[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 18، شماره 5 - ( دوماهنامه طب جنوب 1394 ) ::
جلد 18 شماره 5 صفحات 992-1006 برگشت به فهرست نسخه ها
ویژگی‌های چربی و پروفایل اسیدهای چرب موجود در خیار دریایی هولوتوریا اسکبرا (Holothuria Scabra) به‌دست آمده از سواحل استان بوشهر- ایران
نجمه جداوی1، سیدعلی‌ وزیری1، ایرج نبی‌پور2، محمدرضا جعفری‌نصر1، غلامحسین محبی *3
1- گروه مهندسی شیمی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
2- مرکز تحقیقات زیست‌فناوری دریایی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ی زیست پزشکی خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
3- مرکز تحقیقات زیست‌فناوری دریایی خلیج‌فارس، پژوهشکده‌ی زیست پزشکی خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر ، mohebbihsn@yahoo.com
چکیده:   (2043 مشاهده)

زمینه: خیار دریایی (sea cucumber) جزء شاخه خارتنان و یکی از اعضای مهم زنجیره‌ی غذایی در بوم سامانه مناطق معتدل و آبسنگ‌های مرجانی مناطق گرمسیری محسوب می‌شوند. استفاده‌های پزشکی و تغذیه‌ای این بی‌مهرگان دارای قدمت بالا و از نظر ویژگی‌های بوم‌شناختی، زیست‌شناختی و اقتصادی، حائز اهمیت هستند. گونه هولوتوریا اسکبرا (Holothuria Scabra) به عنوان یکی از باارزش‌ترین گونه‌های تجاری خیار دریایی در دنیا، گونه غالب در بسیاری از سواحل خلیج‌فارس از جمله سواحل استان بوشهر می‌باشد. ویژگی‌های بارزی چون استفاده از غذاهای ارزان قیمت در پرورش آن‌ها، رشد و تکثیر نسبتاً سریع، آسان و کم هزینه، امکان پرورش با سایر آبزیان، کاهش بار آلی بستر استخرها، دامنه تحمل وسیع در تغییرات فاکتورهای آب از جمله شوری و دما، آن‌ها را برای پرورش، انتخابی می‌نماید. به نظر می‌رسد آن‌ها حاوی مقدار قابل توجهی از مواد مغذی به ویژه اسیدهای چرب با ارزش باشند؛ لذا از اهداف مطالعه اخیر، تعیین میزان چربی تام، بررسی کمی و کیفی برخی از پارامترهای فیزیکوشیمیایی نظیر اندیس اسیدی (AV)، عدد پراکسید (PV)، ضریب شکست (RI) و همچین شناسایی پروفایل اسیدهای چرب موجود در روغن آن‌ها می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه پس از جمع‌آوری تعداد 36 نمونه خیار دریایی از سواحل استان بوشهر، آماده سازی نمونه و استحصال چربی، پروفایل اسیدهای چرب  آن‌ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونیزاسیون شعله‌ای (GC-FID) مورد آنالیز قرار گرفتند.

یافته‌ها: میزان عدد پراکسید و اندیس اسیدی به ترتیب مقادیر 0435/0±62/0 و 0034/0±7553/0 بودند. ضریب شکست نوری روغن در دمای c° 26 برابر1467 و همچنین میزان چربی تام 2 درصد بود. از بین 19 گونه اسید چرب شناسایی شده به‌دست آمده از آنالیز گاز کروماتوگرافی روغن خیار دریایی هولوتوریا اسکبرا ، اسیدهای چرب هنیکوسیلیک (هنیکوزونائیک) اسید، لینولنیک اسید، پالمیتیک اسید، استئاریک اسید، لینولئیک اسید و میریستیک اسید به ترتیب با مقادیر 81/40 درصد، 5/27 درصد، 24/15 درصد، 73/4 درصد و 38/2 درصد دارای بیشترین مقادیر و سایر اسیدهای چرب، دارای مقادیر ناچیزی بودند. در مطالعه اخیر، مجموع میزان اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، به ترتیب دارای مقادیر 1938/59 درصد، 8062/40 درصد بودند.

نتیجه‌گیری: بررسی روغن گونه H. Scabra نشان داد که خیار دریایی یک منبع غنی از اسیدهای چرب، به ویژه اسید چرب نامعمول و کمیابی چون هنیکوسیلیک اسید با موارد استفاده‌های مختلف در حوزه‌های دارویی، پزشکی، آرایشی و صنعتی می باشند. با توجه به اثرات بیولوژیک ارزشمندی چون مهارp53 توسط هنیکوسیلیک اسید، مطالعاتی چون اثرات ضدسرطانی آن‌ها پیشنهاد می‌گردد. همچنین با توجه به شرایط جغرافیایی مناسب در بوشهر، پرورش این جانوران سودمند، پیشنهاد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: خیاردریایی، پروفایل اسیدهای چرب، اندیس اسیدی، میزان پراکسید، ضریب شکست، کروماتوگرافی گازی، هنیکوسیلیک اسید
متن کامل [PDF 974 kb]   (703 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اختلالات سیستمیک- متابولیکی
دریافت: ۱۳۹۴/۸/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۴/۸/۱۷ | انتشار: ۱۳۹۴/۸/۱۷
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



DOI: 10.7508/ismj.1394.05.007


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jadavi N, Vaziri S, Nabipour I, Jafari Nasr M, Mohebbi G. Fat characteristics and fatty acid profile of sea cucumbers (Holothuria Scabra) obtained from the coasts of the Bushehr province -Iran. Iran South Med J. 2015; 18 (5) :992-1006
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-733-fa.html
جداوی نجمه، وزیری سیدعلی‌، نبی‌پور ایرج، جعفری‌نصر محمدرضا، محبی غلامحسین. ویژگی‌های چربی و پروفایل اسیدهای چرب موجود در خیار دریایی هولوتوریا اسکبرا (Holothuria Scabra) به‌دست آمده از سواحل استان بوشهر- ایران. طب جنوب. 1394; 18 (5) :992-1006

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-733-fa.html

دوره 18، شماره 5 - ( دوماهنامه طب جنوب 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، طب جنوب ISMJ

Iranian South Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License which allows users to read,
copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly

Copyright © 2017, Iranian South Medical Journal| All Rights Reserved

Persian site map - English site map - Created in 0.056 seconds with 796 queries by yektaweb 3461