:: دوره 22، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1398 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 90-105 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی، فعالیت‌های مهارکنندگی آنزیم‌های آلفا آمیلازی و آلفا گلوکوزیدازی و اثرات آنتی اکسیدانتی جوشانده، دم‌کرده و عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی پونه‌سای البرزی (Nepeta racemosa)
محمدمهدی ضرابی1 ، بهور اصغری 2، عمار مریم‌آبادی3، غلامحسین محبی4، سعید رشوند5
1- گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
2- گروه مهندسی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، asghari@eng.ikiu.ac.ir
3- بخش تحقیق و توسعه، شرکت شاخه زیتون لیان، بوشهر، ایران
4- مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده‌ی علوم زیست پزشکی خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
5- بخش جنگل و مرتع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران
چکیده:   (554 مشاهده)
زمینه: گیاه پونه البرزی (Nepeta racemosa)، یکی از مهم‌ترین گیاهان متعلق به جنس پونه‌سا است که در طب سنتی استفاده‌های فراوانی از آن گزارش شده است. در این مطالعه، محتوای فیتوشیمیایی و پتانسیل‌های آنتی‌اکسیدانتی و ضد دیابتی جوشانده، دم‌کرده و عصاره هیدروالکلی این گیاه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش‌ها: محتوای فنلی تام نمونه‌ها، از روش فولین- سیوکالتو، با اندکی تغییرات تعیین گردید. برای فعالیتهای آنتی‌اکسیدانی و محتوای ساپونینی عصاره‌ها، به ترتیب از روش‌های قدرت مهاری رادیکال‌های آزاد (DPPH) و وانیلین- سولفوریک اسید استفاده گردیدند. همچنین، میزان فعالیت مهارکنندگی آن‌ها بر روی دو آنزیم آلفا- آمیلاز و آلفا-گلوکوزیداز)، بر اساس روش استاندارد انجام گرفتند.
یافته‌ها: بررسی محتواهای فنلی و فلاونوئیدی نمونه‌ها نشان داد که جوشانده آن، به ترتیب با دارا بودن 8/222 میلی‌گرم معادل گالیک اسید بر گرم خشک عصاره و 8/87 میلی‌گرم معادل کوئرستین بر گرم خشک عصاره می‌باشد. در مورد محتوای ساپونینی، عصاره هیدروالکلی با مقدار 9/41 میلی‌گرم معادل ساپونین کوئیلاجا بر گرم خشک عصاره، دارای بالاترین محتوا بود. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانتی گیاه با روش‌های DPPH و FRAP، پتانسیل بالای جوشانده را در مقایسه با نمونه‌های دیگر نشان داد. بررسی اثرات مهاری آن‌ها بر فعالیت دو آنزیم آلفا- آمیلاز و آلفا- گلوکوزیداز، نشان دهنده قدرت بالاتر جوشانده گیاه و به ترتیب برابر 45/9 و 57/33 میکرومول معادل آکاربوز بر گرم خشک عصاره بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به این نتایج مشخص گردید که گیاه پونه البرزی دارای قدرت آنتی اکسیدانتی و ضد دیابتی بالایی است و میزان این خواص نسبت مستقیمی با مقدار محتوای فنلی و فلاونوئیدی آن دارد.
واژه‌های کلیدی: پونه البرزی، خصوصیات فیتوشیمیایی، اثرات آنتی اکسیدانی، مهارکننده آلفا آمیلاز، مهارکننده آلفا گلوکوزیداز
متن کامل [PDF 848 kb]   (163 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: داروشناسی
دریافت: ۱۳۹۸/۲/۲۸ | پذیرش: ۱۳۹۸/۲/۲۸ | انتشار: ۱۳۹۸/۲/۲۸


XML   English Abstract   Print



دوره 22، شماره 2 - ( دوماهنامه طب جنوب 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها