[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 22، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1398 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 90-105 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی، فعالیت‌های مهارکنندگی آنزیم‌های آلفا آمیلازی و آلفا گلوکوزیدازی و اثرات آنتی اکسیدانتی جوشانده، دم‌کرده و عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی پونه‌سای البرزی (Nepeta racemosa)
محمدمهدی ضرابی1 ، بهور اصغری 2، عمار مریم‌آبادی3، غلامحسین محبی4، سعید رشوند5
1- گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
2- گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، asghari@eng.ikiu.ac.ir
3- بخش تحقیق و توسعه، شرکت شاخه زیتون لیان، بوشهر، ایران
4- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده‌ی علوم زیست پزشکی خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
5- بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده:   (728 مشاهده)
زمینه: گیاه پونه البرزی (Nepeta racemosa)، یکی از مهم‌ترین گیاهان متعلق به جنس پونه‌سا است که در طب سنتی استفاده‌های فراوانی از آن گزارش شده است. در این مطالعه، محتوای فیتوشیمیایی و پتانسیل‌های آنتی‌اکسیدانتی و ضد دیابتی جوشانده، دم‌کرده و عصاره هیدروالکلی این گیاه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش‌ها: محتوای فنلی تام نمونه‌ها، از روش فولین- سیوکالتو، با اندکی تغییرات تعیین گردید. برای فعالیتهای آنتی‌اکسیدانی و محتوای ساپونینی عصاره‌ها، به ترتیب از روش‌های قدرت مهاری رادیکال‌های آزاد (DPPH) و وانیلین- سولفوریک اسید استفاده گردیدند. همچنین، میزان فعالیت مهارکنندگی آن‌ها بر روی دو آنزیم آلفا- آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز)، بر اساس روش استاندارد انجام گرفتند.
یافته‌ها: بررسی محتواهای فنلی و فلاونوئیدی نمونه‌ها نشان داد که جوشانده آن، به ترتیب با دارا بودن 8/222 میلی‌گرم معادل گالیک اسید بر گرم خشک عصاره و 8/87 میلی‌گرم معادل کوئرستین بر گرم خشک عصاره می‌باشد. در مورد محتوای ساپونینی، عصاره هیدروالکلی با مقدار 9/41 میلی‌گرم معادل ساپونین کوئیلاجا بر گرم خشک عصاره، دارای بالاترین محتوا بود. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانتی گیاه با روش‌های DPPH و FRAP، پتانسیل بالای جوشانده را در مقایسه با نمونه‌های دیگر نشان داد. بررسی اثرات مهاری آن‌ها بر فعالیت دو آنزیم آلفا- آمیلاز و آلفا- گلوکوزیداز، نشان دهنده قدرت بالاتر جوشانده گیاه و به ترتیب برابر 45/9 و 57/33 میکرومول معادل آکاربوز بر گرم خشک عصاره بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به این نتایج مشخص گردید که گیاه پونه البرزی دارای قدرت آنتی اکسیدانتی و ضد دیابتی بالایی است و میزان این خواص نسبت مستقیمی با مقدار محتوای فنلی و فلاونوئیدی آن دارد.
واژه‌های کلیدی: پونه البرزی، خصوصیات فیتوشیمیایی، اثرات آنتی اکسیدانی، مهارکننده آلفا آمیلاز، مهارکننده آلفا گلوکوزیداز
متن کامل [PDF 848 kb]   (187 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داروشناسی
دریافت: ۱۳۹۸/۲/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۸/۲/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۸/۲/۲۸
فهرست منابع
1. Akbarzadeh S, Barghahi A, Rahbar A, et al. The effects of aqueous extract of stevia plant (Stevia rebaudiana) on serum concentration of vaspin and Angiopoietin-like Protein-3 in streptozotocin induced diabetic rats. Iran South Med J. 2015; 18 (2): 239-49. (Persian)
2. Esteghamati A, Larijani B, Aghajani MH, et al. Diabetes in Iran: Prospective Analysis from First Nationwide Diabetes Report of National Program for Prevention and Control of Diabetes (NPPCD-2016). Sci Rep 2017;7(1):13461. [DOI:10.1038/s41598-017-13379-z]
3. Gardner DG, Shoback DM. Greenspan's Basic & Clinical Endocrinology. 8th ed. New York: McGraw-Hill, 2007
4. Pendsey S. Practical Management of Diabetes. 2th ed. New Delhi: Wiley-Blackwell, 2002.
5. Watkins PJ. ABC of Diabetes. 5th ed. London: BMJ Publishing Group, 2003.
6. Lebovitz HE. Alpha-glucosidase Inhibitors as Agents in the Treatment of Diabetes. Diabetes Rev 1998; 6: 132-45.
7. Cheng AY, Fantus IG. Oral Antihyperglycemic Rherapy for Type 2 Diabetes Mellitus. CMAJ 2005; 172 (2): 213-26. [DOI:10.1503/cmaj.1031414]
8. Asghari B, Salehi P, Moridi Farimani M, et al. αGlucosidase Inhibitors from Fruits of Rosa Canina L. Rec Nat Prod 2015; 9: 276-83
9. Asghari B, Salehi P, Sonboli A, et al. Flavonoids from Salvia Chloroleuca with α-Amylase and α-glucosidase Inhibitory Effect. Iran J Pharm Res 2015; 14: 609-15.
10. Bahadori MB, Valizadeh H, Asghari B, et al. Chemical Composition and Antimicrobial, Cytotoxicity, Antioxidant and Enzyme Inhibitory Activities of Salvia Spinosa L. J Funct Foods 2015; 18: 727-36. [DOI:10.1016/j.jff.2015.09.011]
11. Valimehr S, Sanjarian F, Sabouni F, et al. Anti-inflammatory Effects of Essential Oil, Aerial Parts and Hairy Roots Extracts of Nepeta Pogonosperma on Rat Brain Mixed Cells. RJP 2015; 2(4): 5-10.
12. Sonboli A, Saadat MH, Arman M, et al. Antibacterial Activity and Composition of the Essential Oil of Nepeta Hormozganica Jamzad from Iran. Nat Prod Res 2017; 31(23): 2806-9. [DOI:10.1080/14786419.2017.1295237]
13. Tepe B, Daferera D, Tepe AS, et al. Antioxidant Activity of the Essential Oil and Various Extracts of Nepeta Flavida Hub.-Mor. from Turkey. Food Chem 2007; 103: 1358-64. [DOI:10.1016/j.foodchem.2006.10.049]
14. Kahkeshani N, Hadjiakhoondi A, Navidpour L, et al. Chemodiversity of Nepeta Menthoides Boiss. & Bohse. Essential Oil from Iran and Antimicrobial, Acetylcholinesterase Inhibitory and Cytotoxic Properties of 1,8-cineole Chemotype. Nat Prod Res 2018; 32(22):2745-2748. [DOI:10.1080/14786419.2017.1378202]
15. Mahmood H, Chaudhry MA, Masood Z, et al. A Mechanistic Evaluation of the Traditional Uses of Nepeta Ruderalis in Gastrointestinal and Airway Disorders. Pharm Biol 2017; 55(1): 1017-21. [DOI:10.1080/13880209.2017.1285325]
16. Köksal E, Tohma H, Kılıç Ö, et al. Assessment of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Nepeta Trachonitica: Analysis of Its Phenolic Compounds Using HPLC-MS/MS. Sci Pharm 2017; 85: 24. [DOI:10.3390/scipharm85020024]
17. Tundis R, Nadjafi F, Menichini F. Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitory Activity and Antioxidant Properties of Nepeta Crassifolia Boiss & Buhse and Nepeta Binaludensis Jamzad. Phytother Res 2013; 27(4): 572-80. [DOI:10.1002/ptr.4757]
18. Ali T, Javan M, Sonboli A, et al. Antinociceptive and Anti-inflammatory Activities of the Essential oil of Nepeta Crispa Willd. In Experimental Rat Models. Nat Prod Res 2012; 26: 1529-34. [DOI:10.1080/14786419.2011.565284]
19. Sonboli A, Salehi P, Yousefzadi M. Antimicrobial Activity and Chemical Composition of the Essential oil of Nepeta Crispa Willd from Iran. Z Naturforsch C 2004; 59: 653-6. [DOI:10.1515/znc-2004-9-1008]
20. Süntar I, Nabavi SM, Barreca D, et al. Pharmacological and Chemical Features of Nepeta L. Genus: Its Importance as a Therapeutic Agent. 32(2): 185-98. [DOI:10.1002/ptr.5946]
21. Emami SA, Yazdian-Robati R, Sadeghi M, et al. Inhibitory Effects of Different Fractions of Nepeta Satureioides on Melanin Synthesis Through Reducing Oxidative Stress. Res Pharm Sci 2017; 12: 160-7. [DOI:10.4103/1735-5362.202455]
22. Aly HF, Ebrahim ME, Metawaa HM, et al. In Vitro and in Vivo Evaluation of the Antidiabetic Effect of Different Extracts of Nepeta Cataria in Streptozotocin Induced Diabetic Rats. J Am Sci 2010; 6: 364-86.
23. Devi S, Singh Dahiya R. Antidiabetic Activity of Methanolic Extract of Nepeta Hindostana Herb in Streptozotocin Induced Diabetes in Rats. Int J Pharm Pharm Sci 2016; 8(7): 330-5.
24. Baharvand-Ahmadi B, Bahmani M, Tajeddini P, et al. An Ethno-medicinal Study of Medicinal Plants Used for the Treatment of Diabetes. J Nephropathol 2015; 5(1): 44-50. [DOI:10.15171/jnp.2016.08]
25. Bourrel C, Perineau F, Michel G, et al. Catnip (Nepeta Cataria L.) Essential Oil: Analysis of Chemical Constituents, Bacteriostatic and Fungistatic Properties. J Ess Oil Res 1993; 5: 159-67. [DOI:10.1080/10412905.1993.9698195]
26. Sattar A, Bankova V, Kujumgiev A, et al. Chemical Composition and Biological Activity of Leaf Exudates from Some Lamiaceae Plants. Pharmazie 1995; 50: 62-65. [DOI:10.1515/znc-1995-3-402]
27. Sherden NH, Lichman B, Caputi L, et al. Identification of Iridoid Synthases from Nepeta Species: Iridoid Cyclization Does Not Determine Nepetalactone Stereochemistry. Phytochemistry 2018; 145: 48-56. [DOI:10.1016/j.phytochem.2017.10.004]
28. Daryasari AP, Soleimani M, Ghorbani A, et al. Microwave-assisted Isolation of Essential Oils from Nepeta Crispa and N. Racemosa and Comparisons with the Conventional Method. Nat Prod Commun 2012 (11): 1511-4. [DOI:10.1177/1934578X1200701125]
29. Baser KHC, Ozek T, Akgul A, et al. Composition of the Essential Oil of Nepeta Racemosa Lam. J Essent Oil Res 1993; 5: 215-17. [DOI:10.1080/10412905.1993.9698205]
30. Rustaiyan A, Khosravi M, Larijany Ket al. Composition of the Essential Oil of Nepeta Racemosa Lam. J Essent Oil Res 2000; 12: 151-2 [DOI:10.1080/10412905.2000.9699485]
31. Dabiri M, Sefidkon F. Chemical Composition of the Essential oil of Nepeta Racemosa Lam. from Iran. Flavour Fragr J 2003; 18(2): 157-8. [DOI:10.1002/ffj.1151]
32. Singleton VL, Orthofer R, Lamuela-Raventos RM. Analysis of Total Phenols and Other Oxidation Substrates and Antioxidants by Means of Folin-Ciocalteu Reagent. Meth Enzymol 1999; 299: 152-78. [DOI:10.1016/S0076-6879(99)99017-1]
33. Marija ML, Ivana NB, Dejan ZO, et al. Phytochemical Composition and Antioxidant, Anti-inflammatory and Antimicrobial Activities of Juniperus Macrocarpa Sibth. et Sm. J Funct Foods 2014; 7: 257-68. [DOI:10.1016/j.jff.2014.02.003]
34. Aktumsek A, Zengin G, Guler GO, et al. Antioxidant Potentials and Anticholinesterase Activities of Methanolic and Aqueous Extracts of Three Endemic Centaurea L. Species. Food Chem Toxicol 2013; 55: 290-6. [DOI:10.1016/j.fct.2013.01.018]
35. Bahadori MB, Asghari B, Dinparast L, et al. Salvia Nemorosa L.: A Novel Source of Bioactive Agents with Functional Connections. LWT-Food Sci Technol 2017; 75: 42-50. [DOI:10.1016/j.lwt.2016.08.048]
