:: دوره 11، شماره 2 - ( مجله علمی-پژوهشی طب جنوب 1387 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 146-139 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر دانه گیاه اسفرزه بر میزان سطوح تری‎گلیسیرید و لیپو پروتئین‎های سرمی
شهناز پولادی*1، احمد باقرپور برازجانی، نیلوفر معتمد، عبداللطیف امینی، علیرضا رهبر2، حکیمه واحدپرست، طیبه غریبی
1- ، shahnaz897@yahoo.com
2- دانشکده پزشکی
چکیده:   (12636 مشاهده)

زمینه: امروزه، کاربرد داروهای گیاهی در کاهش میزان چربی و قند خون با استقبال گسترده ای روبرو شده است. کاربرد گیاه اسفرزه در درمان کلسترول خون بالا، نتایج ضد و نقیضی را ارائه داده است. مواد و روش‌ها: در یک کارآزمایی شاهددار تصادفی دوسویه کور، 72 نفر از افرادی که دارای سطوح تری گلیسیرید میان 160 تا 200 میلی-گرم در دسی لیتر و LDL کلسترول میان 130 تا 190 بودند، در دو گروه مورد و شاهد به صورت تصادفی قرار گرفتند. در گروه مورد، روزانه 5 گرم پودر دانه گیاه اسفرزه و به افراد شاهد نیز روزانه 5 گرم پودر سلولز داده شد که به صورت ناشتا در آب حل نموده و میل نمایند. پس از 60 روز، از هر دو گروه سطوح لیپیدهای سرمی و قند خون ناشتا بررسی شد. یافته‌ها: در سطوح تری گلیسیرید تفاوتی در دو گروه دیده نشد، ولی سطح LDL کلسترول سرمی در هر دو گروه کاهش یافت ]به ترتیب ( 07/161 در مقایسه با 50/147 میلی گرم در دسی لیتر در گروه اسفرزه؛ 002/0=P) و (80/156 در مقایسه با 10/132 میلی گرم در دسی لیتر در گروه شاهد؛ 0001/0>P)[. در حالی که HDL کلسترول تنها در گروه شاهد کاهش یافت (88/48 در مقایسه با 34/33 میلی‎گرم در دسی لیتر؛ 0001/0P). نتیجه گیری: اسفرزه می تواند LDL کلسترول سرمی را بدون اثر بر HDL کلسترول کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: اسفرزه، تری‌گلیسیرید، کلسترول، قند خون، بیماری‌های قلبی و عروقی
متن کامل [PDF 183 kb]   (1723 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1387/4/18 | پذیرش: 1387/9/9 | انتشار: 1388/2/27


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( مجله علمی-پژوهشی طب جنوب 1387 ) برگشت به فهرست نسخه ها