دوره 16، شماره 1 - ( فصلنامه علمی پژوهشی طب جنوب 1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 60-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azad A. The study of the effect of World Health Organization recommended physical activity program on C- reactive protein and interleukin-6 in middle-aged men . Iran South Med J 2013; 16 (1) :49-60
آزاد احمد. بررسی اثر برنامه فعالیت بدنی پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت بر پروتئین واکنش‌گر-C و اینترلوکین-6 در مردان میانسال. مجله طب جنوب. 1392; 16 (1) :49-60

گروه تربیت بدنی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه زنجان ، azad@znu.ac.ir

زمینه: براساس پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت (WHO)، 30 دقیقه فعالیت بدنی هوازی روزانه در پنج روز هفته دارای آثار سلامتی بخش برای بزرگسالان و میانسالان است. در حالی‌که تاکنون در ایران، آثار ضدالتهابی این برنامه مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف از این تحقیق بررسی اثر 16 هفته فعالیت بدنی پیشنهادی WHO بر پروتئین واکنشی- C و اینترلوکین-6 در مردان میانسال است. مواد و روش‌ها: 30 مرد میانسال با پروتئین واکنشی- C و اینترلوکین-6 ناشتای بالاتر از حد توصیه شده در این تحقیق شرکت کردند. این آزمودنی‌ها به‌صورت تصادفی به سه گروه کنترل (10=n)، گروه یک جلسه تمرین در روز (10=n،16 هفته، هر هفته پنج روز، روزانه 30 دقیقه دویدن در روی تردمیل) و گروه دو جلسه تمرین در روز (10 =n،16 هفته، هر هفته پنج روز، روزانه دو جلسه 15 دقیقه‌ای دویدن در روی تردمیل) تقسیم شدند. پروتئین واکنشی- C (ناشتا)، اینترکوکین-6 (ناشتا)، شاخص توده بدن و حداکثر اکسیژن مصرفی پیش از آزمون و پس از آزمون اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از آزمون t زوجی و یک نمونه‌ای و آزمون تحلیل واریانس تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: در مقایسه با گروه کنترل، هر دو روش تمرینی موجب کاهش معنی‌دار (05/0P<) پروتئین واکنشی-C، اینترلوکین-6 و شاخص توده بدن شد و حداکثر اکسیژن مصرفی را به‌طور معنی‌دار (05/0P<) افزایش داد. نتیجه‌گیری: 16 هفته برنامه فعالیت بدنی پیشنهادی WHO، چه به‌صورت یک جلسه تمرین در روز و چه به‌صورت دو جلسه تمرین در روز، موجب کاهش پروتئین واکنش‌گر-C و اینترلوکین-6 در مردان میانسال می‌شود.

دریافت: 1390/4/5 | پذیرش: 1390/5/30 | انتشار: 1391/10/11