36. Chiva-Blanch G, Visioli F. Polyphenols and Health: Moving Beyond Antioxidants. J Berry Res 2012; 2: 63-71.
37. Chong MF, Macdonald R, Lovegrove JA. Fruit Polyphenols and CVD Risk: A Review of Human Intervention Studies. Br J Nutr 2010; 104 Suppl 3: S28-39. [DOI:10.1017/S0007114510003922]
38. Amarowicz R, Estrella I, Hernandez T, et al. Free Radical-scavenging Capacity, Antioxidant Activity, and Phenolic Composition of Green Lentil (Lens Culinaris). Food Chem 2010; 121: 705-11. [DOI:10.1016/j.foodchem.2010.01.009]
39. Craft BD, Kerrihard AL, Amarowicz R, et al. Phenol-based Antioxidants and the In Vitro Methods Used for their Assessment. Compr Rev Food Sci Food Saf 2012; 11: 148-73. [DOI:10.1111/j.1541-4337.2011.00173.x]
40. Martins N, Barros L, Santos-Buelga C, et al. Decoction, Infusion and Hydroalcoholic Extract of Cultivated Thyme: Antioxidant and Antibacterial Activities, and Phenolic Characterization. Food Chem 2015; 167: 131-7. [DOI:10.1016/j.foodchem.2014.06.094]
41. Martins N, Barros L, Santos-Buelga C, et al. Decoction, Infusion and Hydroalcoholic Extract of Origanum Vulgare L.: Different Performances Regarding Bioactivity and Phenolic Compounds. Food Chem 2014; 158: 73-80. [DOI:10.1016/j.foodchem.2014.02.099]
42. Podolak I, Galanty A, Sobolewska D. Saponins as Cytotoxic Agents: A Review. Phytochem Rev 2010; 9(3): 425-74. [DOI:10.1007/s11101-010-9183-z]
43. Shori AB. Screening of Antidiabetic and Antioxidant Activities of Medicinal Plants. J Integr Med 2015; 13(5): 297-305. [DOI:10.1016/S2095-4964(15)60193-5]
44. SongY, Manson JE, Buring JE, et al. Association of Dietary Flavonoids with Risk of Type 2 Diabetes, and Markers of Insulin Resistance and Systemic Inflammation in Women: A Prospective Study and Cross Sectional Analysis. J Am Coll Nutr 2005; 24(5): 376-84. [DOI:10.1080/07315724.2005.10719488]
45. Salehi P, Sonboli A, Khaligh P, et al. Essential Oil Composition and Antioxidant Activity of Different Extracts of Nepeta Betonicifolia C.A. Meyer and Nepeta Saccharata Bunge. Nat Prod 2012; 26: 736-43. [DOI:10.1080/14786419.2010.551752]
46. Miceli N, Taviano MF, Giuffrida D, et al. Anti-inflammatory Activity of Extract and Fractions from Nepeta Sibthorpii Bentham. J Ethnopharmacol 2005; 97: 261-66. [DOI:10.1016/j.jep.2004.11.024]
47. Köksal E, Tohma H, Kılıç Ö, et al. Assessment of Antimicrobial and Antioxidant Activities of Nepeta Trachonitica: Analysis of Its Phenolic Compounds Using HPLC-MS/MS. Sci Pharm 2017; 85(2). pii: E24. [DOI:10.3390/scipharm85020024]
48. Cigremis Y, Ulukanli Z, Ilcim A, et al. In Vitro Antioxidant and Antimicrobial Assays of Acetone Extracts from Nepeta Meyeri Bentham. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2010; 14(8): 661-8.
