زمینه: با توجه به روند رو به افزایش بیماریهای قلبی عروقی و ایسکمی قلبی و همچنین افزایش شیوع عمل جراحی فیکو در افراد مسن که بهصورت سرپایی انجام میشود و بیماران پس از ثبات همودینامیک از بیمارستان مرخص میشوند، هدف از انجام این مطالعه کنترل بهتر همودینامیک در بیماران با ایسکمی قلبی شناخته شده در عمل جراحی فیکو تحت بیهوشی عمومی و پیشگیری از بروز عوارض قلبی عروقی در حین و پس از عمل جراحی در این گروه از بیماران میباشد. در این مطالعه به مقایسه نیتروگلیسرین وریدی و نیتروگلیسرین جلدی در برقراری ثبات همودینامیک در عمل جراحی فبکو با بیهوشی عمومی پرداخته شده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر بهصورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده بر روی 50 بیمار کاندیدای عمل جراحی فیکو با بیهوشی عمومی در محدوده سنی 70-50 سال با تغییرات نوار قلب قبل از عمل بنفع ایسکمی قلبی بهمدت یکسال انجام شد. بیماران حائز شرایط مطالعه بهصورت تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند: گروه اول نیتروگلیسرین وریدی پیش از مرحله القا بیهوشی بهمیزان 25/0، 5/0 میکروگرم/کیلوگرم/دقیقه شروع و بر اساس تغییرات همودینامیک دوز آن تنظیم شد. بیماران کاندیدای نیتروگلیسرین جلدی 40 دقیقه پیش از القا بیهوشی پچ پوستی بهمیزان 2 سانتیمتر در قدام قفسه سینه گذاشته شد. روش بیهوشی در مراحل القا و نگهدارنده در هر دو گروه یکسان انتخاب گردید. کلیه بیماران با ماسک حنجرهای اداره شدند و تحت مانیتورینگ غیرتهاجمی تغییرات ST-T و آریتمی مورد بررسی قرار گرفتند. قشارخون سیستولیک؛ دیاستولیک؛ متوسط شریانی و ضربان قلب با کمک مانیتورینگ غیر تهاجمی در زمانهای مشخص (قبل از القائ بیهوشی- 1 دقیقه و 3 دقیقه پس از القا- پس از تعبیه ماسک حنجرهای- پس از تحریک جراحی – پس از خروج ماسک حنجرهای و 1 ساعت پس از عمل جراحی) در پرسشنامه ثبت گردید. روش فیکو در هر دو گروه از بیماران یکسان بود و از اپی نفرین استفاده نگردید. دادههای جمعآوری شده با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش 16 در سطح معنیدار 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: در این مطالعه اختلاف معناداری در میانگین سنی، جنس و شاخصهای همودینامیک پایه شامل فشار سیستولیک، فشار دیاستولیک، ضربان قلب و فشار متوسط شریانی وجود نداشت. فشار سیستولیک در گروه نیتروگلیسرین وریدی در دقیقه سوم پس از القاء بیهوشی، گذاشتن ماسک حنجرهای و خروج ماسک حنجرهای و یک ساعت پس از عمل جراحی بهصورت معناداری کمتر از گروه نیتروگلیسرین جلدی بود. فشار دیاستولیک در گروه نیتروگلیسرین وریدی پس از خروج ماسک حنجرهای بهصورت معناداری کمتر از گروه نیتروگلیسرین جلدی بود. ضربان قلب در گروه نیتروگلیرین وریدی در دقیقه سوم پس از القای بیهوشی؛ پس از گذاشتن ماسک حنجرهای و پس از تحریک جراحی بیشتر از گروه نیتروگلیسرین پوستی بود و از نظر آماری نیز معنادار بود.فشار خون متوسط شریانی در دو گروه مورد مطالعه از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت.
نتیجهگیری: در این مطالعه نشان داده شد که نیتروگلیسرین جلدی در مقلیسه با نیتروگلیسرین وریدی در بیماران با ایسکمی قلبی شناخته شده در عمل جراحی فیکو با بیهوشی عمومی میتواند ثبات همودینامیک را برقرار نماید. تغییرات همودینامیک حین عمل از قبیل هیپرتانسیون سیستولیک، هیپوتانسیون دیاستولیک و تاکیکاردی مداوم، نمیتواند بیمار ایسکمیک قلبی را در حضور پماد نیتروگلیسرین جلدی متأثر کند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |