دوره 13، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهشی طب جنوب 1389 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 299-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nabipour I. Marine Medicine . Iran South Med J 2010; 13 (4) :299-299
نبی پور ایرج. معرفی کتاب: پزشکی دریایی. مجله طب جنوب. 1389; 13 (4) :299-299

، inabipour@gmail.com
پزشکی دریایی یک علم میان رشته ای و بسیار جوان است که هنوز ناشناخته های بسیاری در آن وجود دارد. پیش نیاز‎های این علم، علوم بیولوژی، محیط‎زیست، هواشناسی، اقیانوس شناسی، شیمی، فیزیک زیستی، فیزیولوژی، توکسیکولوژی و میکروبیولوژی است. این کتاب که توسط دکتر ایرج نبی پور تألیف گردیده است با یک نگاه جامع به نیازمندی های پزشکان به مبادرت پزشکی دریانوردی، اورژانس های دریایی و غواصی و اطلاعات پایه در زمینه علوم دریایی وابسته به بیولوژی دریا می پردازد. اولین بخش این کتاب، مبحث اقلیم دریایی و سلامت می‎باشد که نوسان های آب و هوایی دریایی و تغییرات ارگانیسم‎ها را توضیح می دهد. قسمت های بعدی شامل میکروبیولوژی و عفونت های دریایی، اشاره به پاتولوژی های دریا دوست و همچنین توکسیکولوژی و مسمومیت های غذایی دریایی می‎باشد. از نکات پرقوت این کتاب اشاره به انواع جانوران خطرناک دریایی و نحوه ی برخورد با بیماران مصدوم است که همراه با دو بخش بعدی دریازدگی، غرق شدگی و پزشکی غواصی کاربرد بسیار زیادی در مراکز درمان ساحلی دارد. در قسمت های دیگر این کتاب به سودمندی های مواد غذایی دریایی نظیر ماهی ها و جلبک ها اشاره شده است که مطالعه‎ی آنها حتی برای افراد غیرپزشک نیز توصیه می شود. آلودگی محیط زیست دریایی و سلامت که بسیار مورد توجه از نظر سلامت محیط می باشد نیز از قسمت های دیگر مورد بحث است. داروهای دریایی (داروهای ضدسرطان، ضد التهابی و آلکالوئیدهای فعال زیستی) همراه با اشاره به مطالعات انجام شده در مرکز تحقیقات سلامت خلیج فارس بوشهر نیز در این کتاب مورد توجه واقع شده‎اند. بخش پایانی شامل دریا درمانی و کاربردهای آن می‎باشد که موضوع قابل توجه جدیدی در علم پزشکی مکمل می‎باشد. در نهایت، این کتاب به عنوان اولین تلاش در جهت آشنایی پزشکان با علم پزشکی دریایی به چاپ رسیده است و مطالعه ی آن به تمامی دانشجویان و دست‎اندرکاران علوم پزشکی توصیه می شود.
واژه‌های کلیدی: ندارد
متن کامل [PDF 70 kb]   (2052 دریافت)
دریافت: 1389/8/22 | پذیرش: 1389/8/22 | انتشار: 1389/8/22