49. Adiguzel A, Ozer H, Sokmen M, et al. Antimicrobial and Antioxidant Activity of the Essential Oil and Methanol Extract of Nepeta Cataria. Pol J Microbiol 2009; 58(1): 69-76.
50. Naguib AMM, Ebrahim ME, Aly HF, et al. Phytochemical Screening of Nepeta Cataria Extracts and Their in Vitro Inhibitory Effects on Free Radicals and Carbohydrate-Metabolising Enzymes. Nat Prod Res 2012; 26(23): 2196-8. [DOI:10.1080/14786419.2011.635342]
51. Orfali R, Siddiqui NA, Alam P, et al. Biological Evaluation of Different Extracts of Aerial Parts of Nepeta Deflersiana and Standardization of Active Extracts Using 8-Epi-7-Deoxyloganic Acid and Ursolic Acid by Validated HPTLC Method. Evid Based Complement Alternat Med 2018: 8790769. [DOI:10.1155/2018/8790769]
52. Broadhurst CL, Polansky MM, Anderson RA. Insulin-like Biological Activity of Culinary and Medicinal Plant Aqueous Extracts in Vitro. J Agric Food Chem 2000; 48(3): 849-52. [DOI:10.1021/jf9904517]
53. Devi S, Singh R. Antidiabetic Activity of Methanolic Extract of Nepeta Hindostana Herb in Streptozotocin Induced Diabetes in Rats. Int J Pharm Pharm Sci 2016; 8(7): 330-5.
54. Yusoff N, Yam MF, Beh HK, et al. Antidiabetic and Antioxidant Activities of Nypa Fruticans Wurmb. Vinegar Sample from Malaysia. Asian Pac J Trop Med 2015; 8(8): 595-605. [DOI:10.1016/j.apjtm.2015.07.015]
55. Hua-Qiang D, Mei L, Feng Z, et al. Inhibitory Potential of Trilobatin from Lithocarpus Polystachyus Rehd Against α-glucosidase and αamylase Linked to Type 2 Diabetes. Food Chem 2012; 130: 261-6. [DOI:10.1016/j.foodchem.2011.07.030]
56. Ochir S, Nishizawa M, Park BJ, et al. Inhibitory Effects of Rosa Gallica on the Digestive Enzymes. J Nat Med 2010; 64: 275-80. [DOI:10.1007/s11418-010-0402-0]
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarrabi M, Asghari B, Maryamabadi A, Mohebbi G, Rashvand S. Phytochemical Properties and Inhibitory and Antioxidant Effects of the Decoction, Infusion and Hydro-Alcoholic Extract of Nepeta Race-mosa on α-Amylase and α-Glucosidase . Iran South Med J. 2019; 22 (2) :90-105
URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-1069-fa.html

ضرابی محمدمهدی، اصغری بهور، مریم‌آبادی عمار، محبی غلامحسین، رشوند سعید. بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی، فعالیت‌های مهارکنندگی آنزیم‌های آلفا آمیلازی و آلفا گلوکوزیدازی و اثرات آنتی اکسیدانتی جوشانده، دم‌کرده و عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی پونه‌سای البرزی (Nepeta racemosa). طب جنوب. 1398; 22 (2) :90-105

URL: http://ismj.bpums.ac.ir/article-1-1069-fa.html



دوره 22، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، طب جنوب ISMJ

Iranian South Medical Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License which allows users to read,
copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly

Copyright © 2017, Iranian South Medical Journal| All Rights Reserved

Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3991