر عصاره‌ ریشه‌ گیاه زرشک (Berberis Vulgaris) بر غلظت سرمی هورمون‌های تیروئیدی در موش صحرایی هیپرکلسترولمی شده. مجله طب جنوب. 1394; 18 (2) :270-279

1- باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آباده، دانشگاه آزاد اسلامی، آباده، ایران
2- مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، ایران
3- گروه فیزیولوژی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، ایران ، dr.ashtiyani@arakmu.ac.ir
4- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان، ایران

زمینه: غده تیروئید یکی از بزرگ‌ترین غدد بدن است که ترشح کننده‌ی هورمون‌های تیروکسین (T4) و تری‌یدوتیرونین (T3) می‌باشد. این دو هورمون اثر عمیقی بر متابولیسم دارند، بنابراین کار برروی تیروئید از جایگاه بالایی برخوردار است. هدف از این مطالعه بررسی اثرعصاره‌ ریشه‌ی گیاه زرشک بر میزان هورمون‌های تیروئیدی در موش‌های دریافت کننده رژیم غذایی پر کلسترول است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نژاد ویستار نر در 5 گروه (8n=) انتخاب شدند، گروه کنترل بکر با رژیم غذایی عادی، گروه کنترل دریافت کننده غذای پر کلسترول با رژیم غذای چرب روزانه 2/0 میلی‌لیتر (نرمال سالین) و گروه‌های تجربی موش‌های دریافت کننده رژیم غذایی پر کلسترول که به‌ترتیب دریافت کنند‌ه‌ عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه زرشک با دوز حداکثری 300، متوسط 150 و حداقل میلی‌گرم/کیلوگرم 75 (درون ‌صفاقی) می‌باشند. بعد از پایان این‌ دوره (21روزه)، جهت بررسی هورمون‌های تیروئیدی خونگیری انجام شد و‌ اطلاعات به‌دست آمده با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 5/11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمون‌های آماری در گروه‌های دریافت کننده عصاره‌ نشان دهنده میزان افزایش هورمون‌های تیروئیدی (T3 و T4) می‌باشد. (TSH) در گروه‌های دریافت کننده عصاره تغییرات معنی‌داری را نشان نداد (05/0>P). نتیجه‌گیری: افزایش سطوح T3 و T4 و عدم تأثیر آن‌ها بر میزانTSH در گروه‌های تجربی دریافت کننده عصاره، نشانگر هیپرتیروکسینمی یوتیروئیدی است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دستگاه غدد
دریافت: 1392/4/28 | پذیرش: 1392/9/10 | انتشار: 1394/2/13